Podotrohloza ali zakopitnica – navikularni sindrom

Podotrohloza ali zakopitnica – navikularni sindrom

2964
0
SHARE

Podotrohloza je eden najpogostejših vzrokov za šepavost na prednjih nogah pri konjih. Vzrok za nastanek težave je še vedno neznan ( od tod tudi ime- SINDROM: pogosto pojavljajoča se skupina simptomov neznanega izvora).

Pravega vzroka za podotrohlozo ni vedno mogoče odkriti, saj je možnosti veliko, vsem pa so skupne bolečine v zadnjem delu kopita prednjih nog.

Zakopitna kost in prstna upogibalka (kita)

Zakopitna kost se nahaja točno za nožno kostjo . Ker je vpeta med dvema kostema, zakopitna kost poveča obseg nožnega sklepa, kar sklepu daje večjo sposobnost blaženja sil in tresljajev.

Prstna upogibalka poteka od nožne kosti, pod zakopitno kostjo in navzgor po zadnji strani konjeve noge in deluje kot škripec za prstno upogibalko, zaradi česar se velika večina tresljajev absorbira, še preden pridejo no nožne kosti.

Težka dignoza

Ker znanstveniki še ne poznajo pravega vzroka za podotrohlozo, jo je v nekaterih primerih izredno težko diagnosticirati. Tudi, če veterinar uspe postaviti diagnozo, vedno ostane kanček dvoma. Pri diagnozi sta ključna dva koraka:

1. preveriti, da šepavost res izvira iz predela zakopitne kosti in
2. izključiti vse druge mogoče vzroke za šepavost v tem predelu.

Vir: http://www.gallopers.com.au/horseinfo/flexor.html

Vir: http://www.gallopers.com.au

Raziskani vzroki za podotrohlozo

Za šepavost pri konju je lahko krivih mnogo faktorjev. Tukaj jih je nekaj. Lahko so posledica mnogih stvari ( preredko kovanje, poškodbe kopitnih lamel, vraščanje kopitne stene…), vse pa se kažejo v otiščancih, žuljih, podplutbah, razpokah v kopitni steni, vbodninah na podplatu, podplutbah žabice, »pobrušenih« petah, slabi prekrvavitvi kopita, pogostih poškodbah nog, vnetjih hrustanca, splošnih vnetjih, bolečinah v sklepih, razgradnji hrustanca, kosti in/ali kit…
Poglejmo si nekatere malo natančneje:

Hrustanec: Najpogostejši pokazatelj podotrohloze. 50% konj s podotrohlozo ima težave s hrustancem. Spodnja stran zakopitne kosti (na mestu, kjer se dotikata zakopitna kost in prstna upogibalka in prihaja do trenja med obema), se lahko začne razgrajevati, zaradi česar se začnejo tvoriti ostri robovi, ki ob drgnjenju s prstno upogibalko, le-to poškodujejo.

Vezi: Zakopitna kost je z ostalimi kostmi povezana z vezmi. Vezi so prepredene z živčnimi vlakni, ki se lahko poškodujejo in povzročajo bolečino.

Pomanjkanje kisika: Krvni strdki povzročajo pomanjkanje kisika v tkivih in kosteh. Če zakopitna (ali katera koli druga) kost ne dobi dovolj kisika, konj občuti bolečino. Raziskovalci ugibajo, da je zelo verjetno, da se kost sčasoma degenerira, kar pomeni kronično šepavost.

Tetive: Prstna upogibalka poteka po zadnji strani konjeve noge in je povezana z nožno kostjo. Naklon tetive določa zakopitna kost (ki deluje kot škripec). Ta tetiva se lahko poškoduje na veliko načinov:

1. omejena elastičnost- togost tetive lahko povzroči obrabo zakopitne kosti
2. poškodbe- udarci in natrgana vlakna povzročajo bolečino
3. preobremenjene ( pretegnjene) tetive so pogost znak podotrohloze.

Zdravljenje

Gotovo je bolje preprečiti kot zdraviti. Raziskave kažejo, da so konji, ki živijo na pašnikih in ne poznajo stresnega dela, na splošno veliko bolj zdravi. Konju nudite najboljšo možno oskrbo kopit (čiščenje, redno kovanje ali spodrezovanje kopit). Konj ne jahajte po trdih in neravnih terenih (tlakovane, asfaltirane ali makadamske ceste). Konja pred delom vedno ogrejte in ga ohladite, ko z delom končate. Izogibajte se ponavljajočemu se gibanju, pri katerem konjeve noge trpijo hude tresljaje in sile ( površno skakanje, jahanje po asfaltiranih cestah, dolgi galopi in slaba drža jahača pri jahanju).

Glede na to, da je za nastanek podotrohloze več vzrokov (nekateri so še vedno neznani), je tudi zdravljenje v vsakem posameznem primeru drugačno. Bodite potrpežljivi in s svojim veterinarjem in kovačem pretehtajte vse možnosti. Raziskave kažejo, da imajo konji, ki šepajo manj kot eno leto, skoraj 90% možnosti, da si opomorejo. Za okrevanje pa je potrebna korenita sprememba načina dela in življenje na pašniku.
Kovanje: Pri 30% konj se stanje izboljša s pravilnim kovanjem oziroma spodrezovanjem kopit. S svojim kovačem se pogovorite o različnih možnostih. Naj kovač popravi morebitne nepravilnosti v obliki ali uravnoteženosti kopit in razmislite o uporabi ortopedskih podkvic, ki razbremenijo kopito in zaščitijo zadnji del kopita.

Zdravila za boljšo prekrvavitev: veterinar bo konju predpisal zdravilo, ki pospešuje in izboljšuje prekrvavitev prizadetega predela.

Kortikosteroidi: ta zdravila zmanjšujejo bolečino in vnetje, a nudijo le začasno olajšanje. Nekatera protivnetna zdravila, ki ne vsebujejo steroidov preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Ta zdravila težave le prikrijejo, NE pozdravijo!

Zdravila za artritis: ta zdravila se uporabljajo za pomoč pri konjih z artritisom, saj ustavljajo nadaljnjo razgradnjo hrustanca. Zdravilo daje dobre rezultate in se vedno več uporablja pri zdravljenju podotrohloze in artritisa.

Operativni poseg: med tem posegom se omrtvičijo prstni živci. Omrtvičeni so na takšen način, da konj še vedno čuti kopito. Rezultati operativnega posega trajajo približno eno leto, saj se živci sčasoma obnovijo.

Kemična nevrektomija: veterinar v prstni živec injecira blokator bolečine. Poseg odpravi bolečino in omogoči konju normalno uporabo noge. Na ta način nožni in kopitni mehanizem spet pravilno delujeta.

Ali je vaš konj v nevarnosti?

Podotrohlozo navadno utrpijo konji v srednjih letih. V bolj rizični skupini so konji, ki hitro rastejo in imajo majhna kopita (na primer Quarter konji), manj so ogroženi konji, ki rastejo počasi in imajo velika kopita glede na velikost telesa ( na primer poniji, Arabci, vlečni konji). Zelo so ogroženi konji, ki veliko časa prebijejo v hlevu, so podvrženi velikim naporom (tekmovalni konji) ali redno delajo na trdi podlagi (asfalt, zbit makadam).

Je podotrohloza dedna?

Nekateri raziskovalci menijo, da je podotrohloza lahko dedna, drugi se ne strinjajo. Priporočljivo je, da se konj s podotrohlozo ne uporablja za nadaljnjo rejo. Slabo oblikovana kopita in biceljni lok sta pogosta vzroka simptomov podotrohloze.

V sodelovanju z veterinarjem in kovačem ustvarite za svojega konja pogoje, v katerih mu bo kolikor udobno se le da. Lahko, da vaš konj ne bo nikoli več uspešen športnik, mnogi ljudje so našli neskončno srečo in lepše življenje v družbi konj s podotrohlozo. Imejte radi svoje konje in skrbite zanje po svojih najboljših močeh, zanašajo se na vas!

Prevedeno in prirejeno s strani: www.todayshorse.com

BREZ KOMENTARJEV