Trail

Trail

2025
0
SHARE

Ta razred se ocenjuje glede na to, kako konj izvede premagovanje ovir, s poudarkom na obnašanje, odzivnost do jezdeca in kvaliteti gibov. Bolje se odrežejo konji, ki premagujejo ovire s stilom in relativno hitro, v kolikor korektnost izvedbe zaradi tega ne trpi. Zaželjeno in pohvaljeno je delo konjev, ki sami pokažejo zanimanje za premagovanje ovir , so sposobni sami najti »svojo pot« čez postavljeno stezo, ko to ovire dovoljujejo in se voljno odzivajo na jezdečeve namige pri težjih ovirah.

Začetek je ponavadi prehod skozi vrata, »trdna« ali iz vrvi, naloga je enaka – odpreti, prejahati skozi in zapreti vrata (tekmovalec dobi kazenske točke, če med prehodom »izgubi kontrolo« nad vrati)

Steza za trail mora biti postavljena tako, da vsak nastopajoč konj med premagovanjem ovir prikaže tri hode – korak, kas in galop, zaporedje hodov je določeno pri postavitvi ovir. Sama steza mora biti postavljena vsaj eno uro pred začetkom tekmovanja.{+++}
{+++}{+++}

Kar se tiče ocenjevanja, pa samo okvirno in na kratko .
Tekmovalec in konj bosta neocenjena:

  • če jezdec nepravilno drži vajeti
  • če se jezdec ne drži vrstnega reda ovir
  • pri padcu konja ali jezdeca
  • če jezdec premaguje oviro drugače, iz druge strani ali ne na predpisan način
  • če ne poskuša premagati ovire
  • če ne prikaže zahtevanega hoda
  • če konj tretjič »zavrne« premagovanje ovire
  • če ovira ni predpisano premagana oz. zaključena

½ kazenske točke prinese vsak dotik hloda, stožca oz. podobne ovire.
1 kazensko točko si prislužite, če konj udari ali stopi na hlod, stožec ipd., če preskoči oz. ne stopi v predviden prostor, prikaže nepravilen hod (do max. dveh korakov)…

3 kazenske točke sodnik prisodi tekmovalcu, če se konj zmoti v hodu v več kot dveh korakih, prevrne oz. resno poruši oviro ( npr. prevrne dvignjen hlod, rožo, sod …) in z eno nogo stopi iz mej ovire.

Na sliki je primer ovire, kjer mora konj narediti obrat za 360° v okvirju, kazenske točke prinese vsak dotik, premik ovire ali korak izven okvirja.

Ovira na sliki se sestoji iz mosta, takoj po prečkanju sledi obrat 90° in nekaj korakov naprej, ustavljanje in premagovanje ovire v obliki črke L ritensko.

Povzeto po: 2007 AQHA Handbook of Rules and Regulations

Če vam iz rok pade dežni plašč ali podobna stvar, ki bi jo morali prenesti do druge ovire, si prislužite 5 kazenskih točk. Ravno toliko se prišteje za prvo zavračanje premagovanja ovire (ko konj pokaže plašnost oz. stopi vsaj dva koraka nazaj), če sodnik opazi, da ustrahujete konja z roko, če stopi konj z dvema nogama izven predpisanih mej ovire, odpove poslušnost (brcanje, mačji hrbet…), pa še pet dodatnih točk za drugo zavračanje premagovanja ovire.

Pri postavljanju ovir je treba upoštevati način premagovanja, hod in temu prirediti razdaljo. Tekme, ki se odvijajo po pravilniku AQHA, imajo predpisane standardne (zahtevane) in izbirne ovire, ki pa ne smejo biti postavljene tako, da bi konju vlivale občutek ujetosti oz. bile zanj nepremagljive, zato je varnost na prvem mestu. Nedovoljeni predmeti za postavitev so gume, živali, plastične cevi, ogenj, brizganje iz gasilnega aparata, zahteva po razjahanju ali skokih, nestabilni (premikajoči) mostovi , vodna ovira s plavajočimi predmeti ipd. Dolžnost sodnika je tako preveriti stezo pred pričetkom in odstraniti, zamenjati ali popraviti neprimerno oviro, če pa je steza postavljena zahtevno, je za razred junior potrebno postaviti lažjo stezo.

BREZ KOMENTARJEV