Ameriški saddlebred

Ameriški saddlebred

2845
0
SHARE

Zgodovina:

Ob kolonizaciji Severne Amerike so Angleži pripeljali s seboj svoje konje, in sicer stari pasmi galloway in hobby. To so bili majhni, a odporni, jahanje zelo primerni konji, ki so poznali tölt in kljusanje. Iz teh konj je s križanji s konji iz Nizozemske in Francije v Virginiji nastal narragansettski kljusač. Približno hkrati pa je na drugi strani Atlantika s križanji med domačimi kobilami že omenjenih pasem (galloway in hobby) in orientalskimi žrebci nastal angleški polnokrvni konj. Prvi konji te plemenite pasme so bili v Ameriko pripeljani leta 1706. Nastal je konj, ki je po narragansettskem kljusaču podedoval raznovrstne hode in zgradbo, po angleškem polnokrvnem konju pa velikost in kvaliteto. To je bil ameriški saddlebred (znan tudi kot kenzucky saddlebred).

{+++}

http://rosenwoodacres.net

Je zelo primeren za vse turnirske športe kot tudi za western jahanje, vožnje vpreg ali zgolj ljubiteljsko terensko jahanje.

Kratek opis konja:

Ima plemenito glavo z izrazitimi očmi in vedno široko odprtimi nosnicami, dolgim in lepo zaokroženim vratom, izrazitim vihrom in globokimi prsmi. Močna pleča, korektno držo okončin ter suhe noge z močnimi kitami in sklepi. Prednje noge nosijo večino teže, saj so zadnje nagnjene globoko za trup. V splošnem je to zelo skladen jahalni in vprežni konj. Ima zelo fino grivo in repno žimo. Rep nosi zelo visoko, kar včasih dosežejo z operacijo ali začasnim visokim povezovanjem. Visoki so od 153 do 163 cm, vzrejajo pa vse osnovne barve konj.

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner
http://www.reedannland.com/GRAPHICS/heroful.jpg
http://rosenwoodacres.net/

BREZ KOMENTARJEV