Ujahovanje konj

Ujahovanje konj

6806
0
SHARE

Smrdula: Vem, da je bilo veliko o tem napisanega na različnih mestih tega foruma. Vem, da je ujahavanje mladega konja predvsem delo, katerega naj se loti strokovnjak oz. nekdo, ki ima s konji veliko izkušenj in znanja. Pa vseeno je toliko ljubiteljev konj, ki imamo mladega konja ali pa nas enostavno zanima, kako se stvari pravilno lotiti.
Zato bi želela pod tem naslovom odpreti debato, kjer bi predvsem neuki in znanja željni ljubitelji konj lahko postavili vprašanje nekomu, ki stvari bolje obvlada. S področja konjeništva je pri nas bore malo kvalitetne in izčrpne literature, zato je tale portal odlično mesto, kjer lahko poiščemo pomoč.
Vem, da je na tem področju najbolje imeti nekje “prakso” oz. možnost, da stvari vidimo v živo in se jih tako najbolje naučimo, pa vseeno sem prepričana, da je nekaj praktičnih napotkov možno dobiti tudi v obliki nasvetov preko medija, kot je internet. Zato prosim Vanjo in vse ostale, ki imate veliko znanja in izkušenj s področja vzgoje in osnovnega šolanja konj, da mi pomagate z nasveti…

Imam namreč kar nekaj vprašanj:

1. Kaj pomeni ulomljen konj?
2. Katere so osnove dresure, ki naj bi jih obvladal vsak konj?
3. Kako in v kakšen namene uporabljati bič pri učenju mladega konja?
4. Kako naučiti konja pravilne menjave hodov, parado, polparado?
5. Koliko časa naj poteka ena “šolska ura”?
Predvsem me zanima delo NA konju, ne toliko lonžiranje.
Upoštevajte, da konj uboga osnovna povelja, vendar ZELO POVRŠNO, kar pomeni, da v skupini konj deluje čredno in ko greš z njim na teren, dela to kot ostali, ko pa se z njim spraviš v manežo, deluje nezainteresirano in leno… nekaj časa gre, ko pa želiš menjati hode, je trd in štorast…Rada bi delala z njim na samem, da ga (ker je mlad- je v četrtem letu starosti) naučim osnov, ki naj bi jih znal vsak rekreativni konj.

Prosim za razumevanje glede mojega neznanja in hvala za pomoč!!!

Sodelujoči v debati: smrdula, vanja, MalaZala

Vanja: Smrdula, mislim, da si načela zelo zanimivo temo, ki zanima veliko jahačev.
Pri mlademu konju moramo biti še posebej pazljivi, da je jahan pravilno.
Mlad konj še nima razvitih mišic, ki bi nosile jahača, kajti v naravi konj ne nosi vertikalne sile (jahač). Torej, ko se neuk jahač usede na mladega konja, le ta napne svoje hrbtne mišice, da bi prenesel to težo na svojem hrbtu. Te mišice se v 10 min utrudijo in preidejo v krč, ker bi se drugače pretrgale. Kaj pa sledi temu, pa si lahko mislite. Mišice so stalno v krču, kar konja boli. Zato je nezadovoljen, kar izraža z dvigom glave ali pa se enostavno želi znebiti jahača. Vsekakor je konj nervozen in se ne giba v enakomernem ritmu in je brez zamaha.
Takega konja ni udobno jahati, ker je ves zategnjen in tudi jahač s časoma čuti posledice na svojem hrbtu.
Torej mladega konja je potrebno jahati naprej in navzdol z dovolj zamaha naprej. Konj se mora najprej zbalansirati pod jahačem, utrditi trebušne mišice, ki dajejo oporo hrbtu, šele nato se lahko sproščeno giblje pod težo jahača.
Počasi to odrivno moč zadnjih nog spreminjamo v nosilno moč. To pa je proces, ki traja kar leto ali dve. Ko konj stopa z zadnjimi nogami bolj pod sebe, se začne tudi zbirati, tam pa se začne delo.

Odgovori na tvoja vprašanja:

1. ulomljen konj, je konj ki ne uporablja svojega zadnjega dela za nošenje svoje in jahačeve teže, ampak je spredaj v vratu zlomljen (4. vratno vretence) in podprt na prednje noge. Tak konj ne niha v hrbtu in se ne more normalno gibati. Ta prizor na žalost vidimo v vsak dan, vse povsod.

2. osnove dresure, ki naj bi jih obvladal vsak konj so približno na nivoju A dresure. To pomeni, da je konj zbalansiran in sproščen pod jahačem. Da obvlada dejstva za hod, kas in galop (seveda delovne tempe), prehaja iz nižjega hoda v višji (in obratno) sproščeno in tekoče, brez napora. Da mu je jasno kaj jahač hoče od njega. Brez tega konj sploh ni ujahan in je nevaren, ker sploh ne ve kaj bi jahač rad od njega. Torej naredi nekaj sam, seveda po lastni presoji.

3. bič pri učenju mladega konja
uporabljamo kratek jahalni bič (lahko skakalni) in to samo po plečki. Konja samo rahlo opozorimo z bičem, pa bo hitro dojel, kaj hočemo od njega. Pod nobenim pogojem se konj biča ne sme bati, kajti potem je le ta neuporaben. Nikoli mladega konja korigirati z bičem po riti za sedlom, ker bo brcnil in se bal. Torej bežal proč. Tega pa nočemo.

4. najprej mora biti jahaču popolnoma jasno kaj to je. To mora občutiti na dobro ujahanem konju.
Pod nobenim pogojem se prehodov iz višjih v nižje tempe ne sme delati z vajetmi ampak s sediščem!!

5. ena šolska ura poteka toliko časa, kolikor konj potrebuje.
Odvisno od starosti in izšolanosti konja. (Pri mladem konju raje manj, kot več.)

Upam, da ti bo kaj v pomoč. Če je še kaj, pa vprašaj.

Smrdula: Vanja, najprej hvala za odgovor, ki me je zelo razveselil. Če imaste čas in voljo, bom z veseljem sprejela vaše nasvete.

1.Najprej me zanima, kaj ste mislili s tem, da se “mladega konja jaha naprej in navzdol z dovolj zamaha naprej”. Nisem razumela tega stavka….
In zanima me, kako torej preprečiti to togost v mišicah in navaditi konja, da bo prenesel odrivno moč zadnjih nog v nosilno moč. Se to lahko doseže samo z lonžiranjem? Lahko to počnemo s samim jahanjem oz. delovanjem na konja s težo in KAKO?
Aha, kako se pa “na zunaj” vidi že odrasel konj, ki je bil napačno jahan in je ulomljen?!

2.Hm, bi bilo narobe, če bi se v maneži jahalo mladega konja tudi brez sedla, da bi bolj razumel in čutil delovanje teže in listov?!

3.Poraja se mi tudi vprašanje v zvezi z brzdo. Seveda naj bi mladega konja učili izključno z mehko brzdo. Ampak, recimo, da konja, ki ga v maneži z lahkoto ustavimo s težo in delovanjem vajeti, na terenu, ko se zažene v dir več konj, ne moremo nikakor ustaviti?! In zato me zanima, kako konja že od mladih nog navaditi, da bo dovolj občutljiv na mehko brzdo in ostrejše tudi na terenu ne bodo potrebne. Poznam namreč veliko terenskih konj, ki se težko ustavljajo in jahači uporabljajo kandare ter pelham in si sploh ne morejo predstavljati jahanja zunaj brez ostre brzde…

Vanja: 1. jahati naprej in navzdol pomeni jahati konja v dobrem tempu (ne hitenju!) naprej in ga z DOLGIM vratom jahati navzdol, proti tlom. Tako se napnejo hrbtne mišice in konj začne nihati v hrbtu in se sprosti. Zelo pomembno je, da konj ostane v dobrem tempu (zamah zadnjih nog), kar je osnova za vse delo.
Tako se odpravi togost pri starejših konjih, mladi nimajo teh problemov, ker jih jahači še niso zaribali.
Odrivno v nosilno moč pa dosežemo preko treninga v enem do dveh let, s takim jahanjem. Ko se konj zbalansira in razvije dovolj muskulature, začne SAM podstavljati noge dlje pod trup in se spredaj relativno privzdigne. Jahač konja samo žene z dejstvi naprej v pridržujočo (ne vleči!) in mirno roko. Torej to se doseže z pravilnim jahanjem.
Napačno jahanega konja vidi poznavalec že od daleč. Npr. razvite mišice v spodnjem delu vratu, mišice, ki so vidne kot bula na prehodu vratu in glave iz strani, nerazvit ledveni del, nerazvite mišice zadnjega dela, boleče prednje noge, konj ne teče v ritmu, ni sproščen, tolče z nogami v tla, hod je pas, galop je v štirih taktih………..in še in še

2. mislim, da jahanje brez sedla, mladega konja, v smislu klasičnega šolanja nima smisla. Ma pa velik smisel pri šolanju jahača.

3. a si se kdaj vprašala zakaj se konja ne da ustavit? Vsak pravilno ujahan konj, ki razume kaj želimo od njega in ki ni nervozen (jahač) se bo ustavil čišto normalno.
Tukaj pridemo do točke, kjer mora vsak, ki trdi, da ne rabi ne on, ne njegov konj, osnovnega šolanja, priznati da to ni res.
Jahati neobvladljivega konja ni nikomur v veselje, še najmanj pa konju.
Ko greš enkrat na ostrejšo brzdo, boš šel kmalu še na ostrejšo. In kaj bo potem?
In bolj ko konja boli, bolj se bo poskušal tega rešit. Torej bo še bolj norel.

MalaZala: Še eno vprašanje za ga. Vanjo.
Kaj pa lahko lastnik, ki sam nima dovolj znanja in izkušenj, da bi konja ujahal naredi oz. konja nauči predno ga da na strokovno ujahovanje?

Smrdula: Uf, še vedno mi ni jasno, kaj pomeni DOLG vrat….
In še bi se malce ustavila pri brzdi in konjevi občutljivosti nanjo.
Kako bi se torej odraslega konja (torej slabo ujahanega), navajenega ostre brzde, ustavljalo na terenu v skupini? Kako torej takega konja “popraviti”? Mu enostavno zamenjati brzdo-takoj preiti na mehko? In se spraviti v manežo? Verjamem, da je na forumu veliko ljudi, ki imajo tak problem. A se jih veliko sploh ne sekira – ker so prepričani, da ostra žvala reši problem…Zavedam se, da to ni rešitev, zato sprašujem, kako konja, ki vleče, ki se težko ustavlja “popraviti”? Ali se ga (recimo starega 10 let) sploh še da popraviti v tem smislu?
Vanja, a lahko NATANČNO razložite potek ustavljanja konja, pri čemer prevladuje dejstvo teže?

Vanja: MalaZala, lastnik, ki sam nima dovolj znanja za konja ujahati, lahko konja navadi na to, da je človek njegov prijatelj ne pa sovražnik.
Tisti, ki se bo potem ukvarjal s tem konjem bo imel veliko manj dela.
Smrdula,
dolg vrat pomeni, da konj sprosti svoj vrat in ga spusti proti tlom. Sam si najde točko, ki mu najbolj odgovarja glede na njegovo konstitucijo.
Glej, konj, ki se ne pusti ustaviti tega enostavno ne zna. Zna pa bežati pred bolečino.
Tak konj se mora najprej naučiti osnovnih dejstev v maneži. Starejši kot je, ali pa bolj pokvarjen kot je, težje je oz. dalj časa traja, da se ga prešola.
Šolanega konja ustavit zgleda takole: list ga ne priganja več – torej se konj ustavi. Čisto enostavno.
Čisto neopazno lahko naredimo polparado, da konja opozorimo, da nekaj od njega hočemo, nehamo ga priganjati s križem, torej ga rahlo zadržimo, rahlo zapremo kolena in list ga ne priganja več naprej.
Vse je zelo enostavno, samo mi vse zakompliciramo.

Smrdula: Še enkrat lepa hvala, da ste tako potrpežljivi in prijazni z nasveti.
Zdaj mi je vse skupaj že veliko bolj jasno. In tudi praktično sem stvari sprobala in sem s sabo in s konjem kar zadovoljna. Upam samo, da tipam v pravo smer, ker praksa je le praksa. konj pa dragoceno bitje, ki ga nočem uničiti…
Glede ustavljanja konja. Ja, opisan postopek je seveda zelo enostaven in deluje. A tukaj moram oporekati, vsaj tako mi narekujejo izkušnje. Namreč, ko si s konjem v maneži, vse to drži, če pa jahaš v skupini, recimo 5 konj, je ustavljanje malo težje. Tukaj najbrž preenhanje delovanja dejstev ne pomaga veliko, ker bo konj tekel z ostalimi. Torej je treba začeti delovati zaviralno, kajne? No, kolena torej rahlo stisnemo skupaj, s križem pa naredimo blokado. To pri nekaterih konjih ne bo zadostovalo, zato bo potrebno uporabiti vajeti.
Zdaj pa smo tam. Kako PRAVILNO potegniti vajeti, če upoštevamo, da delujejo kot vzvod in je že majhna sila roke, na konjskih dlesnih spremenjena v velikokrat večjo? Ali se zaviranje prakticira s kratkimi potegi? Vlečenje in naslanjanje na vajeti nabrž ni rešitev, kajne, ker konj začne še bolj kontra vleči…?

Vanja: Smrdula kaj res ne razumeš?
Pravilno ujahan konj se bo ustavil že ko zategneš križ in narediš polparado, ne glede ali je to na terenu z drugimi konji ali v maneži.
Če se konj ne odzove na polparado je problem samo v osnovnem ujahovanju.
Enostavno konj ni ujahan!
Če pa konj ni ujahan si v ekstremni situaciji, na katero se moraš tudi ekstremno odzvati, ali pa te bo odšlepal stran, kamor bo hotel. Torej polparade stopnjuješ do te mere, ko bo konj nanje reagiral. To pomeni ne vleči, ampak delaj eno polparado za drugo. Takoj, ko konj razume nehaj! To pa je samo rešitev v sili, ki pa dolgoročno ne pelje daleč. Konj mora nujno na osnovno šolanje.
Aja, kako pravilno potegniti vajeti?!
Nikakor!
Vajeti ne smeš vleči, ampak držati enakomeren stik s konjskim gobcem. Kadar rabiš pa narediš polparado, kar pa NI vlečenje!

BREZ KOMENTARJEV