Slovenska reja primerljiva z ostalimi po svetu

Slovenska reja primerljiva z ostalimi po svetu

2698
0
SHARE

Da se na področju reje slovenskega toplokrvnega konja stvari razvijajo v pravo smer, priča dejstvo, da je slovensko rejo športnega konja potrdila tudi svetovna rejska organizacija za športne konje (WBFSH) in našim konjem tudi uradno odprla vrata v svet.

Združenje rejcev slovenskega toplokrvnega konja (ZRSTK), ki deluje že od leta 1991, si prizadeva doseči kar največ na področju reje dobrega športnega konja. Njen poglavitni namen je ustvariti visoko selekcionirano čredo plemenskih kobil,  vpisano v rodovno knjigo slovenskih toplokrvnih konj. Delo združenja je tesno povezano z vrsto domačih strokovnih organizacij (Republiška strokovna služba v konjereji, Veterinarska in Biotehniška fakulteta, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko zbornica, Konjeniško zveza Slovenije idr). Nivo kvalitete slovenskih toplokrvnih konj se v zadnjih letih močno dviga. Ker je v Sloveniji od športnih disciplin, za katere je toplokrvni konj najprimernejši, razvito predvsem preskakovanje ovir (sledita dresura in vožnja vpreg), se tudi reja razvija pretežno v to smer. V želji selekcionirati čim bolj kvalitetne plemenske živali, se izvaja test delovne sposobnosti kobil, organizira se turnir v prostem skakanju za mlade konje, prodajna razstava itd.Vsako leto je registriranih približno 70 do 80 žrebet slovenske toplokrvne reje, ki se predstavijo na atraktivni rejski razstavi z ocenjevanjem, pri katerem sodelujejo poleg domačih tudi tuji sodniki. ZRSTK, ki pri tem sodeluje z Veterinarsko fakulteto ter Republiško strokovno službo v konjereji, zadnja leta skupaj z ASSOCIAZIONE ALLEVATORI DEL FRIULI VENEZIA GIULIA prireja poleg državne razstave žrebet še Alpe Adria šampionat žrebet, katerega 1. etapa poteka v Sloveniji in se je lahko udeležijo tudi italijanska žrebeta, 2. etapa pa je v Italiji, kamor se potem prijavijo najbolje ocenjena žrebeta s slovenske razstave. Lani je tako v Italiji s hudo konkurenco 38 žrebet odlično pometel slovenski žrebček Lui (potomec Lordanosa, lastnik Eohippus, d.o.o.), naša žrebeta pa so odnesla še več odličnih mest.

Lui
Lui

Kljub razvoju pa je populacija konj slovenske toplokrvne reje še vedno toliko majhna, da se testiranje delovne sposobnosti domačih žrebcev za pridobitev licence zaenkrat v Sloveniji še ne izvaja, uvoženi žrebci pa pridejo k nam največkrat z licenco, opravljeno v tujini pri rejski organizaciji, ki je članica WBFSH. Največ rejsko zanimivih živali tako pride k nam iz Nemčije in Nizozemske.

Članstvo v WBFSH je za slovensko rejo izjemno pomembno

Konji slovenske toplokrvne reje so v športu uspešni tudi na tujem. Udeležujejo se tudi mednarodnih tekem v preskakovanju ovir, kot je bilo lansko svetovno prvenstvo v Lanakenu (Belgija) v soorganizaciji WBFSH in FEI (mednarodna konjeniška organizacija).

WBFSH kot edina mednarodna rejska organizacija za športne konje povezuje rejo in šport, saj sodeluje z mednarodno konjeniško organizacijo (FEI), s katero letno organizirata mednarodne rejske tekme v preskakovanju, dresuri in eventingu že od leta 1992 naprej.

Letošnje leto je WBFSH med svoje člane uradno sprejela tudi slovensko rejo toplokrvnega konja in potrdila slovensko rodovno knjigo. Naša »Studbook for Slovenian Warmblood Horses« je tako uvrščena na seznam članov tudi na spletni strani WBFSH (http://www.wbfsh.org/) pod črko S.

S tako pomembnim korakom, kot je članstvov svetovni rejski organizaciji za športne konje WBFSH, se torej našim konjem zdaj tudi uradno odpirajo vrata v svet, slovenska reja pa je na ta način dobila še večji izziv za vzrejo kvalitetnih športnih konj, ki se bodo lahko pokazali tudi daleč izza slovenskih meja.

Pripravila: Tina Zadravec, ZRSTK

BREZ KOMENTARJEV