Clydesdale

Clydesdale

3861
0
SHARE

Zgodovina:

Doma je na južnem Škotskem v grofiji Lanark. Ime je dobil po reki Clyde, katere dolina je najboljše vzgajališče teh konj. V preteklosti so ga izboljševali s flandrijskimi in frizijskimi konji, v 19. stoletju pa samo že s pasmo shire. Leta 1840 je bila pasma priznana kot škotski hladnokrvni konj, bolj znana kot clydesdale. Rejci so želeli konja dolgega in uravnoteženega hoda ter močne zgradbe.{+++}

Clydesdale_jpg
http://www.imh.org/imh/bw/clyde.html

Zaradi čedne zunanjosti je primeren za prevoz težjih kočij, poročnih vpreg, v mnogih škotskih in severnih angleških mestih pa ga uporabljajo tudi za javna dela v mestnih parkih; seveda pa se še vedno uporablja v kmetijstvu.

Kratek opis konja:

Idealni clydesdale je visok od 165 do 170 cm in težak 700-1000 kg. Imeti mora jasno vidne gležnje in zaščitno dlako okoli biclja in ob zadnji strani noge. Prav ta zaščitna dlaka je eden glavnih razpoznavnih znamenj pasme. Zelo pomembno je tudi njeno vzdrževanje. Rejci jo morajo namreč redno čistiti in oljiti, saj ji to omogoča boljšo rast in jo ohranja ravno. Zaželjeni so rjavci z belo črto na obrazu in belimi deli na spodnjih delih nog ter pod trebuhom.

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner
http://www.imh.org/imh/bw/clyde.html

SHARE
Prejšnji članekCleveland bay
Naslednji članekConnemara poni

BREZ KOMENTARJEV