Po pameti okrog sodov

Po pameti okrog sodov

3123
0
SHARE

Samo v premislek – preden boste popeljali svojega konja okrog sodov – imajo namreč magično moč, da vzbudijo v konju davno otopele divje nagone prednikov in želja po hitrosti jih popolnoma prevzame, zatorej previdno! 🙂

Preden opišemo vajo natančnega zavijanja okrog sodov navedimo, katere osnove morate z vašim konjem obvladati preden začnete resno razmišljati o barrelu:

  • ježa v ravni črti od enega konca maneže do drugega brez nihanja (zavijanja levo-desno),
  • kroženje v levo in desno, popolni krogi različnih velikosti,
  • rollback v obe smeri pri različni hitrosti,
  • ustavljanje- whoa,
  • hoja nazaj- back.

Ko vaš konj lahko zanesljivo izvede navedene osnovne vaje, povečajte zahtevnost. Konj mora znati delati kroge v različnih hitrostih tako v kasu kot v galopu. Mora znati iti zelo počasi, srednje in zelo hitro. Obvladati pa mora tudi »half-halt« -pol-ustavljanje, kar pomeni zmanjšanje hitrosti (v kasu in galopu) za pol pri komaj zaznavnem namigu oz. ukazu rok in nog jezdeca. Povrh vsega pa bodite prepričani, da se vaš konj spretno odziva na namige nog in se umika pritisku.

JEŽA NARAVNOST
Poglejmo povsem preprosto vajo za pridobivanje izkušenj za ježo naravnost. Ko jezdimo ob ograji, dobimo namreč varljiv občutek, da obvladamo ježo naravnost v ravni črti. Povsem drugače pa lahko izpade, ko se preizkusimo v odprtem prostoru, brez vizuelnih opornih točk. Ježa naravnost je sestavni del večine western tekmovalnih disciplin, ki se točkujejo glede na izvedbo, pomembna pa je tudi pri barrelu.

Da preverite, kako dobro obvladate ježo naravnost, si pripravite povsem enostaven pripomoček. Zadostuje že uporabljena vrvica, s katero so bile povezane bale, naredite pa si dva koluta, dolga od 40 do 60 metrov, kolikor vam pač dopušča prostor (maneža, izpust ali travnik). Iz te vrvice si naredite koridor, širok cca 2 metra, konce vrvic pa pričvrstite na stožce, količke, morda celo kamne. V daljavi si izberite točko in poskusite v sproščenem koraku, s popuščenimi vajetmi jezditi ravno med vrvicama. Enostavno?! Morda, morda pa tudi ne. Vrvica, napeta po tleh, naj vam služi za občasno orientacijo, nikakor ne jezdite s pogledom uperjenim v tla. Vrvico tu in tam ošinite s pogledom, da preverite, ali se držite smeri. Ježa popolnoma naravnost zahteva tudi popolno ravnotežje. Če vaš konj zavija levo-desno, najprej preverite sebe, svojo držo, svoje ravnotežje, šele nato iščite »napake« v konju. Morda je dovolj samo malo zbranega treninga, da dobro opravita vajo. Potem je potrebno natrenirati samo še kas in galop, pa lahko vrvice pospravite.

SISTEM TRENINGA PO WALLACE URI

Sistem je nastal na podlagi izkušenj AQHA Profesionalne konjarke in trenerke Missy Tenorio Wallace, ki je v svoji tekmovalni karieri bila tudi član Teama Wrangler in dosegala največje uspehe na AQHA in Professional Rodeo tekmovanjih.

Wallace trening

Ko so konjeve osnove trdno zgrajene, ste pripravljeni učiti se dalje. Na primer tudi Wallacevo uro. Seveda pa morate tehniko obvladati sami, torej, pot pod noge. Za orientir si vzemite uro in se sprehodite do prvega soda (še veste, vzorec triperesne deteljice). Poiščite prvo izstopno točko ob 6. uri. Zapomnite si svoj položaj in si predstavljajte začetek ravne linije do drugega soda.

Potem se v nasprotni smeri urinega kazalca sprehodite do vstopne točke, ki je okoli 10. ure. To mesto si zapomnite kot točko, kjer konj začne zavijati okrog soda. Ko stojite na vstopni točki, se ozrite proti štartu in si zamislite potek proge do prvega soda. Vstopna točka se razlikuje od konja do konja, glede na njegovo velikost, izkušnje in atletske sposobnosti, vendar je pri prvem sodu večinoma okoli 10. ure, varira pa lahko od malo pred deseto do enajste. Izkušen konj ponavadi zavije dosti bližje sodu kot začetnik. Konji imajo različne fizične sposobnosti in veščine, cilj pa je, da zapustite sod vedno na isti točki in zdrvite proti naslednjemu v čim bolj ravni črti, spet začnete zavoj na določenem mestu in se hkrati začnete pripravljati na ravnanje in naslednji izhod. Pri tem je idealno, če se iz zavoja v ravno črto konj odrine z zadnjo nogo in s tem dobi zagon za ravnino. Vsakič, ko zamudite izhodno točko, se težje pravilno naravnate za naslednji sod in težje držite ravno linijo do njega. Učenje s konjskega hrbta najprej poteka v koraku. Ko si vstopne in izstopne točke močno vtisnete v spomin, sledi kas, šele nato galop.

Vstopne in izstopne točke so opisane za konje, ki najprej krenejo k desnemu sodu. Za tiste, ki jim bolj leži začeti pri levem, se tehnika uporablja pač nasprotno, kot je prikazano na diagramu:

Desni in levi vzorec

Zavedajte se, skozi kakšen proces gre konj v samo nekaj korakih. Ob prihodu do soda se najprej usloči in s tem skrajša korak, posledično pa tudi hitrost (half-halt) in na koncu zavoja v bistvu izvede rollback. Izkušeni in pravilno trenirani konji vse navedeno naredijo v dveh korakih, sekvencah galopa. Tu, okoli soda, se lovi čas, in ne na ravnini, saj npr. štiri sekvence trajajo dosti dlje kot dve, pomnoženo s tremi sodi… Poudarek pa je seveda tudi na namigih nog, kajti z vlečenjem vajeti konja po nepotrebnem zaustavljate, vrhunski barrel konji pa dirkajo s popuščenimi vajetmi ali pa celo brez.

Vstopne in izstopne točke po Wallace uri so preprosto orodje vizualizacije, ki vam pomaga ohraniti ravne linije pri ježi in vam pomaga razumeti, kdaj začeti zavijati in kdaj zravnati konja in kreniti proti naslednji »tarči«.

OMEJITVE TRENING VZORCA
Stari rek »vaja dela mojstra« žal ne velja za barrel konje. Tekanje okoli sodov znova in znova jim uniči vse veselje do dela, brez tega veselja in želje pa v njih ni tiste iskre, ki jo potrebujejo za zmagovanje. Če dirka okoli sodov postane na(d)loga namesto zabava, se na tekmovanjih za vas ne bo dobro izteklo.

Strogo omejite čas, ki ga porabite za vzorec. V redu je, če ga med treningom nekajkrat ponovite v koraku in kasu. Nikakor pa ne galopirajte po nepotrebnem okrog sodov, če veste, da vaš konj izvaja vzorec brezhibno. Naveličal se bo tako sodov, kot tudi vas. Zbrano odtecite vzorec enkrat ali dvakrat na teden, takrat se potrudite, da bosta naredila vajo tako, kot je treba, brez ponavljanja.

Raje se koncentrirajte na izboljšanje vaših sposobnosti kot jezdeca. Trenirajte kroge, figuro osem, sidepass – hojo postrani. Jezdenje v krogu vam pomaga spoznati vašega konja in vzpostaviti nujno ravnotežje. Če tega nimata, ne bosta mogla pravilno izvesti dirke. Ko krožita, nežno usmerite konjev nos v notranjost kroga in pazite, da bo celo njegovo telo usločeno v notranjost. Tudi samo se s telesom rahlo nagnete v isto smer. Začnite s srednje velikimi krogi v kasu. Kroge potem po želji zmanjšujete z namigi z notranjo vajetjo, večate pa z namigi z notranjo nogo in dvigom notranje vajeti. Ko vam uspe delati simetrične kroge v željeni in kontrolirani hitrosti kasa, preidite na galop. Kroženje je imenitna vaja za umirjanje in sproščanje vašega konja. Prav tako pa je za njegovo dobro fizično in psihično počutje velikega pomena tudi treniranje izven maneže. Ježa v naravi ohranja konjev um bister in pripravljen na izzive, vam pa pomaga izboljševati jezdne sposobnosti. Jezdite v krogih in naravnost, s tem konju gradite mišice in nabirate kondicijo, pri kontroliranem galopiranju (canter) si konj širi kapaciteto pljuč, ježa v koraku pa ga sprosti.

“HOLD ON MAMMA!” DRŽI SE! 🙂
Pri zavijanju je bolje, da se rahlo nagnete proti sodu in ne v nasprotno stran. Noge porinete v stremena do kod gre in se opirajte na njih. Med obrati mora biti največ pritiska na notranjo nogo, takoj, ko zapustite sod pa se teža porazdeli na obe stremeni. Širša stremena so nasploh bolj praktična za to vrsto športa, saj noga ne zdrsne tako hitro iz njih. Vsekakor pa se z eno roko držite za rog sedla, tudi med počasnimi vajami. Če se ne boste držali, ne boste pravilno usmerjali konja, ker tudi sami ne boste imeli ravnotežja. In ko vi nimate ravnotežja, ga tudi konj ne bo mogel najti. Usmerjajte ga torej z notranjo vajetjo, s prosto roko pa se držite za rog.

Prirejeno z dovoljenjem American Quarter Horse Journal

BREZ KOMENTARJEV