Sistemi treninga

Sistemi treninga

4979
440
SHARE

Prejšnji mesec sem začela s serijo člankov. Prvi je imel naslov ”Primum non nocere – Ne povzročaj škode”. Namen teh člankov je ponovno ovrednotenje tega, kar počnemo s konji. Na ta način lahko vsak pride do informacij, ki jih potrebuje za odločitev, ali želi nadaljevati s tradicionalnim načinom dela s konji, ali pa želi narediti preskok k načinu, ki ne ogroža konjevega telesa in duha.

Ta mesec se bom osredotočila na sisteme treninga. Iz katerih koli razlogov je bil več kot 20 let moj vir dohodka treniranje konj, katerega osnova je bilo ujahovanje konj za tekmovanja ali rekreativno jahanje. Na začetku sem se naučila, kako začeti delati z mladimi konji od drugih trenerjev, iz knjig in z veliko poskušanja.

Čeprav se zdi, da obstaja stotine trenerjev in ”sistemov” treninga, so njihove osnove enake v skoraj vseh primerih. Vse vključujejo različne vaje in pripomočke za doseganje ciljev, ampak da bi res razumeli sistem, ga moramo najprej razgaliti in vprašati: ”Kaj je konjeva motivacija?”

V nadaljevanju bo v pomoč vedeti, kaj je ”operantno (instrumentalno) pogojevanje”. Tudi če še nikoli niste slišali tega izraza, če ste kdaj koli v življenju trenirali kogar koli, vključno s konjem, otrokom, psom, delfinom, ste verjetno uporabljali obliko operantnega pogojevanja. Operantno pogojevanje je definirano kot ”uporaba posledic za spremembo pojava in oblike vedenja”. Pri operantnem pogojevanju se uporabljajo samo trije izrazi: ojačevanje, kazen in ugašanje (izginotje).

Ojačevanje je posledica dejanja, česar rezultat je, da se to dejanje pojavlja pogosteje. Kazen je posledica dejanja, česar rezultat je, da se to dejanje pojavlja manj pogosto. Ugašanje se nanaša na vedenje, na katerega ni odziva, kar bo na koncu vodilo do tega, da se bo to vedenje pojavljalo manj pogosto. Izraza ”pozitivno” in ”negativno” sta dodana za razjasnitev teh postopkov. V tem kontekstu ”pozitivno” pomeni samo, da je nekaj dodano, medtem ko ”negativno” pomeni, da je nekaj odvzeto.

Torej so 4 glavne možnosti pri operantnem pogojevanju naslednje:

Pozitivno ojačevanje (R+): dodajanje nečesa zaželenega, da bi se vedenje z večjo verjetnostjo ponovilo.

Negativno ojačevanje (R-): odvzem nečesa nezaželenega (neprijetnega) z namenom, da bi se vedenje z večjo verjetnostjo ponovilo.

Pozitivna kazen (P+): dodajanje nečesa nezaželenega z namenom, da se zmanjša verjetnost ponavljanja vedenja.

Negativna kazen (P-): odvzem nečesa zaželenega z namenom, da se zmanjša verjetnost ponavljanja vedenja.

Da poenostavim stvari, moram samo predstaviti primere.

Pozitivno ojačevanje: otroku damo nagrado, potem ko je pospravil sobo.

Negativno ojačevanje: otroku ne dovolimo iti ven, dokler ne pospravi sobe.

Pozitivna kazen: udarimo otroka, ker je polil mleko.

Negativna kazen: otroku vzamemo igračo, če je noče deliti z drugimi.

V konjevem svetu bi ti primeri lahko izgledali tako:

R+: konju damo korenje, potem ko je prišel do vrat ograde.

R-: vlečemo za desno vajet, dokler konj ne obrne glave v desno.

P+: bičamo konja, če noče preskočiti ovire.

P-: konju ne damo žita, potem ko nas ni ubogal med jahanjem.

Zdaj, ko vemo nekaj o operantnem pogojevanju, se lahko vrnemo k vprašanju: ”Kaj je konjeva motivacija?” Če potegnemo zaključke iz teh primerov, lahko vidimo, da je, razgaljena do svojega bistva, konjeva motivacija v večini konjeniških sistemov treninga izogibanje ali zmanjšanje bolečine. Ti sistemi zelo slonijo na negativnem ojačevanju in pozitivni kazni, da motivirajo konje k vedenju, ki ga od njih želimo. Ena izjema, ki mi pride na misel, je ”kliker trening”, ki se osredotoča na pozitivno ojačevanje, da doseže želeno vedenje.

Pomislite na svojega najljubšega trenerja. Če želite, da se vaš konj premakne naprej, kaj vas naučijo, da morate najprej narediti? Najbrž stisniti z nogami. Če to ne deluje? Brcniti. Če to ne deluje? Brcniti močneje. Če to ne deluje? Bičati ali zbosti konja z ostrogami. In primeri česa so to? Negativnega ojačevanja. Konjeva ”nagrada” je, da se bo neudobje ali bolečina, ki ju povzroča jahač (vsaj tako konj upa) končala, ko se bo premaknil naprej. In kaj so vas učili, da morate narediti, kadar konj noče iti v hlev, prikolico ali čez potok? Najbrž kakšno kombinacijo vlečenja za oglavnico ali uzdo, brcanja, tepenja, bičanja ali zbadanja.
Vsi ti primeri so…? Pozitivna kazen.

dog6

Če ste jahač, ki ni nikoli treniral svojega konja in ste bili blagoslovljeni s konjem, za katerega se zdi, da ”dobro sledi programu” in z veseljem dela, kar od njega zahtevate, potem se po vsej verjetnosti niste preveč spraševali o vaših metodah. Našli ste nekaj, kar deluje, in se tega držite. Razlika med ”treniranim” konjem in ”netreniranim” ali ”težavnim” je, da je prvi na stopnji, na kateri so jahačeva dejstva lahko fina in zelo nežna; verjetno je enostaven dregljaj ali premik teže vse, kar je potrebno, da se konj ustavi, premakne ali obrne. ”Netrenirani” ali ”težavni” konji so tisti, ki so še vedno nesigurni v to, kakšen odziv bo prinesel najmanjšo bolečino, ali pa čutijo večjo fizično bolečino ali pa jih je tako strah, da laže prenašajo udarce z bičem in bolečino zaradi brzde kot bolečino zaradi svojih lastnih gibov ali strah zaradi negotovosti o tem, kaj od njih zahtevajo.

V vseh letih so mi poslali mnogo konj, ki so potrebovali ”korekcijo”. To so bili konji, ki so bili običajno odlični za novega lastnika v prvem mesecu ali nekaj več, potem pa so začeli imeti ”težave”. V preteklosti bi razložila lastniku z uporabo nežnih fraz kot: ”Konj se je naučil, da lahko to počne.” ali: ”Res je, ne morete pričakovati, da bo konj obdržal svoj nivo treniranosti brez profesionalne pomoči.” Sliši se logično, kajne? Kaj je to pomenilo v preprostem jeziku? ”Ali sta s konjem neusklajena ali pa so vaša dejstva postala premehka in konja je treba ponovno spomniti, kaj so boleče posledice, če se ne odziva na nežne signale.” Nekateri trenerji so boljši od drugih v tem, da povejo stvari tako, kot so, in nimajo nobenih dvomov in težav s tem, da s svojimi korekcijami ranijo konja, če ne ”dojame”. Drugi, kot jaz, bi malodušno naredili korekcije, pri tem pa bi se stalno spraševali, ali res mora biti tako, še posebej pri konjih, za katere se zdi, da rabijo trdo roko. Težko je biti uspešen v tem poslu, če se stalno sprašuješ taka vprašanja in vedno ustaviš bič ali poteg za vajet, preden doseže svojo maksimalno silo. To mi je prineslo ugled ”nežnega” konjskega trenerja.

Med svojim najbolj intenzivnim obdobjem spraševanja v zadnjem letu in pol sem se morala vprašati o moji lastni motivaciji. Zakaj sem hotela biti s konji? Najbolj osnoven odgovor je bil vedno, da želim izkusiti pravo partnerstvo s konjem. Ko zdaj gledam nazaj s svoje sedanje perspektive, se mi zdi izkrivljeno, da sem lahko pričakovala, da bom lahko imela pravo partnerstvo, če bom le lahko kontrolirala konja s pomočjo bolečine ali grožnje z bolečino. Če sem iskrena, je bil to edini način, na katerega sem znala delati z njimi. Seveda sem bila dovolj dobra, da so bila dejstva lahko prefinjena do minimalnih dregljajev in premikov teže in celo jahanja z bitless uzdo ali celo brez uzde, ampak posledice konjeve neubogljivosti so bile vedno ponovno povečanje bolečine, dokler se ni odločil, da se je bolje odzivati na lahen dražljaj.

Sekundarne in terciarne motivacije so prišle kasneje. Hotela sem živeti od dela s konji; hotela sem zmagovati na tekmah. Nekako se mi je zdelo, da se bo to lepo skladalo z mojo prvo motivacijo po izkušanju pravega partnerstva s konji. Ta domneva ni mogla biti dlje od resnice. Med časom, ki sem ga porabila za ustvarjanje dokumentarnega filma The Path of the Horse, sem se odrekla vsem svojim motivacijam, razen najbolj osnovni, tisti, ki me je prvotno pripeljala h konjem. Nisem se mogla več slepiti; nisem imela partnerstva, ki sem si ga želela, zato sem poiskala ljudi, ki ga imajo, in se učila od njih.

Človek, ki sem ga našla in za katerega se je zdelo, da ima vse to, je bil Alexander Nevzorov. Ampak zame ni bilo dovolj, da bi enostavno videla njegove filme in brala njegove članke, morala sem ga srečati, videti njegove učence v Rusiji in sama ugotoviti, ali je to samo bolj prefinjena oblika fizične kontrole, ali pa je res imel pravo vez s svojimi konji, ne da bi bilo to rezultat metod, ki povzročajo bolečino.

Zdelo se mi je kot obred iniciacije, ko sem morala opustiti brzde, tekmovanja in na koncu vse oblike kontroliranja konjeve glave ter načine in zadovoljstva jahanja, ki sem jih poznala, da bi lahko delala z Alexandrom. Takrat si nisem mogla predstavljati, zakaj bi konj hotel početi karkoli z mano, če sem ostala brez svojih trikov za manipuliranje. Ampak tam je stal, Alexander Nevzorov, s svojimi konji, ki so skakali okrog njega kot veseli kužki.

Kakšen sistem treninga je to, kjer ni običajnega govorjenega jezika in tudi ni prisile, bolečine ali grožnje z bolečino? Kam je to spadalo v model operantnega pogojevanja? Zdelo se je, da je presegel celo pozitivno ojačevanje in kliker trening. Pravzaprav se je zdelo, da so se konji naučili gibov, ki so jih naredili večje, svobodnejše in ponosne ne svoje dosežke. Kakšne načine je našel ta človek, da je izvlekel vse to iz konja?

Njegova metoda je zmotno enostavna. Človek ne sme nikoli škodovati konju, še posebej ne za lastno zadovoljstvo, in mora natančno preučiti konjeve telesne sisteme, da je lahko gotov, da nikoli ne škoduje konju. Potem je vprašanje časa, ki ga preživi skupaj s konjem, pri čemer najprej razvije igre in na koncu komunikacijski sistem med konjem in človekom, ki je veliko močnejši od vsakega treninga, ki povzroča bolečino.

Ko sem se začela učiti o konjevih anatomskih, fizioloških in mioloških sistemih, sem s strahom spoznala, da imajo splošno sprejete prakse, kot so uporaba brzd, podkev in celo pritisk jahača, vse negativne učinke na konjevo dobrobit. Rezulatati nekaterih od teh raziskav bodo natančneje prikazani v naslednjih člankih.

Našla sem način za razvijanje pravega partnerstva s konjem in to sploh ni bil sistem treninga, to je bil način za razvijanje obojestranske komunikacije. Človek stopi v vlogo učitelja; človek je tisti, ki se uči, kako razviti in odkriti konjeve skrite talente. Kaj je konjeva motivacija? Da se igra, teče, skače, se vzpenja, se zabava, kakor tudi da izvaja elemente, ki zahtevajo več discipline, da z njimi razvija moč in fleksibilnost, in vse to počne s človekom, ki ga razume in ga bo vedno ščitil, pri čemer bo imel v mislih samo najboljše namene. Resnično, to je prihodnost odnosov med konjem in človekom za tiste med nami, ki lahko prepoznamo konjevega duha.

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem ge. Stormy May
Prevedla: “Shandor”

Nazaj na PRVI DEL!

440 KOMENTARJI

 1. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got more problerms too […]

 2. Click Here

  […]here are some links to internet sites that we link to due to the fact we assume they are really worth visiting[…]

 3. Click Here

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be really worth a go via, so have a look[…]

 4. Click Here

  […]that could be the end of this report. Right here you will obtain some web pages that we think you will value, just click the links over[…]

 5. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did one particular understand about Mid East has got a lot more problerms too […]

 6. Click Here

  […]very few internet websites that occur to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 7. Click Here

  […]we like to honor several other world-wide-web internet sites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 8. Click Here

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are actually worth a go via, so have a look[…]

 9. Click Here

  […]that would be the finish of this report. Here you will obtain some sites that we believe you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 10. Click Here

  […]just beneath, are several absolutely not associated web-sites to ours, even so, they’re certainly really worth going over[…]

 11. Click Here

  […]we like to honor several other online websites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 12. Click Here

  […]we prefer to honor a lot of other net internet sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 13. Click Here

  […]please visit the web-sites we follow, including this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 14. Click Here

  […]please stop by the web pages we follow, such as this one particular, as it represents our picks through the web[…]

 15. Click Here

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet websites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 16. Click Here

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I like but do not get a great deal of link enjoy from[…]

 17. Click Here

  […]just beneath, are various totally not associated web-sites to ours, having said that, they may be surely worth going over[…]

 18. no code robotics

  […]check below, are some completely unrelated internet sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 19. Reputation Defenders

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got much more problerms as well […]

 20. Reputation Defenders

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re basically worth a go by way of, so possess a look[…]

 21. Click Here

  […]Every when in a while we decide on blogs that we study. Listed below are the most up-to-date sites that we pick out […]

 22. Click Here

  […]please visit the web pages we comply with, like this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 23. Click Here

  […]we like to honor a lot of other online internet sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 24. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a appear, whoa did one particular master about Mid East has got more problerms too […]

 25. Click Here

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are in fact worth a go via, so possess a look[…]

 26. Click Here

  […]here are some links to sites that we link to simply because we consider they may be worth visiting[…]

 27. Click Here

  […]Every the moment inside a while we choose blogs that we study. Listed below are the most recent websites that we select […]

 28. Click Here

  […]we prefer to honor many other net web sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 29. Click Here

  […]that would be the end of this post. Right here you’ll come across some web sites that we assume you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 30. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless actually worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got extra problerms also […]

 31. Click Here

  […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web web sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 32. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless truly worth taking a look, whoa did 1 discover about Mid East has got far more problerms too […]

 33. Click Here

  […]just beneath, are several absolutely not connected web pages to ours, on the other hand, they may be surely worth going over[…]

 34. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did one understand about Mid East has got much more problerms as well […]

 35. Click Here

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get lots of link enjoy from[…]

 36. Click Here

  […]we prefer to honor quite a few other world wide web web-sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 37. Click Here

  […]Every as soon as inside a while we select blogs that we read. Listed below are the latest sites that we pick […]

 38. Click Here

  […]just beneath, are several totally not related web pages to ours, however, they’re surely really worth going over[…]

 39. 2023 Books

  […]please visit the internet sites we comply with, including this 1, because it represents our picks from the web[…]

 40. IRA Empire

  […]that would be the end of this article. Here you’ll locate some web pages that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 41. Chirurgiens esthétique Tunisie

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got more problerms too […]

 42. Career services

  […]just beneath, are several completely not related web pages to ours, even so, they are certainly really worth going over[…]

 43. future university

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are in fact worth a go by way of, so possess a look[…]

 44. Healthcare products

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be basically worth a go by way of, so possess a look[…]

 45. Oral Surgery

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless truly really worth taking a look, whoa did a single discover about Mid East has got far more problerms as well […]

 46. Gum Disease

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are truly worth a go through, so have a look[…]

 47. علاج الجزور

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are in fact worth a go by means of, so have a look[…]

 48. Academic Innovation

  […]that will be the end of this post. Right here you will obtain some sites that we feel you will appreciate, just click the links over[…]

 49. Academic Honesty Policy

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did one study about Mid East has got more problerms also […]

 50. FCIT Future University Egypt

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a search, whoa did a single discover about Mid East has got far more problerms also […]

 51. fue

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a good deal of link love from[…]

 52. Pharmacy’s PHD

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are actually worth a go by means of, so possess a look[…]

 53. MBA

  […]the time to study or go to the subject material or websites we’ve linked to below the[…]

 54. National identity

  […]just beneath, are several completely not associated internet sites to ours, nevertheless, they may be surely really worth going over[…]

 55. Maillot de football

  […]very handful of internet websites that come about to be detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 56. Maillot de football

  […]that will be the end of this write-up. Here you’ll discover some web pages that we assume you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 57. Maillot de football

  […]check beneath, are some entirely unrelated websites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 58. SEOSolutionVIP Fiverr

  […]we like to honor quite a few other world wide web web pages on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 59. challenge sportif

  […]we like to honor many other web web pages on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 60. ikaria juice

  […]very few internet sites that occur to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 61. Fiverr Earn

  […]please go to the web pages we follow, which includes this a single, because it represents our picks in the web[…]

 62. Fiverr Earn

  […]we like to honor quite a few other online web sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 63. Fiverr Earn

  […]always a major fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a good deal of link adore from[…]

 64. Fiverr Earn

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless definitely worth taking a search, whoa did 1 study about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 65. Fiverr Earn

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless really worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got more problerms as well […]

 66. fiverrearn.com

  […]Every the moment inside a though we pick blogs that we study. Listed beneath are the newest internet sites that we select […]

 67. fiverrearn.com

  […]Every when in a though we decide on blogs that we study. Listed below are the most recent internet sites that we opt for […]

 68. fiverrearn.com

  […]we prefer to honor a lot of other internet sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 69. Advance-Esthetic LLC

  […]we like to honor many other web websites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 70. fiverrearn.com

  […]just beneath, are quite a few totally not related internet sites to ours, however, they are surely really worth going over[…]

 71. french bulldog for sale houston

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless truly worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got more problerms too […]

 72. fiverrearn.com

  […]just beneath, are numerous completely not associated web sites to ours, on the other hand, they’re certainly worth going over[…]

 73. fiverrearn.com

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I like but really don’t get a good deal of link enjoy from[…]

 74. mini bulldog

  […]that could be the end of this report. Here you will come across some web-sites that we believe you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 75. springerdoodles

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they may be essentially really worth a go through, so possess a look[…]

 76. seo in Saudi Arabia

  […]we like to honor quite a few other internet web pages around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 77. Best university in Egypt

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got extra problerms too […]

 78. Best university in Egypt

  […]we prefer to honor numerous other world wide web web sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 79. can frenchies eat bread

  […]that may be the end of this report. Right here you will locate some web sites that we think you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 80. fluffy french bulldog

  […]we like to honor numerous other web websites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 81. blockchain

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are actually worth a go by, so have a look[…]

 82. technology

  […]please check out the web pages we stick to, such as this a single, as it represents our picks in the web[…]

 83. future university

  […]we prefer to honor a lot of other online web-sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 84. golf cart isla mujeres

  […]Every the moment inside a even though we pick out blogs that we study. Listed below would be the most recent web pages that we pick out […]

 85. french bulldog houston texas

  […]we prefer to honor lots of other world-wide-web websites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 86. slot nexus

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are really worth a go by way of, so possess a look[…]

 87. Fiverr.Com

  […]we like to honor numerous other web websites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 88. FiverrEarn

  […]very few internet sites that occur to be in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 89. Fiverr

  […]very few sites that happen to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 90. Fiverr.Com

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but don’t get a good deal of link enjoy from[…]

 91. blue frenchie

  […]that could be the finish of this post. Right here you’ll obtain some websites that we consider you will value, just click the links over[…]

 92. frenchies texas

  […]Every once in a though we decide on blogs that we study. Listed beneath would be the latest web pages that we opt for […]

 93. fue

  […]please stop by the web sites we stick to, such as this one, as it represents our picks in the web[…]

 94. six sigma

  […]please visit the internet sites we adhere to, like this a single, as it represents our picks through the web[…]

 95. french bulldog puppies dallas

  […]we like to honor numerous other web web-sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 96. FUE

  […]the time to study or pay a visit to the content material or internet sites we have linked to below the[…]

 97. FUE

  […]please check out the web pages we stick to, including this 1, as it represents our picks from the web[…]

 98. FUE

  […]usually posts some very interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 99. FUE

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 100. FUE

  […]usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 101. FUE

  […]Every the moment in a while we pick out blogs that we study. Listed beneath are the newest web-sites that we select […]

 102. FUE

  […]we prefer to honor numerous other internet web sites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 103. FUE

  […]always a big fan of linking to bloggers that I love but don’t get a good deal of link really like from[…]

 104. FiverrEarn

  […]please stop by the internet sites we comply with, including this one particular, because it represents our picks in the web[…]

 105. FiverrEarn

  […]Every when in a although we pick out blogs that we study. Listed beneath are the newest web pages that we choose […]

 106. Classified Ads Website

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be in fact really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 107. FiverrEarn

  […]that is the finish of this report. Right here you’ll obtain some web pages that we assume you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 108. Speaker

  […]that would be the end of this report. Right here you’ll uncover some web-sites that we think you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 109. pupuk anorganik terbaik

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did 1 study about Mid East has got far more problerms too […]

 110. partners

  […]Every once in a though we choose blogs that we read. Listed below are the most current internet sites that we decide on […]

 111. glucotrust supplement

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 112. french bulldog

  […]very couple of web sites that occur to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 113. Betting

  […]always a large fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get quite a bit of link enjoy from[…]

 114. FiverrEarn

  […]very handful of internet websites that transpire to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 115. FiverrEarn

  […]very handful of web-sites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 116. FiverrEarn

  […]that could be the finish of this post. Right here you will come across some web sites that we feel you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 117. FiverrEarn

  […]check below, are some totally unrelated sites to ours, on the other hand, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 118. FiverrEarn

  […]Every once inside a though we select blogs that we study. Listed beneath would be the most up-to-date web pages that we pick out […]

 119. live sex cams

  […]always a large fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a whole lot of link appreciate from[…]

 120. live sex cams

  […]that will be the finish of this post. Right here you will come across some web sites that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 121. FiverrEarn

  […]we like to honor numerous other online sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 122. FiverrEarn

  […]please visit the sites we comply with, which includes this one, as it represents our picks from the web[…]

 123. FiverrEarn

  […]just beneath, are quite a few totally not connected web pages to ours, having said that, they’re surely worth going over[…]

 124. FiverrEarn

  […]very few internet sites that occur to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 125. FiverrEarn

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but don’t get a whole lot of link appreciate from[…]

 126. FiverrEarn

  […]just beneath, are quite a few totally not connected sites to ours, having said that, they are surely really worth going over[…]

 127. FiverrEarn

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re really really worth a go through, so possess a look[…]

 128. FiverrEarn

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially worth a go through, so possess a look[…]

 129. FiverrEarn

  […]that would be the finish of this report. Here you’ll obtain some web sites that we consider you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 130. Oil

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did a single discover about Mid East has got more problerms too […]

 131. seo company pennsylvania

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are really really worth a go via, so possess a look[…]

 132. Kampus Islam Terbaik

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re actually really worth a go by, so possess a look[…]

 133. FiverrEarn

  […]very handful of sites that occur to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 134. FiverrEarn

  […]please stop by the web-sites we follow, which includes this 1, because it represents our picks from the web[…]

 135. FiverrEarn

  […]we came across a cool website that you just may well delight in. Take a appear in the event you want[…]

 136. FiverrEarn

  […]Every the moment in a although we pick out blogs that we study. Listed below are the most current internet sites that we choose […]

 137. fullersears.com

  […]very couple of web-sites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 138. canine probiotics

  […]please check out the web pages we comply with, which includes this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 139. live sex cams

  […]please go to the internet sites we follow, like this one particular, because it represents our picks through the web[…]

 140. live sex cams

  […]that is the end of this article. Here you will locate some internet sites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 141. frt trigger

  […]that will be the finish of this write-up. Here you will locate some web-sites that we think you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 142. Slot Hewan

  […]Every as soon as inside a whilst we choose blogs that we read. Listed beneath would be the most up-to-date internet sites that we opt for […]

 143. One Peace AMV

  […]we prefer to honor lots of other world-wide-web websites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 144. superslot

  […]just beneath, are numerous completely not associated websites to ours, nevertheless, they may be surely really worth going over[…]

 145. allgame

  […]the time to study or pay a visit to the content or web sites we have linked to below the[…]

 146. หวย24

  […]we like to honor many other online web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 147. Makeup highlighter

  […]very handful of sites that take place to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 148. leak detection london

  […]we prefer to honor several other net websites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 149. AI Lawyer

  […]just beneath, are various totally not associated sites to ours, nonetheless, they’re certainly really worth going over[…]

 150. cybersécurité

  […]that would be the end of this article. Right here you will discover some web-sites that we think you will enjoy, just click the links over[…]

 151. Raahe Guide

  […]we prefer to honor numerous other world-wide-web web pages on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 152. bermain slot

  […]that could be the finish of this post. Right here you will locate some internet sites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 153. hotel on lake placid

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are truly worth a go by, so possess a look[…]

 154. 6.5 prc ammo

  […]very few websites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 155. 450 bushmaster ammo

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 156. 7mm-08 ammo

  […]just beneath, are several entirely not connected web pages to ours, nevertheless, they’re surely worth going over[…]

 157. itsMasum.Com

  […]please take a look at the websites we stick to, such as this a single, because it represents our picks from the web[…]

 158. itsMasum.Com

  […]we like to honor lots of other world wide web sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 159. salaire cybersécurité

  […]although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re basically really worth a go by, so have a look[…]

 160. FÜHRERSCHEIN ÖSTERREICH

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a search, whoa did 1 find out about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 161. nangs sydney

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a good deal of link really like from[…]

 162. here

  […]Every after in a though we decide on blogs that we study. Listed below are the newest sites that we pick […]

 163. website

  […]very few websites that come about to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 164. itsmasum.com

  […]please stop by the web pages we comply with, such as this 1, because it represents our picks through the web[…]

 165. freechat now

  […]check below, are some entirely unrelated sites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

 166. omegle text

  […]very handful of internet sites that take place to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 167. Film institutionnel Nantes

  […]we prefer to honor numerous other internet sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 168. bluecollar jobs

  […]that will be the end of this report. Right here you’ll come across some sites that we consider you’ll value, just click the links over[…]

 169. top job site

  […]here are some links to sites that we link to simply because we assume they may be really worth visiting[…]

 170. newyork jobs

  […]check beneath, are some entirely unrelated web-sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 171. seattle job search

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are really really worth a go as a result of, so possess a look[…]

Comments are closed.