Odstranjevanje zimske dlake

Odstranjevanje zimske dlake

2534
0
SHARE

Konji so zelo prilagodljiva bitja in se lahko prilagajajo tako na vroče, kot mrzlo podnebje. Pozno v jeseni, jim zraste debel, gost kožuh, ki jih varuje pred mrazom. Gosta dlaka pa je lahko neprijetna, če konj veliko dela in se pri tem vsakič preznoji.

Zgodovina odstranjevanja zimske dlake sega v konec 18. stoletja, ko so tudi pozimi vojaške konjenice odhajale na bojišča. Ideja o britju konja naj bi se porodila vojakom, ki so služili v Krimeji (Crimea, Ukrajina). Brili pa so jih samo na tistih bojiščih, kjer so konji imeli na voljo topel hlev in deke za pokrivanje. Tudi v Južno Afriški vojni (1899-1902) so oficirji že brili svoje konje.{+++}

Umetnega odstranjevanja dlak naj bi bili deležni predvsem športni – tekmovalni konji. Konj se pri treningu preznoji in s tem ohlajanje traja veliko dlje časa, kot pri pobritem konju. Če je pravilno oskrbovan in ni na prepihu, je tudi manj možnosti, da se prehladi, saj se mu krajša, pobrita dlaka hitreje posuši. Seveda pa so tudi slabe strani britja. Konj mora biti ves čas pokrit z dovolj debelo deko, ki ga greje. Še posebej, če je čez dan v izpustu. Kar pa ga nažalost omejuje pri naravnem gibanju ali valjanju. Prepihu se moramo izogibati še bolj, kot pri nepobritih konjih. V tem času, mora imeti na voljo tudi več energijske hrane, kot ponavadi, saj z mrazom veliko hitreje izgublja dragocene kalorije. Tudi z voluminiozno hrano t.j. senom, ne skoparimo. Delež le tega povečamo za cca 20 – 30 %. Na začetku treninga potrebuje tudi veliko več ogrevanja, da ne prihaja do poškodb.

foto: Nuša

Začetek britja naj bi bil sredi meseca novembra, oz. odvisno od zunanjih temperatur in posledično od dolžine dlake. Nekateri konji dobijo dolgo dlako že zelo zgodaj, medtem ko drugi kasneje. Priporočljivo je še eno vmesno britje in sicer okoli novega leta.

Odvisno od dela, ki ga konj opravlja, poznamo različne tipe oz. oblike odstranjevanja dlak

Britje po vseh delih telesa, razen po nogah. Tako brijejo konje, ki so izpostavljeni največjim naporom kot npr. galoperje in parkuraše.

Judith Draper: Horse care

Najbolj pogosto je britje, ko pustimo noge in del pod sedlom dlakav. S tem mu nudimo več zaščite nog in podsedelnega predela.

Judith Draper: Horse care

Britje v obliki konjske deke, pušča konju dolgo dlako na predelu, kjer je pokrit z deko (zgornji del vratu, hrbet, križ in del zadnjica). Primerno je za konje, ki so v normalnem treningu.

Judith Draper: Horse care

Za rekreativne konje, ki se na terenu včasih tudi oznojijo, je primerno britje spodnjega dela vratu, predela med prednjima nogama, po trebuhu in na stegnih.

Nasveti:

Med britjem, vsakih 10 min potipajte spodnji del električnega brivnika. Če je prevroč, ga ugasnite in počakajte, da se ohladi.
Med britjem pokrivajte predele, ki so obriti.
Ne brij oznojenega in umazanega konja.
Za boljše rezultate začnite konja briti, ko mu bo že zrasla zimska dlaka. Če jo pobrijete prehitro, bo sredi zime britje potrebno še nekajkrat.

Viri:
– Judith Draper: The complete guide to horse care
– http://www.newrider.com/

BREZ KOMENTARJEV