Težave težjih jahačev

Težave težjih jahačev

2441
0
SHARE

Julija je prvič prišla k meni kot tečajnik že kot mlada punca. Tudi takrat se je že spopadala s prekomerno težo, a je imela bister um in močno željo, da se nauči jahati. Trudila se je veliko bolj kot katerikoli drugi tečajnik, da bi osvojila znanja, s katerimi bi postala izvrsten jahač. Morala se je truditi in prekositi samo sebe. Vedel sem, da so njene največje ovire povezane z njeno prekomerno težo. Zdaj je moja učenka, katero najbolj spoštujem in sem ponosen nanjo.
{+++}Priložnostno jahanje je aktivnost, ki ne postavlja nekih večjih fizičnih omejitev za jahača in v katerem lahko uživa skoraj vsakdo. Rekreacijsko jahanje zahteva od začetnika malce več osnovnega znanja kot pa le željo po druženju s konjem.

Jahanje pod vodstvom trenerja in jahanje na tekmovanjih pa je bolj strukturirano in usmerjeno k cilju. Tečajnik s prekomerno težo lahko na takšnem nivoju trči na določene ovire, pogojene z njegovo telesno težo. Kot inštruktor jahanja vem, da ima vsak tečajnik individualne prednosti in slabosti, ki jih prinese s seboj. Težji jahači se pogosto srečujejo s temi:

Največji potencialni izziv je ravnotežje. Opazoval sem, da težji tečajniki dlje časa iščejo ravnotežje v sedlu, kot njihovi lažji kolegi. Tečajniki, katerih masa ni enakomerno porazdeljena po telesu, imajo z ravnotežjem v sedlu največ težav. Jahači, ki se soočajo z ekstremnimi nihanji teže, se morajo spopadati tudi z spremembami njihovega ravnotežja in obliko telesa. Predvsem to velja za odraščajoče najstnike, še posebno za tiste s prekomerno težo.

Položaj nog in stabilnost sta druga dva elementa, ki povzročata težave jahačem s prekomerno težo, saj jih težje osvojijo in ohranijo. Velika stegna, posebno če so še slabo omiščena, velikokrat povzročajo napačen položaj nog, kar poslabša jahačev položaj in stabilnost v sedlu.

Pravilno jahanje zahteva določeno količino moči, vzdržljivosti in okretnosti. Tečajniki, ki delajo vaje za izboljšanje le teh lastnosti pred in med treningi, napredujejo najhitreje. Vaje za ojačanje hrbtne muskulature in mišic na notranji strani stegen, so še posebej koristne za vsakega jahača. Težji jajači morajo z vajami predvsem poskrbeti, da ojačajo vse mišice in da se jim teža enakomerno porazdeli po vsem telesu, kar jim izboljša ravnotežje.

Medtem ko se nam rekreativcem zdi jahanje primeren način za sprostitev ob popoldnevih, profesionalci vedo, da je na prvem mestu vedno zdravje konja. Nenazadnje predstavljajo konji na takem nivoju ogromne finančne vložke in v veliko primerih tudi osebnih odrekanj njihovih lastnikov. Neizkušenim konjskim zanesenjakom se zdijo konji impozantni in skoraj neuničljivi. Dejstvo pa je, da se tudi konji srečujejo z fizičnimi omejitvami, tako kot ljudje.

Skladnost, oblika telesa, starost, splošna fizična kondicija, namen in količina uporabe – vse to so faktorji, ki določajo primernost posameznega konja za določen tip jahača in obseg aktivnosti. Velik konj, srednje starosti, s kratkim in širokim hrbtom, mirnega karakterja in udobnih hodov je še poseben primeren za težjega jahača začetnika.

Neizogibna resnica je, da nekateri konjeniški profesionalci nesimpatično gledajo na težje jahače. Nekaj je celo takih, ki so do težjih jahačev kruti in žaljivi! Za takšno njihovo vedenje ni nobenega opravičila in prav nobenega razloga ni, da bi kdo toleriral takšno obnašanje.

Če imate vi, kot težji jahač, željo, da se naučite jahati, naj vas zlobne izjave drugih ne odvrnejo od tega! Poskusite pa razumeti, da nima vsaka šola jahanja primerne konje ter opreme za šolanje težjih jahačev in zadovoljitev njihovih specifičnih potreb. Poglejte le malo dlje in brez dvoma boste našli jahalno šolo, kjer vam bodo pripravljeni pomagati in boste lahko uživali v tem najboljšem načinu za preživljanje prostega časa.

Vir: www.geocities.com/H eartland/Valley/1633/heavy.html

Prevod: Mitja Jager

BREZ KOMENTARJEV