Skrb za kopita v zimskem času

Skrb za kopita v zimskem času

1847
0
SHARE

Zima je idealen čas, ko konja lahko pustimo razkovanega, saj ponavadi ne dela tako intenzivno kot med letom. V okolju, kjer je veliko snega, je pri podkovanem konju veliko več možnosti, da se bodo v kopitu nabrale kepe snega. Te trde ledene kepe spremenijo podkve v odlične drsalke za konja.

Puščanje konja razkovanega vsaj nekaj mesecev na leto bo povečalo zdravje nog (kopitna stena se bo odebelila, globina podplata bo narasla, pete se bodo razširile…). Izboljšanje je posledica naravnih procesov (povečanje cirkulacije krvi, premikanje (oženje in širjenje) v notranjosti kopita), ki se lahko odvijajo le, če kopito ni omejeno s podkvijo.
{+++}
Splošno pravilo je, da se nepodkovanega konja spodreže drugače kot podkovanega. Način spodrezanosti mora ponuditi kar največjo zaščito spodnjemu delu kopita. Le tako se bo le-to lahko obnovilo v čimbolj naravno stanje.

Žabico pustimo nedotaknjeno. Prav tako ne odstranjujemo podplata. Pete z nižanjem premaknemo čimbolj nazaj proti najširšemu delu žabice. Kopitno steno pustimo tako dolgo, da stopalo ni na tleh, saj stopalo nikoli in nikdar ne sme nositi konjeve teže.

Kopitna stena naj se popili tako, da na robovih dobi zaobljeno obliko, kar prepreči nastanek razpok in odkruškov. Prav tako naj se popilijo ostali ostri robovi. Bosega konja naj se spodrezuje redno, s poudarkom na tem, da so robovi kopita dovolj zaokroženi.

Konformacija nog, kvaliteta kopit in teren bodo določali ali naj bo konj bos na vse štiri noge ali le na zadnje.

Kjer je veliko snega in ledu bodo potrebni dodatni ukrepi.

Povečano oprijemljivost in manj drsenja na ledu dosežemo s podkvami, ki imajo na posameznih predelih (na obeh straneh pete in spredaj ob prstu) dodano trdo uvarjeno kovino. Ta površina ne sme zajemati prevelike površine podkve, saj bi to povzročilo nepotrebno obremenjenost sklepov. Uporabimo lahko tudi štole ali pa vidija (widia). Poznamo 2 vrsti: nekatere ostanejo v podkvi ves čas, druge pa se po delu odstranijo in nato spet pritrdijo.

Kjer je zelo veliko snega, bodo potrebne posebne ploščice (snowball pad), ki preprečujejo nalaganje kep snega. Sneg se namreč lahko nabere v zelo velikih količinah in kmalu boste imeli konja na »hoduljah«, kar je zelo nevarno, tako za konja, kot tudi za jahača. Sneg sicer ponavadi odpade v kasu, a na to se ne smemo zanašati. Te trde kepe in pa tudi oster led, lahko povzročita poškodbe stopala, še posebej pri konjih s tankim stopalom. Pomembno je, da se tega zavedamo in noge med jahanjem večkrat očistimo. Poznamo več vrst ploščic, ki preprečujejo nalaganje snega (snowball pads): nekatere so iz ravne trde plastike, druge imajo na sredini izboklino, ki sneg avtomatsko potisne dol. Obstaja pa tudi gumijasta različica, ki se obnese bolje, a ne zdrži dolgo. Na vse lahko namažemo jedilno olje, ki pomaga proti nabiranju snega, a žal se učinek zelo hitro izniči.

Kopita pozimi rastejo počasneje. To je najbrž posledica tega, da je cirkulacija krvi bolj usmerjena v ogrevanje in ne rast. Bos konj naj bo spodrezan redno (na 4 do 6 tednov) in 2x tedensko premazan z mazilom za kopita.

Posledica malce več nege v zimskih mesecih in razkovanosti so močnejše, zdrave noge čez celo leto.

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem s strani http://www.equipodiatry.com/wintertm.htm.

Northern Virginia Equine
Dr. Stephen E. O’Grady
PO Box 746
Marshall VA 20116-0746
Office: 540-364-4450
Fax: 540-364-4630
sogrady@look.net

“Absent a correct diagnosis, medicine is poison, surgery is trauma and alternative therapy is witchcraft” A. Kent Allen

BREZ KOMENTARJEV