Konik

Konik

3830
0
SHARE

Zgodovina:

Hipologi menijo, da so koniki neposredni potomci evropskega tarpana, ki predstavlja skupaj z azijskim Przewalskim konjem praočeta vseh po ledeni dobi rojenih konj.

{+++}Tarpan, predhodnik konikov, je na Poljskem veljal konec 18. stoletja že za skoraj izumrlo pasmo. K sreči so se našli ljubitelji konj, ki so zadnje še žive primerke pripeljali v naravni park grofa Zwierzynieca, ki pa je moral zaradi svoje zadolženosti plemenite načrte reševanja ogrožene pasme konj kmalu opustiti. Ker jih pozimi ni mogel več prehranjevati, jih je podaril svojim kmetom, ti pa so jih brez pomislekov začeli križati z delovnimi konji. Medtem ko je tarpan izumrl, je nastala najstarejša danes še živeča pasma poljskih konj.
Načrtno so konike začel vzrejati šele v 20. stoletju

http://www.kemeri.gov.lv
http://www.kemeri.gov.lv

Danes ga uporabljajo za jahanje saj je veliko manj svojeglav od haflingerjev in islandcev.

Kratek opis konja:

Je voljan, skromen, dolgo živ in dobrega karakterja. Ima malo, konveksno glavo, srednje dolg vrat, razpotegnjen trup, pobit križ z nizko nasajenim repom, suhe okončine ter majhna, trda kopita. Njegova povprečna višina je 135 cm. Obstajajo sivci ter rjavci in manjši plavorjavci. Zelo so zaželjeni konji ene barve brez kakih lis ali drugih oznak.

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner
Revija O konjih (reja, šport. veterina, rekreacija)
http://www.worldofhorses.co.uk/horses_usa/Breeds/horse_breed_Konik_Horse.htm

BREZ KOMENTARJEV