Pat Parelli – Kako konju preprečiti, da bi dvigoval glavo?

Pat Parelli – Kako konju preprečiti, da bi dvigoval glavo?

3439
0
SHARE

Kadarkoli mi ljudje postavijo takšno vprašanje, pričakujejo neke vrste direkten odgovor. Ponavadi pričakujejo nekaj, kar vsebuje kakšno tehniko ali mehansko pripravo, ki to fizično prepreči. Kaj pa, če bi malo spremenili vprašanje in sicer: »Kako naj bolje pripravim svojega konja, da ne bo čutil potrebe po dvigovanju in stresanju glave?«

Konji so zelo odkritosrčne in resnicoljubne živali. Z govorico telesa vam bodo točno povedali, kaj mislijo in občutijo. Na nas je, da postanemo dovolj učeni in dojemljivi, da vemo, kaj nam želijo povedati.{+++}

Konj, ki dviguje glavo, je primer neželjenega obnašanja. Npr., kaže jasne znake, da njegov razum oz.značaj želi iti hitreje, kot dovoljujemo njegovim nogam in da obstaja pomanjkanje razumske sloge oz.enotnosti z jahačem.{+++}

Konji so živali-plen. Po naravi so bojazljivi, klaustrofobični in paniko-holični. Kar želim naučiti ljudi je, kako naj pomagajo svojemu konju postati pogumnejši, manj klaustrofobičen, manj paniko-holičen, zato pa boljši partner.

Rešitev je skrita v razvijanju komunikacije, da lahko potem z njo gradimo partnerstvo. Najboljši način, ki ga poznam je, da začnemo na tleh. S konjem se igram Sedem iger, ki sem jih razvil iz izkušenj, pridobljenih v mnogih letih opazovanja konjskega obnašanja. To so točno enake igre, kot se jih medsebojno igrajo konji, da vzpostavijo prevlado in pridobijo spoštovanje ostalih konj.

Igra št.1 je Prijateljska igra. Uporabljam jo, da konju dokažem, da ga nimam namena kakorkoli poškodovati ali prizadeti, skratka, da sem njegov prijatelj. To počnem na več načinov – z božanjem, nežnim metanjem vrvi na in okrog njega, božanjem s palico, izpostavljanjem stvarem, ki ga plašijo in mu pomagam, da gre preko te neprijetne izkušnje. Pomagam mu prebroditi razne vrste strahov s pasivnim in vztrajnim izpostavljanjem različnim stvarem, ki ga motijo, dokler se ne znebi strahu in dojame, da stvar ne predstavlja nikakršne nevarnosti.

Igra št.2 je igra vdajanja pritisku konic prstov oz.Igra ježevca. Konja učim, da se vda in umakne pritisku mojih prstov, namesto, da se naslanja na njih. Prste uporabljam, da se konj vda oz.premakne naprej, nazaj, levo, desno, gor in dol. To razvijam toliko časa, da konj dojame kaj hočem in mi za to, da se premakne ni treba uporabiti sile večje od 10 dkg. (4 ounces)

Igra št.3 je Igra gnanja. Zgolj z nakazovanjem oz.sugestijo rok in govorico telesa dosežem, da se konj premakne stran od mene, nazaj, naprej proti nečemu, da premakne prednje noge, zadnje noge in da se premika vstran oz.bočno. Konji se pogosto odzovejo zelo burno, zato začnem zelo nežno in počasi stopnjujem intenzivnost. Igro ponavljam toliko časa, da se konj odzove brez kakršnegakoli strahu. Kmalu ni potrebno več, kot rahel namig. Opazujte, kako konji počno to drug z drugim, se oplazijo z repom, položijo ušesa nazaj ali zgolj s pogledom.

Igra št.4 je Yo-Yo igra. Konja prosim, da pride k meni, potem ga s tresenjem vrvi pošljem nazaj (ritensko) stran od sebe v ravni črti. Velikokrat gibanje nazaj ni enako lahkotno in odzivno kot gibanje naprej. Kar želite je Yo-Yo in na samo Yo!

Igra št.5 je Igra kroženja. Ste že videli, kako dominanten konj preganja naokrog drugega konja in mu ne pusti, da bi se ustavil? Princip pri tej igri je enak. Nekaterim se vse skupaj zdi kot lonžiranje, vendar je razlika v tem, da konja ne ženem v neskončnih in nesmiselnih krogih. Konja pošljem v krog najmanj 2 krat in ne več kot 4 krat, kar je dovolj, da si pridobim njegovo spoštovanje, hkrati pa se konj ne dolgočasi in tako njegova pamet ne odplava nekam drugam.

Hkrati poskrbim, da konj dojame, da je on odgovoren, da gre v krog toliko časa, dokler ga jaz ne prosim, da se ustavi. Dokler dela, kar sem ga prosil, sem tiho in pri miru, znova oživim in nekaj naredim samo, če preneha s tem, kar mu je bilo naloženo.

Igra št.6 je Bočna igra oz. Igra vstran. Konja prosim, da se vda vstran oz.bočno ob ograji, ki mu preprečuje gibanje naprej in to na ohlapnem povodcu. Če igri št.3 in št.5 nista dovolj dobro osvojeni, boste imeli težave z igro št.6. Bolje kot gredo konji nazaj in vstran, bolje bodo naredili vse ostalo. Včasih ljudje bolje dojamejo, če rečemo takole: slabše, kot gre vaš konj nazaj(ritensko) in vstran, slabše bo naredil vse ostalo.

Igra št.7 je Igra stiskanja. Konja prosim, da gre skozi nek ozek prostor oz.med mano in ograjo, kar predstavlja resen izziv njegovim klaustrofobičnim nagnjenjem, zato je včasih treba začeti s precej širokim prehodom, da konj pridobi zaupanje.

Sedaj se verjetno sprašujete, »kaj ima vse to opraviti z dvigovanjem konjeve glave oz.prenehanjem te nazaželjene razvade?« Ne ukvarjate se namreč z njegovo glavo, ampak z njegovim značajem oz.odnosom. Hkrati se ukvarjate s sabo, da bi postali vašemu konju boljši vodja in boljši partner v smislu kako dobro ga boste naučili, da vas bo razumel, spoštoval in sledil vašim namigom oz.sugestijam.

Ko je vaš konj enkrat ”voljan in razpoložen” postati vaš partner, morate doumeti dinamiko naravnega jahanja. Naučite se uporabljati obe vajeti za sporazumevanje in samo eno vajet za nadzor oz.kontrolo. Če boste konja zadrževali z obema vajetima, vam zagotavljam, da bo dvigoval glavo ali pritiskal na uzdo (vlekel), ker bo postajal vse bolj klaustrofobičen, kar posledično pomeni povečano uporabo zadnjih nog.

Ena vajet izklopi zadnje noge. Naučite konja, da bo previl svoj nos do vaše noge v mirovanju, nato napredujta in naj to naredi v hoji, potem v kasu, počasnem galopu in glejte, da bo vse potekalo nežno. Jahajte v maneži ob ograji in uporabljajte vajet, ki je ob ograji (zunanja vajet). Ograja mu bo pomagala iti naravnost. Ko boste z roko segli navzdol po zunanji vajeti in ga začeli previjati vstran, bo konj gladko upočasnil hod do mirovanja. Sčasoma postane celoten manever precej prefinjen. Držali boste obe vajeti, aktivirali eno vajet in konj bo gladko spremenil hod v katerem je navzdol in ob tem ne bo spreminjal smeri.

Hkrati bodite pozorni na vaš stil jahanja, je sproščeno ali zbrano? 90% stvari, ki jih počnete s konjem bi moralo biti narejeno s spuščenimi (dolgimi) vajetmi. Zahtevati preveč od konja na zbranih (kratkih) vajetih je nekako tako, kot predolgo plesati v pravi plesni drži! Stvari od konja zahtevajte z občutkom, zahteve naj temeljijo na ”približevanju in umikanju”, da so bo vaš konj sprostil.

Pozorni bodite tudi na to, kaj dajete v konjeva usta. Pri učenju je najboljša navadna lomljena uzda brez vzvodov, ker je narejena za učenje bočnega previjanja. Če ste izbrali uzdo z vzvodom, da bi dosegli boljši nadzor, ste na napačni poti. Najprej potrebujete boljše bočno previjanje in več spoštovanja, kar preverite s Sedmimi igrami. Uzde z vzvodom se uporabljajo za prefinjeno komunikacijo in ne nadzor! Take kot so, so narejene, da izboljšujejo navpično previjanje oz.vertikalno fleksijo in naslon, kar si boste želeli le od partnerja, ki se je naučil svojo moč (še posebej zadnje noge) uporabljati na pozitiven način in v sodelovanju z vami.

Obstaja še en razlog za dvigovanje glave, tudi ko jahate s spuščenimi (dolgimi) vajetmi. In sicer, če je to dvigovanje negativno pogojen odgovor oz.razumevanje. Pomembno je razumeti psihologijo tega, kar se dogaja in da morate konju pomagati prebroditi razumsko prepreko.

Če boste uporabili podveze??? in martingal, bo to umetna rešitev namesto Naravnega konjarstva. Pri tej stvari gre za pristop z večjimi možgani namesto z večjo uzdo. Ljudem z več znanja se ne bo treba zatekati k mehaničnim pripomočkom. Namesto tega boste lahko razvili skladnost in dosegli resnično slogo s pomočjo razumevanja, komunikacije in psihologije.

Avtor: Pat Parelli.

Prevod: M.I.

BREZ KOMENTARJEV