Kako motivirati težavnega in muhastega konja

Kako motivirati težavnega in muhastega konja

4444
0
SHARE

Dragi prijatelji in konjarji.

Tokrat želim govoriti o tematiki, ki je zelo pomembna pri uspehu pri ježi ali treniranju konj. Še posebej pri tistih TEŽAVNIH oz. MUHASTIH konjih.
Nanaša se na pojem, ki je napačno razumljen s strani veliko lastnikov konj. Moram poudariti, da je del tega prispevka drugačen kot ponavadi. Ne gre za enostavno razlago v stilu „naredi sam“ treninga konjev temveč bolj za „beri med vrsticami“ sorto sporočila. Za konjarje, ki RAZMIŠLJAJO, bo dragocen vpogled v zadevo. Za tiste, ki NE RAZMIŠLJAJO, bo nepomemben in povsem verjetno napak razumljen tako kot vsak.

ZGODBA
Dolgoletni prijatelj, ki je eden najpametnejših v konjski industriji, kar jih poznam, kličimo pa ga kar »Gospod X«. Nekega dne sva z Gospodom X debatirala o stvareh, ki jih konji ponavadi ne počno radi. Stvareh kot je nalaganje na prikolico, prečkanje vode, približevanje strašečim predmetom in podobno. Med pogovorom je Gospod X v šali rekel: »Ali veš, kako brezpogojno naložiš KATEREGAKOLI konja na prikolico tako hitro, da te bo preskočil, samo da pride gor?« Samo da bi slišal zabavni del odgovora, sem rekel: »Ne, kako?« »Postavi konja v majhno ogrado z visoko ograjo, preko katere ne more preskočiti. Vzvratno zapelji prikolico in jo odpri. Potem spusti v ogrado PUMO.«

V resnici se Gospod X ni šalil. Podčrtal je očitno. Poskusil je ilustrirati, da, če bi konj moral izbirati med soočenjem z nečim resnično neprijetnim (puma) ali med skokom na konjsko prikolico, bi izbral slednje, čisto vsak in čisto v vsakem primeru. Enako je pri prečkanju vode. Ne glede na to, koliko konj sovraži vodo, bo skočil vanjo, da bi ubežal pumi.

SPODBUDA in MOTIVACIJA.
Če je motivacija dovolj velika, bodo konji (prav tako kot ljudje) pripravljeni narediti karkoli. Na našo srečo, konji ne potrebujejo veliko motivacije, da naredijo tisto, kar od njih želimo. Vse, kar moramo storiti je, da naredimo NAPAČNO odločitev NEPRIJETNO zanj IN PRAVILNO odločitev ugodno. Ja, prav zares je tako enostavno. Pri dobrem treningu je bistvo PRITISK in POPUŠČANJE pritiska. Seveda je trik v tem, da je treba vedeti, kakšno vrsto pritiska uporabiti in kako ga uporabiti. Še bolj pomembna pa je .. časovna usklajenost (timing) POPUŠČANJA. Pritisk moramo popustiti v TRENUTKU ko konj komajda POMISLI, da bi naredil pravilno stvar. Če ne popustimo, konj ne bo razumel, kaj želimo. Na žalost večina jezdecev tega ne stori. Zgrešijo pravi trenutek in potem se sprašujejo, zakaj se njihov konj ne odziva pravilno. Moram dodati še to … »popuščanje« bo še bolj učinkovito, če ga PODKREPIMO s pohvalo, nežno besedo ali pomirjevalnim dotikom.

OBROBNA OPAZKA:
Našli se bodo ljudje, ki bodo nasprotovali mojim zgornjim navedbam. Poskušali bodo zagovarjati svojo tezo, da uporaba kakršnega koli »pritiska« z namenom dobivanja odziva sploh ni potrebna. Rekli bodo, da je vse, kar je potrebno, »nagrada« (priboljšek) in konj bo rade volje naredil, kar boste od njega zahtevali. Torej, mojih 30 let prakse me je prepričalo, da temu ni tako. Ponujanje nagrade ni dovolj velika motivacija, da bi konj nekaj raje naredil kot ne naredil.

Primer 1:
Ste že kdaj poskušali ujeti na pašniku, konja, ki se absolutno ni pustil ujeti? Lahko tekate gor in dol z velikim vedrom zrnja cel dan, pa ga nikoli ne boste ujeli.

Primer 2:.
Veliko konj je, ki bi raje stradali kot pa stopili na konjsko prikolico po hrano. Osebno sem imel konja, ki po enem TEDNU ni želel na prikolico po hrano. Bila je parkirana 24/7 v ogradi, kjer je konj živel. Vsako jutro in večer ob času hranjenja sem položil svežo mero krme na tla prikolice. Konj je lačen opazoval moje početje, krma pa mu je bila na dosegu. Konj je iztegoval vrat do koder je šlo, vendar pa niti slučajno ni naredil koraka v prikolico, da bi se najedel. Po sedmih dneh mi ga je bilo žal in končal sem eksperiment. Naslednji teden sem si vzel čas in poskusil konja naložiti po bolj praktični metodi. Enostavno sem mu »biti zunaj« naredil neprijetno, z uporabo pritiska. … in takoj popustil, ko je samo pogledal proti prikolici. Po 20 minutah sva se nalagala kot stara mačka.

Morda se vam bo zdelo zanimivo vedeti, da, kot konji, so tudi ljudje veliko bolj motivirani s pritiskom ali strahom kot pa s pridobitvijo kakšne nagrade.

Preizkusite sami:
Ponudite osebi 5 evrov, če bi šla preko ceste in presenečeni boste, koliko vas bo odbilo.
Povejte osebi, da bo šlo 5 evrov iz NJENEGA ŽEPA, če ne gre preko ceste, in presenečeni boste, koliko jih bo cesto prečkalo.

Torej … kakšne vrste pritisk najbolje deluje pri vašem konju? … In … koliko rabi, da se ga motivira?

Tipično so konji naučeni odzivati se pritisku preko noge, brzde, ostroge, biča našega položaja telesa, glasu … Po njihovem osebnem merilu nič od tega ni ne dobro, ne slabo.
Njihova UPORABA jih definira. In kako se uporabljajo bi moralo biti v direktnem sorazmerju s tem, kako občutljiv ali neobčutljiv je konj na pritisk.

Prosim preberite zgornji stavek še enkrat. Je zelo pomemben!

Pri nekaterih konjih je najmanjši pritisk dovolj za motivacijo in odziv. Spet drugi potrebujejo »pumo«. Na srečo, če se z njimi dela PRAVILNO, večina konj, ki potrebuje pumo, je ne bo potrebovala prav dolgo. Hitro se naučijo, da je mnogo bolj enostavno popustiti in se odzvati. Sčasoma postanejo odzivni in kooperativni kot kateri koli drugi konji. Seveda se vedno najde kakšen, ki se mu ne posveti. S takšnimi je pa vsaka reč kot bi valil skalo v hrib.

Nekega večera sem med večerjo gledal program o treniranju konj na televiziji. Redko gledam ta kanal, a nekako sem pomislil, da pogledam, kaj počno tokrat. Ujel sem delavnico, kjer je trener svetoval gospe, ki je dejala, da trenira svojega konja za reining tekmovanja. Trener jo je spremljal skozi osnovne reining vaje, da vidi, kaj konj zna. Hitro je bilo očitno, da konj niti približno ni tako napreden, kot je gospa trdila na začetku. Imel je velike težave skorajda z vsakim manevrom. Problem je bil v veliki večini zaradi njegovega pomanjkanja pogona. Z drugimi besedami, ni se odzival na namig noge in šel z lahkoto naprej. Vsakič, ko je trener gospe svetoval, naj požene konja naprej, je stisnila z nogami, konj pa je to enostavno ignoriral. Potem je začela brcati močneje in konj jo je še vedno ignoriral. Končno je trener rekel, naj stisne z nogama in s koncem vajeti »pokne« konja po zadnjici. Pojasnil ji je, da bo s tem naučila konja odzivati se na njene namige nog. Ženska se je ustavila, pogledala trenerju direktno v oči in kljubovalno dejala: »Tega ne bom naredila mojemu konju!« Nekaj sekund bi se lahko slišalo pasti iglo. Trener je iskal besede, ki bi bile primerne pred kamero.
Kar je ŽELEL reči je: »Zakaj potem vsem nam tratite čas?«

Moram ga pohvaliti, ker je ostal hladen.
Mirno ji je rekel, da je pač v redu, če se je tako odločila in potem jo je nahranil s serijo puhlic, da bi utihnila in ne uničila preostanka programa. Bilo je očitno, da ženska ni želela ubogati, ker je menila, da bi bilo kruto do konja. A lej ga zlomka, z brcanjem duše iz njega ni imela pa nobenega problema. Ko profesionalni trener vidi tak primer, se mu takoj prižge opozorilo pred osebo, s katero ima posla.

Želim si, da bi ta ravnal drugače. Ko bi ženska odklonila ubogati njegov nasvet, bi jo moral vprašati: »To je v redu, želite, da vaš konj tekmuje v reiningu, a ne odziva se na vaše namige nog… Kakšen je vaš alternativni plan za njegovo odzivanje?«

Seveda ženska načrta nima in to preprosto vprašanje bi pri njej povzročilo PRAZNO BULJENJE. In, to garantiram, v nekaj sekundah bi prazen pogled prešel v JEZEN POGLED. Povsem verjetno bi odvihrala iz maneže in ozmerjala trenerja z navadno budalo. Seveda bi to uničilo oddajo, ampak bilo bi pa bolj zabavno gledati.

Vsak profesionalni trener, ki to bere, kima z glavo in se smeje, ker točno ve, o kakšni vrsti ljudi govorim. Zanimivo se mi zdi, da ljudje (kot gospa, opisana zgoraj), sploh ne razmišljajo o tem, kaj MOTIVIRA konja, da naredi nekaj. Brez neke vrste MOTIVACIJE, zakaj bi se odzival? Prav tako se mi zdi zanimivo, da se je gospe enostaven »pok« zadnjici z vajetmi zdel krut, brcanje konja med rebra ji je pa čisto v redu. Rahel udarec po tazadnji se odlično obnese. Brcanje med rebra le redko. Na žalost obstaja kar dosti lastnikov konj, ki so točno takšni kot ta ženska. Večina profesionalnih trenerjev z mano vred odklanja delo z njimi. Zakaj? Ker…
»Oseba, prepričana proti svoji volji, ima še vedno svoje mnenje.«
To je že oguljena fraza, a v tem primeru še kako resnična.

Tu je še en zanimiv primer…:
Ta isti trener v tej isti oddaji je dobil vprašanje gospe, ki je delovala obupana. Rekla je, da se boji, da jo bo njen konj resno poškodoval. Pojasnila je, da vedno ko pride na pašnik s hrano, konj prileti k njej, kroži okoli nje in rita proti njej z obema zadnjima nogama. Precej nevarna zadeva. Trener je bil resno zaskrbljen. Hitro je potrdil, da gre za nevarno situacijo in gospe zagotovil, da se jo da kljub temu dokaj hitro rešiti. Pojasnil ji je, da je vse, kar mora storiti to, da konju ustvari neprijetno situacijo vsakič, ko ji obrne zadnjico da bi brcnil proti njej. Predlagal je dolg bič, s katerim bi ga vsakič, ko bi želel ritniti, oplazila po zadnjici. Trener je zagotovil, da bo problem rešen v nekaj dneh. Obotavljaje se je gospa odgovorila: »Ampak jaz NOČEM, da bi se moj konj počutil neprijetno.«
Tokrat, sem pomislil, se bo tipu strgalo.
Izraz na njegovem licu je bil izraz popolne nejevere.
Pravkar je slišal žensko reči, da se raje sooči s poškodbo ali celo smrtjo, kot pa da bi motivirala svojega konja, da bi prenehal ritati.
Še enkrat sem mu pri sebi čestital, ker je ostal priseben. Vedel je, da nima smisla spreminjati mišljenja gospe in se je vljudno odmaknil do naslednje osebe. In da, gospa je bila zaradi tega slabe volje. Bila je razdražena, ker ji trenerjeva rešitev ni bila zadovoljiva.

Hecno … razjezi se na nekoga, ki ji je ponudil pomoč .. a sploh ni razburjena zaradi svojega dragocenega ljubljenčka, ki ji poskuša odbiti glavo.
Pa razumi to!

Do naslednjič pa veliko veselja pri delu z vašimi konji!

Larry Trocha Training Stable
http://HorseTrainingVideos.com/

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem g. Troche!
VQH

BREZ KOMENTARJEV