Suh konj

Suh konj

4087
0
SHARE

Zrediti suhega konja je lahko pravcati podvig. Konj v optimalni telesni pripravljenosti bi moral imeti rebra prekrita s tanko plastjo maščobe in imeti veliko energije. Preden se posvetimo prehrani za suhega konja, si poglejmo možne vzroke za upadanje telesne teže.{+++}{+++}

Zobje

Če ima konj težave z zobmi, lahko le-te otežujejo žvečenje. Ostri robovi zob lahko povzročijo kronično bolečino zaradi tvorjenja razjed na notranji strani lic in na jeziku. Priporočljivo je, da veterinar pregleda zobovje na 6-12 mesecev.

Zajedavci

Preverite, če ima konj notranje zajedavce. Če običajen pregled iztrebkov ne pokaže prisotnosti zajedavcev, prosite veterinarja za dodaten nasvet. Jajčeca nekaterih zajedavcev namreč pri običajnem pregledu niso vidna. {+++}

Telesna dejavnost

Kakršna koli povečana telesna dejavnost poveča konjevo potrebo po kalorijah. Poleg jahanja in drugega dela, ki ga konj opravlja, je lahko povečana potreba po kalorijah tudi posledica hlapanja, grizenja lesa ali prestopanja v boksu.

Stres

Izredni vremenski pogoji so lahko razlog za stres, ki se pri konju kaže v izgubi telesne teže. Nizke temperature povečajo potrebo po kalorijah, zaradi vročine se lahko konju zmanjša tek, suša pa lahko vpliva na vpad hranilnih vrednosti in količino krme.

Zahtevni treningi lahko na konju pustijo tako fizične kot psihične posledice. Če konj začne izgubljati težo med tem, ko je v treningu, je pametno zmanjšati raven stresa, še preden se pojavijo še hujše težave, kot so na primer čiri in oslabljen imunski sistem. Konji lahko začnejo izgubljati telesno težo tudi zaradi čustvenih vzrokov. Rad dela to, kar ste mu namenili, ali bi bil morda srečnejši, če bi počel kaj drugega? Je osamljen? Ga ostali konji na pašniku odganjajo ali celo pretepajo? Srečen konj bo vzdrževal telesno težo z veliko manj hrane, kot konj, ki je nesrečen in živi pod stresom.

Bolezni

Nekatere bolezni lahko vplivajo na konjevo prebavo in tek, zaradi česar začne izgubljati težo (npr. obolela ščitnična žleza). Če se noben od zgoraj naštetih vzrokov za hujšanje ne zdi pravi, prosite veterinarja naj konja pregleda in naredi preiskave, ki bodo pokazale, ali gre za kakšno od bolezni.

Če je konj v osnovi zdrav, a še vedno presuh, je morda težava le v tem, da je treba prilagoditi njegovo prehrano. Tule sta dve možnosti:{+++}

Suh konj s pomanjkanjem energije

Takšnim konjem pomaga povečan vnos kalorij, ne glede na vir. Količino zobanja (oves, ječmen, koruza) lahko povečate do 0,75 kg na 50 kg telesne teže. Koruza in ječmen vsebujeta več kalorij na kilogram kot oves.

Probiotiki (lahko tudi navaden probiotični jogurt) in prebavni encimi bodo konju pomagali do konca izkoristiti hranilne snovi v hrani. Tudi dodajanje vitaminov in mineralov, če jih konju primanjkuje, pomaga pri zvišanju telesne teže in ohranjanju le-te. Konju lahko v zrnato hrano dodate tudi koruzno olje (do ene skodelice na dan). Senu lahko dodate nekaj detelje. Če je konj izbirčen pri zrnati hrani, naj veterinar preveri, da nima morda razjede na želodcu.

Vir: www.completerider.com/nutrition.htm

Suh konj z veliko energije

Takšni konji sproti izgubljajo težo, ne glede na to, koliko in s čim jih hranite. Navadno se najbolje odzivajo na zmanjšano količino zrnate hrane. Z zmanjševanjem zrnatega obroka vzpodbudite konja, da bo jedel več sena. Zrnju dodajajte maščobo v obliki rastlinskega olja ali riževe kaše. Konju polagajte veliko kvalitetnega sena in čim manj detelje. Konjevi prehrani lahko dodate tudi pesne rezance, ki pa jih je treba prej namočiti (najbolje nekaj ur prej, da se močno napihnejo). Konju lahko dodajate probiotike (spet jogurt) in prebavne encime. Tudi vitamin B pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Če konja dobro hranite in ste odpisali vse zdravstvene (psihične in fizične) razloge za njegovo izgubljanje teže, lahko razmislite še o akupunkturi, homeopatiji ali kiropraksi, ki lahko izboljšajo konjevo prebavo in njegovo splošno zdravje.

Opomba: Zgoraj navedeni primeri, mnenja in nasveti se nanašajo na konja, ki živi v normalnih življenskih pogojih. Zlorabljani in sestradani konji potrebujejo posebno nego in prehrano!

Prevedeno in prirejeno po: www.holistichorsekeeping.com

SHARE
Prejšnji članekSmolika
Naslednji članekTheresa Sandin – Uvod

BREZ KOMENTARJEV