Pokazatelji bolečine v hrbtu

Pokazatelji bolečine v hrbtu

3742
0
SHARE

Članek objavljen v Reviji o konjih, januar 1997, ČZD Kmečki glas, d.o.o., 1001 Ljubljana, Železna c. 14, avtor: J.V. po HI/ 96

Naučite se kako pri konju odkriti bolečino v hrbtu in spoznajte 10 načinov, ko je vaše delo glavni povzročitelj bolečine.

Presneto, danes si pa siten!”, godete, ko vaš konj med zategovanjem trebušnega jermena dviguje glavo, upogiba hrbet in maha z repom. Ko ste v sedlu, se konj še vedno upira vašim ukazom, nejevoljno dela vaje, ki so mu bile do sedaj v veselje. „Mogoče ima le slab dan,” si mislite. Bolj verjetno je, da želi povedati, da ga boli hrbet.

Kadarkoli se ubogljiv in delavoljen konj prelevi v sitneža, ki otepa z repom, upogiba hrbet, lahko stavite, da ga boli hrbet. Ker je bolečina v hrbtu pogosto rezultat problema nekje drugje v telesu, je zelo pomembno, da mu znate prisluhniti in tako razlikujete med nenadno težavo in kronično, ki bi lahko uničila njegovo bodočo kariero.{+}

Ta članek govori o vzrokih bolečine v hrbtu, o petstopenjskem programu za odkrivanje vzrokov ter odkriva 10 načinov dela, ko ste glavni krivec vi sami. Dobrodošli bodo tudi nasveti, kako se vsemu temu izogniti. Več boste o tej težavi vedeli, laže boste preprečili, da bi se manjše težave razvile v kronične.

Pokazatelji bolečine v hrbtu

Osredotočili se bomo na bolečino hrbtnih mišic, ki se po­javi zato, ker so mišice prenapete, nategnjene zaradi bolečine kje drugje v telesu, zaradi slabe priprave in slabega dela s konjem (več o tem v opisu 10 „grehov”). Takšna bolečina vsebuje krče velikih podpornih mišic vzdolž hrbtenice (gl. risbo na levi). Krči tvorijo začaran krog: poškodba povzroči bolečino in vnetje, mišice se zato skrčijo, da bi zaščitile ogroženo mesto. Krči povzročijo večjo bolečino, ki sproži dodatne mišične krče, ki povzročijo dodatno bolečino… Tudi živčni končiči se lahko vnamejo in so tako del bolečega ciklusa.

Vsaka poškodba hrbta lahko povzroči krče; takšne poškodbe so pogosto težko določljive. Tudi vi lahko čutite bolečine v spodnjem delu hrbta, potem ko ste s tovornjaka razkladali bale sena, ko ste celo popoldne igrali odbojko. Enako se godi konju – po zaključenih novih vajah, po preveč igre na pašniku. Bolečina se lahko pojavi takoj ali nekaj ur po končanem delu. Najpogosteje se bolečina pojavi v spodnjem delu hrbta, nad ledji. Kadarkoli želi konj zaščititi hrbet tako, da ga usloči, najsi bo med krtačenjem, sedlanjem, zajahanjem, jahanjem, napne že boleče mišice. To povzroči dodatno poškodbo, bolečino in ciklus se nadaljuje.

Da je zadeva še bolj zapletena, se bolečina v hrbtu pojavi zaradi težave nekje drugje v telesu. Navadno so to navikularni sindrom ali druga bolečina v prvih nogah in/ali bolečina v skočnem sklepu zadnjih nog. Ko konj poskuša težo prenesti z boleče noge ali sklepa, hrbtne mišice drugače uporabi. To povzroči bolečino in vnetje. Dokler vir bolečine ni odkrit in pravilno zdravljen, se bo bolečina v hrbtu ponavljala.

Ima vaš konj boleč hrbet?

Petstopenjski program bo pokazal, ali ima vaš konj boleč hrbet:

1. Opazujte ga v hlevu in izpustu:

 • Med hranjenjem glavo nerad dvigne oziroma spusti. Vratne mišice so povezane s hrbtnimi mišicami. Dvigovanje in spuščanje glave povečuje bolečino v hrbtu.
 • Bolečine v skočnem sklepu. Mnogi lastniki konj menijo, da je ta bolečina posledica pretankega nastila. Veterinarji vedo povedati, da so odrgnjene skočne sklepe ponavadi opazili pri konjih, ki stojijo v dobro nastlanih boksih. Konj težko vstane zaradi bolečega hrbta in si pri večkratnih poskusih vstajanja poškoduje skočne sklepe. Takoj ko je bolečina manjša, tudi te poškodbe izginejo.
 • Premikanje kot vetrnica. Upira se, da bi pri obratu vrat ali hrbet obrnil bočno. Ko se obrača, je njegovo telo ravno kot deska, izgleda kot vetrnica.
 • Nerad se pretegne. Če se je vaš konj po počivanju z veseljem pretegnil – stegnil je prvi in zadnji nogi in to nenadoma ne počne več ali le na pol, je to znak za boleč hrbet.
 • Nerad se vleže oziroma se ne valja. Zaradi bolečega hrbta se konj ne upa vleči, ker bi moral aktivirati hrbtne mišice. Če je vse to do sedaj rad počel, je nenadna spre­memba njegovih navad očiten znak za boleč hrbet.

2. Preizkušanje s tipanjem:

 • Preverite, če je skočni sklep topel ali otečen. To je lahko znak bolečine in vnetja na tem mestu, ki pa se kompenzira z bolečino v hrbtu.
 • Boleča reakcija, ko pritiskate na mišice vzdolž hrbtenice.  Na mišice pritiskajte pred in po jahanju.
S preverjanjem digitalnega utripa lahko ugotovimo, če je bolečina oziroma vnetje prisotno v prvih nogah.
S preverjanjem digitalnega utripa lahko ugotovimo, če je bolečina oziroma vnetje prisotno v prvih nogah.
Oteklo ali toplo mesto na kolenskem in/ali skočnem sklepu je ravno tako lahko povzročitelj bolečega hrbta
Oteklo ali toplo mesto na kolenskem in/ali skočnem sklepu je ravno tako lahko povzročitelj bolečega hrbta

3. Konja opazujte med krtačenjem in sedlanjem.

 • Dvigovanje glave, upogibanje hrbta, mahanje z repom. Dvigovanje glave in upogibanje hrbta kaže na bolečino; mahanje z repom kaže na vznemirjenost in bolečino. (Pomni: Nekateri konji imajo po naravi tanko kožo ali pa se tako vedejo zaradi stare poškodbe. Če je takšno vedenje „normalno”, ga poskušajte prevzgojiti.)

4. Konja opazujte med jahanjem.

 • Upognjen hrbet, ko zajahate.
 • Togost na začetku treninga. Konj je na začetku treninga tog in uporen ter se brani delat dolge korake.
 • Normalne vaje so mu v breme. Konj se nekoliko sprosti, potem ko se ogreje. Vaje, ki zahtevajo okrogel hrbet (ustavljanje, odstopanje, zbranost), mu ne „dišijo”, kar kaže s stisnjenimi usti, z upognjenim hrbtom, z nemirnim repom.

5. Konja opazujte, ko ga vodi in jaha nekdo drug.

 • Znaki šepanja. Ko pomočnik vodi konja v kasu, pozorno opazujte konjeve noge. Šepanje je lahko komaj opazno, korak je kratek, tog, zadnja kopita kot da vleče za sabo. Med jahanjem so znaki šepanja bolj opazni, enako je bolečina v hrbtu zaradi teže jahača bolj izrazita. Bodite pazljivi na šepanje in znake upiranja.
  Če na podlagi opažanj in preverjanj sumite na težave s hrbtom, pokličite veterinarja, ki bo konja strokovno pregle­dal.
•Opazujte konja, ko odkasa stran od vas. Šepanje na prvo ali zadnjo nogo lahko povzroča boleč hrbet, ker hrbtne mišice drugače uporablja, da bi zaščitil bolečo nogo. Mišice postanejo občutljive, boleče, vnete.
Opazujte konja, ko odkasa stran od vas. Šepanje na prvo ali zadnjo nogo lahko povzroča boleč hrbet, ker hrbtne mišice drugače uporablja, da bi zaščitil bolečo nogo. Mišice postanejo občutljive, boleče, vnete.

Kaj bo storil veterinar

Veterinar bo določil mesto problema ter identificiral oziroma določil vzroke bolečine. Verjetno bo postopal po naslednjih fazah:

1. Poslušal bo vaš opis konjevih težav. Če ste ravnali po opisanem petstopenjskem programu, mu bodo vaši rezultati pomagali pri iskanju vira težav.

2. Ocenil bo pravilnost vašega dela s konjem. Vprašal vas bo, kako ravnate s konjem, zato da bi ocenil, ali ste vi zakrivili bolečino v hrbtu.

3. Konja bo pretipal. Preveril bo digitalni utrip, potipal sklepe, če niso otečeni in topli, pretipal bo konjev hrbet.

4. Opazoval bo konja med gibanjem. Konja bo opazoval v vseh načinih gibanja, z in brez jahača, da bi ugotovil, če šepa, če je tog in če se upira.

5. Povedal bo diagnozo in kako naj poteka zdravljenje. Zdravljenje poteka v dveh fazah:

I. faza: Zdravljenje boleče točke. Predpisal bo zdravila proti vnetju, priporočil počivanje in lahke vaje. Glede na resnost bolečine, bo veterinar zdravilo verjetno injiciral direktno v akupresurne točke vzdolž konjevega hrbta. To zdravilo lahko vsebuje kombinacijo kortikosteroidov, ki ima močne protivnetne lastnosti, in Sarapin, ki blokira prenos znakov za bolečino od živčnih vlaken. Ta način prinese hitro olajšanje, ker se prekine ciklus vnetje-bolečina-spasm.

II. faza: Zdravljenje osnovnih vzrokov. Če je šepanje razlog tudi za boleč hrbet, bo veterinar določil program za zdravljenje oziroma odpravo te težave. Sem spada pravilno podkovanje; zdravljenje sklepov, npr. apliciranje zdra­vil proti vnetju, ki vsebujejo steroide, hvaluronsko kislino itd. Predlagal bo tudi spremenjen trening, bolj prijazen do konjevega hrbta, kar naj bi zmanjšalo možnost, da posta­ne bolečina kronična.

10 Načinov, ko vi zakrivite boleč hrbet

Mogoče vi doprinesete k bolečini v hrbtu ali jo celo zakrivite, če pri delu s konjem ne upoštevate osnovnih pravil.

 • Hrbet mu polivate s hladno vodo.

  Hrbtne mišice se zaradi hladne vode skrčijo in napnejo; lahko pri­de tudi do živčnih krčev. Kako se temu problemu izognete: Konja ohladite tako, da z vodo polivate njegove noge in spodnji del vra­tu; hrbet polivajte le s toplo vodo, s hladno vodo pa le, ko je že ohlajen. (Nasvet: če v hlevu nimate tople vode, postavite vedro hladne vode na sonce preden greste na ježo. Ko se boste vrnili, bo vo­da ravno dovolj topla, da bo primerna za osvežitev hrbtnih mišic).

  Nepravilno ogrevanje in ohlajanje.

  Če konja pred začetkom zahtevnih vaj ne ogrejete, se lahko hitro pojavijo bolečine v hrbtu. (Hladne mišice niso tako elastične kot ogrete, zato se hitreje nategnejo in natrgajo.) Tudi za ohlajanje ko­nja morate imeti dovolj časa, ker se mišice ne morejo znebiti mlečne kisline, ki se v njih tvori zaradi napora. Akumulirana mlečna kisli­na povzroča bolečino in mišične krče.

  Kako se temu problemu izognete: Konja ogrevajte deset ali več mi­nut, tako da delate lahke vaje v koraku in kasu. Po končanem pro­gramu težjih vaj, konja ohlajajte v koraku najmanj deset minut. Če nato uporabite še vodo, upoštevajte nasvete iz 1. točke.

  Slabo nameščeno sedlo in/ali neprimerna ali umazana podsedelnica.

  Slabo nameščeno sedlo pritiska na različne točke na hrbtu; nepri­merna ali umazana podsedelnica draži te točke in povzroča bolečino. Vse to povzroča boleče mišice.

  Kako se temu problemu izognete: Kupite sedlo, ki bo primerno za vašega konja (za nasvet vprašajte veterinarja ali izkušenega trgov­ca za jahalno opremo). Uporabite primerno podsedelnico, ki jo mo­rate redno prati. Če je obrabljena, strgana na mestih, kjer pritiska na hrbet, je ne uporabljajte. (Nasvet: najboljša je podsedelnica iz 100% volne. Naravna vlakna absorbirajo udarce, dihajo, vsrkajo vlago, torej se zmanjša tveganje za poškodbe zaradi pritiska ali toplote).

  Trebušni jermen je predolgo premočno zategnjen.

  Zaradi stalnega pritiska sedla in vaše teže, posebno takrat, ko ste v sedlu par ur, postanejo hrbtne mišice boleče. Problematični so konji brez izrazitega vihra, ker mora biti sedlo dobro pritrjeno, da se ne obrne.

  Kako se temu problemu izognete: Občasno razjahajte in popustite trebušni jermen, da se konjev hrbet nekoliko odpočije. Pred zaja-hanjem ne pozabite jermena ponovno zategniti.

  Neprimerno (nezadostno) krtačenje.

  Filc je lahko gojišče za bakterije in gobe, privlači pa tudi insekte; podsedelnica, pod katero je umazanija, draži kožo in povzroča bo­lečino.

  Kako se temu problemu izognete: Konja krtačite vsak dan, pred in po jahanju, temeljito očistite del pod sedlom. Preglejte kožo in oskrbite eventuelne odrgnine in pike žuželk. Če ne želite, da bi mali problemi postali veliki, dovolite konju, da je konj par dni neosedlan.

  Slabo podkovanje

  Napake pri podkovanju se lahko kažejo na prvih nogah: z bolečino v navikularnem območju zaradi nepravilnega kota; prenizko peto; nezadostno zaščito podplata; z bolečo celo nogo. Na zadnjih no­gah je slabo podkovanje lahko krivo za: prenizek petni kot, zara­di česa nastopijo problemi v skočnem zgibu, težave z ravnotežjem, kar je zopet lahko krivo za bolečine v skočnem zgibu in v kolen­skem sklepu. Vse to lahko povzroči bolečine v hrbtu, ker začne konj hrbtne mišice drugače uporabljati, zato da bi ublažil bolečine v nogah.

  Kako se temu problemu izognete: Pokličite najboljšega veterinarja in podkovskega kovača, da skupaj izbereta najboljši način podkovanja.

  Slabo izbrana dieta (prehrana).

  Pomanjkanje vitamina E in/ali selena lahko povzroči bolečino v mišicah, ker oba neposredno vplivata na kvaliteto mišične membrane. Če je dieta prebogata s proteini in/ali z ogljikovimi hidrati, je funkcija mišic prav tako lahko motena.

  Kako se temu problemu izognete: Naj veterinar oceni primernost prehrane (diete) vašega konja – glede na življensko okolje in na de­lo, ki ga opravlja.

  Spuščanje spočitega konja v izpust.

  Če je konj spočit, in ga izpustite v izpust, bo verjetno dirjal, ska­kal, se na mestu ustavljal in delal hitre obrate. Pri vseh teh „vajah” si bo zagotovo nategnil kakšno mišico. Kako se izognete temu problemu: Spočitega konja najprej lonžirajte, ker boste njegovo gibanje lahko nadzorovali. Najprej ga ogrejte v koraku in kasu (Nasvet: Da bi mu vseeno nudili psihično in fizično zadovoljstvo v izpustu, ga izpustite po jahanju, potem ko ste ga že primerno ohladili. V izpustu se bo do konca ohladil, lah­ko se bo povaljal, kar je dobro za hrbet).

  Nezadostna skrb za zobe, probleme ugriza.

  Bolečina v ustih povzroči toge čeljusti, konj napenja vrat in hrbtne mišice, kar se izraža tudi v bolečem hrbtu.

  Kako se izognete temu problemu: Poskrbite za redno pregledova­nje zob, za pravilen ugriz. Konji, ki so stari 3 leta (dobivajo nove zobe), konji, ki so stari več kot 15 let (nepravilna obraba zob lah­ko povzroči boleča mesta v ustih) bi morali biti pregledani vsake 3 mesece. Za druge konje velja redni pregled na 6 mesecev. Glede pravilnega ugriza vam bo svetoval veterinar, ki je strokovnjak za to področje.

  Nepravilen trening, nepravilno jahanje.

  Nepravilno trenirani konji niso dovolj prožni, nemogoče jih je „zbrati”, zato niso sposobni za pravilne vaje. Če imate med jaha­njem tudi sami težave z ravnotežjem, bo imel konj enake težave oziroma bo v hrbtu začutil bolečino zaradi neenakomernega priti­ska na hrbet.

  Kako se izognete temu problemu: Povezane vaje za prožnost, zbra­nost, prekrivljenost naj bodo del vsakodnevnega treninga; naj vam ne bo žal denarja za delo s priznanim trenerjem. Obrestovalo se bo.

   

   

BREZ KOMENTARJEV