Evtanazija – humana usmrtitev

Evtanazija – humana usmrtitev

1804
0
SHARE
»Kaj bi moral vsak lastnik konja vedeti o evtanaziji?«, poglavje iz knjige »HANDS-ON SENIOR HORSE CARE, The Complete Book of Senior Equine Management & First Aid«.

Če skrbite za ostarelega ali bolnega konja, ste se je gotovo že, ali pa bi se morali, srečati z neizogibno mislijo: Kaj, če se bom moral/a nekega dne odločiti in ga dati uspavati? In če že pride do tega, kako bom vedel/a da je res prišel njegov čas?

Če veste, katere znake opazovati, bo zelo očitno, kdaj je prišel čas za slovo. Na žalost pa se vse prepogosto vpletejo čustva, zaradi katerih lahko podvomite v svojo odločitev. Odločitev še otežuje dejstvo, da je, ne glede na to, kako zelo zaupate svojemu veterinarju, ta, zadnja odločitev, samo vaša.

Težka odločitev

Odločitev za evtanazijo je lahko bolj očitna, če je konj smrtno ranjen, ima bolezen, ki se neizbežno konča s smrtjo in/ali ne more živeti kot in biti konj. V takšnih situacijah vam bo najbolj v pomoč nasvet veterinarja, ki mu zaupate, v pomoč pa naj vam bodo tudi spodaj napisani primeri.Bolj se zaplete, ko odločitev ni tako zelo očitna. Recimo, da ima vaš konj težave s kožo, ki se iz dneva v dan in vedno hitreje slabšajo, konj iz dneva v dan bolj trpi, edino zdravilo, ki mu lahko pomaga, pa lahko povzroči laminitis? Kaj potem? Ali, drug primer, vaš konj kronično šepa in edino, kar mu lahko pomaga, je omrtvičenje živca, kar bo sicer odpravilo bolečine, istočasno pa lahko pospeši rušenje vse sistemov in procesov znotraj noge in s tem še poslabša stanje. Takšne odločitve niso lahke.

Veterinar vam lahko pomaga ugotoviti, ali obstaja verjetnost, da se bo konjevo stanje izboljšalo do te mere, da bo lahko normalno živel. Če obstaja možnost, jo zgrabite, če ne, postavite svoja čustva na stran in poskušajte objektivno ugotoviti, ali je vsak nov dan za konja nova priložnost, ali le še en dan, poln bolečine in žalosti. Tukaj je nekaj napotkov, ki naj vam pomagajo pri tej odločitvi:

Očitni znaki, da je skoraj gotovo prišel čas za slovo:

Če je zlomljena daljša kost, ki nosi večino konjeve telesne teže. Tudi, če ima lastnik vsa razpoložljiva sredstva (voljo, željo, denar in najboljšo možno veterinarsko ortopedsko kirurško ekipo), je večina odraslih konj s takšnim zlomom kosti, uspavanih. Če pride do okužbe notranjih slojev kosti ali sklepov, je navadno tudi takojšnja strokovna pomoč neuspešna.
  • Nasilno in samo-uničujoče obnašanje, ki je posledica nepopuščajoče bolečine, psihičnih motenj (sem spadajo resnične psihoze, nikakor ne obnašanje, ki je posledica napačnega dela in zlorabe konja, ki je ozdravljivo) ali popolnoma porušenega telesnega ravnovesja, ki je posledica stanja, za katerega je zdravilo neznano, nezanesljivo, nedosegljivo ali pa njegova uporaba pomeni dolgotrajno in boleče okrevanje.
  • Zunanji znaki šoka: temno rjave, opečnato rdeče, sivo modre ali popolnoma bele dlesni, podaljšan čas polnjenja kapilar (4-6 sekund), srčni utrip v mirovanju stalno nad 80 udarcev na minuto, ledeno mrzle okončine, vedno hujša depresija.
  • Vsebina trebušne votline (črevesje…) izpostavljeni in/ali okuženi zaradi pretrgane ali prebodene trebušne stene.

Lahko, da je prišel konjev čas, tudi, če znaki niso tako zelo očitni:

  • Katero koli kronično stanje, ki se ne izboljšuje ne glede na zdravljenje in alternativne metode in povzroča stalno neugodje in izgubo nadzora nad osnovnimi življenjskimi funkcijami (prehranjevanje, pitje in izločanje).
  • Katero koli kronično stanje, ki se ne izboljšuje ne glede na zdravljenje in alternativne metode in konju onemogoča, da bi stal, se premikal in branil brez hudih bolečin.
  • Katero koli kronično stanje, ki se ne izboljšuje ne glede na zdravljenje in alternativne metode in konju onemogoča druženje in življenje z drugimi konji, ki je eden od najpomembnejših elementov v konjevem življenju.

Metode uspavanja

Veterinarji se najpogosteje odločijo za uspavanje s smrtonosno injekcijo ali strelnim orožjem. V Evropi se usmrtitev pogosteje izvaja s pomočjo strelnega orožja, v ZDA so bolj pogoste usmrtitve s smrtonosno injekcijo.

Prvi način: usmrtitev s smrtonosno injekcijo

Za:

  • Če je pravilno izvedena, je usmrtitev s smrtonosno injekcijo manj nasilna na pogled, manj krvava, bolj tiha in humana.

Proti:

  • Le ena vrsta uspaval, ki se uporabljajo za uspavanje –barbituratov- najprej ustavi možgane, šele potem druge telesne funkcije. Nekateri drugi narkotiki, ki se uporabljajo v te namene, povzročijo srčni napad ali ohromelost ali zadušitev, zato naj bi se jih uporabljalo le na konjih, ki so vnaprej uspavani.
Ne glede na to, katera vrsta uspaval se uporablja, je za dajanje injekcije potrebno strokovno znanje. Uspavalo je treba vbrizgati v žilo ali srce, oboje zahteva znanje. Če igla zgreši cilj, uspavalo ne bo delovalo tako kot bi moralo in lahko povzroči agresivno in bolečo reakcijo.

Ključnega pomena je primerna odstranitev trupla (najpogosteje je to sežig).

Opomba: ne glede na način usmrtitve, se je treba pred usmrtitvijo seznaniti z zakoni in določili, ki določajo dovoljen in predpisan kraj in način odstranitve trupla.

Drugi način: strel s strelnim orožjem

Za:

  • Če je usmrtitev pravilno izvedena, je zanesljiva, trenutna, ni zunanjih krvavitev in je humana.

Proti:

  • Ta metoda lahko pusti psihične in čustvene posledice pri opazovalcih (lastniku konja…).

V neveščih rokah je ta metoda lahko nezanesljiva, nehumana in nevarna.

Prevedeno in prirejeno s strani: www.equisearch.com/care/senior/eqeuthan2466/

BREZ KOMENTARJEV