Quarter horse

Quarter horse

8883
0
SHARE

Splošno o konju:

Nastal je v Virginiji prav s križanjem arabskih, barberskih in turških žrebcev z angleškimi polnokrvnimi kobilami. Ena od prvih pasem športnih konj, vzgojena v S. Ameriki (leta 1665), je pasma quarter horse. Ti konji dosežejo na kratkih razdaljah velike hitrosti, celo do 70 km/h. Od tod prihaja tudi njihovo ime ” konji za četrt milje”. S prihodom angleškega polnokrvnega konja na dirke je bil ta konj zapostavljen, ameriško društvo za pasmo quarter horse ustanovljeno leta 1940, pa je ponovno povečalo zanimanje za tega konja.{+++}
Če so bile ostale pasme ameriških konj namenjene predvsem zabavi množic in ljubiteljskemu jahanju, je bil quarter horse nekaj stoletij gonilna sila ameriškega gospodarstva. S prvimi pionirji se je premikal na zahod, delal na poljih in rabil za prevoze.

Žrebec: SNAPPER MP, http://www.vascerquarterhorses.com
Žrebec: SNAPPER MP, http://www.vascerquarterhorses.com

Kratek opis konja:

To so konji močnega, kvadratnega tipa arabskega polnokrvnega konja. Nastal je v Virginiji prav s križanjem arabskih, berberskih in turških žrebcev z angleškimi polnokrvnimi kobilami. Majhna glava kaže na velik delež orientalnih žrebcev, postavitev vratu mu omogoča neovirano dihanje pri hitrem gibanju, srednje izražen dolg viher pa skupaj z nizko posajenimi rameni pomaga obdržati sedlo v pravilnem položaju. Ima globoke prsi in kratek hrbet, križ, ki je kratek, a močan se resda pogosto zdi previsok, a je to največkrat le posledica zelo razvitega križnega mišičja. Stoja nog je normalna, zadnje noge ima postavljene precej pod telo, kar mu skupaj z ne preveč spektakularnimi hodi omogoča veliko gibljivosti pri vrtenju, hitrem ustavljanju in pospeševanju. Visok je 150 – 155 cm, najpogostejši pa so lisjaki.

Zanimivost: Pogosto ima tako imenovani občutek za kravo, ” cow sense “, ki je potreben da izloči posamezno goved iz črede.

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Konji (Pasme, nega, šolanje, šport) – Heidrum Werner
http://vascerquarterhorses.com/

BREZ KOMENTARJEV