Varnost na cesti – naj te opazijo!

Varnost na cesti – naj te opazijo!

1656
0
SHARE

Bliža se zima in z njo dnevi, ki so pogosto veliko prekratki, prehladni, premegleni, predeževni, presneženi, preledeni… vsaj za moj okus :). In ena redkih stvari, ki me v zimskem času zbezajo iz hiše in zvabijo v mraz in vlago, so konji. Glede na to da se ponavadi v času, ko uspem priti iz službe, na hitro vržem vase kosilo in pridem do konja, dan že pošteno prevesi v noč, se večkrat zgodi, da jaham v mraku ali celo popolni temi, kadar pa že uspem ujeti dnevno svetlobo, me največkrat razveseljuje gosta megla, droben dež ali sneg. {+++}
Glede na to, da se je težko popolnoma izogniti prometnim cestam in čudakom, ki se v temi brez luči preganjajo po gozdnih poteh (ja, tudi takšne cvetke imamo pri nas:) ), se je v vremenskih razmerah z zmanjšano vidljivostjo, oziroma v temi, pametno še posebej pripraviti na ježo.

Foto: Špela

Če se odpravljamo na ježo zvečer, ponoči ali pri slabi vidljivosti, oblečemo svetla oblačila živih barv (rdeča, oranžna, rumena). Še posebej primerna so oblačila, ki imajo všite trakove, ki odsevajo svetlobo. Odsevne trakove je mogoče kupiti v vseh bolje založenih trgovinah z avtomobilsko in kolesarsko opremo ali v trgovinah, kjer prodajajo artikle za zaščito pri delu, pa tudi v nekaterih trgovinah s konjeniško opremo. Trakovi so našiti na velkro trak (»ježek«) in so izredno enostavni za nameščanje, hkrati pa so trpežni in ostanejo na mestu. Namestimo jih lahko na konja ( spodnji del nog), na opremo (sedlo, uzda, oprsnica), ali nase (okrog nadlahti ali meč). Za še boljšo vidljivost, lahko na stremena namestimo samolepilne plastične odsevnike (na prodaj so prav tako v trgovinah z avtomobilsko in kolesarsko opremo), na sedlo pa obesimo dobre stare »kresničke«. Tudi priročna svetilka ni nikoli odveč. Poleg tega, da nas s prižgano svetilko na cesti še hitreje opazijo, je lahko nepogrešljiva, če nas tema zaloti na neznanem terenu.


Foto: Eva

Konj in jahač naj bosta čim bolje vidna, najpomembneje pa je, da je dobro označena leva stran konja in jahača (če jahamo po predpisih, se pravi po desni strani ceste, je leva stran bolj izpostavljena). Odbojna telesa namestite na mesta, ki segajo najdlje na cestišče (jahačeva noga, streme), vidna pa naj bodo tudi s sprednje in zadnje strani (konjeve noge, jahačeva meča).

Za konec pa še tole: ne glede na to, kako dobro ste vidni v temi ali megli, je še vedno prvo pravilo varnosti upoštevanje cestno prometnih pravil oziroma bontona na cesti. Voznik avtomobila ne bo mogel pravočasno prilagoditi hitrosti in se izogniti nekomu, ki hodi po sredi ceste… četudi gre za novoletno jelko :).

Želim vam prijetno in varno ježo!

BREZ KOMENTARJEV