Paso fino

Paso fino

2635
0
SHARE

Zgodovina:

Na Karibskem otočju je s križanjem španskih, andaluzijskih in barberskih konj nastal paso fino, odporen in močan konj dobrih hodov, ki se je dobro znašel v novem okolju in bil sposoben dolgih pohodov (okoli 150 kilometrov na dan). Konj se je hitro razširil med rejci. v Dominikanski republiki, Portoriku, Kolumbiji in Peruju so nastale nove linije te pasme konj. Občasno so se linije nekoliko pomešale, vendar so rejci najraje vzgajali svoj, nekoliko drugačen tip tega konja. V Portoriku je nastal konj za prireditve, v Kolumbiji tip pasa, bolj primeren za vožnjo kočij, v Peruju so vzgajali konja z zelo nenavadnimi hodi, pri katerih je metal prednje noge navzgor in navzven. Peruanci pravijo svojim konjem “pasos finos” in s tem deloma zanikajo skupni izvor in in značilnosti teh konj. {+++}

http://ranchotoledano.com/
http://ranchotoledano.com/

Danes ga uporabljajo za vse vrste jahanja in vleko vpreg.

Kratek opis konja:

Njegova zunanja podoba nas prevzame. Je prijazne narave. Ima majhno, ravno glavo, močan vrat in strma, toda mišičasta pleča, močan hrbet z okroglim, širokim križem, dolge noge in trda kopita. Vzrejajo vse barve, vključno z lisci. Visok je 143 cm in več.

Posebnost:

Ta konj obvlada tölt. Ta se je razvil v tri hitrosti, imenovane paso fino (hitro premikanje nog z rahlim gibanjem naprej; aktiven cirkuški hod), paso corto (zelo primeren hod za daljše razdalje; na ravni kasa) in paso largo (hiter tölt, primerljiv z galopom).

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner

SHARE
Prejšnji članekPalomino
Naslednji članekPercheron

BREZ KOMENTARJEV