Uvod v Nevzorovo Haute Ecole

Uvod v Nevzorovo Haute Ecole

1290
0
SHARE

Od pozne renesanse dalje so najvišji nivo odnosa med konjem in človekom imenovali Haute Ecole.

V svoji knjigi Enciklopedija konja je Nevzorov navedel verjetno najbolj pravilno definicijo te šole:

»HAUTE ECOLE (VISOKA ŠOLA) – v prenesenem pomenu opredeljuje najvišji nivo dela s konjem. Vsako obdobje je imelo svoje lastne standarde. V sedemnajsem stoletju je bila to izvedba nekaterih zelo zapletenih elementov na konjih, ki so bili popolnoma zbrani.

To so dosegli na silo s pomočjo bolečine, to je z uporabo jermenov in uzd. V vsakem primeru pa je bil to vrhunec popolnosti tistega obdobja. Takrat ni nihče delal s konji bolje od mojstrov Haute Ecole.

V dvajsetem in enaindvajsetem stoletju vrhunec popolnosti pri delu s konji pomeni izvedbo istih elementov, kot so jih iznašli v sedemnajstem stoletju, ampak brez kakršnihkoli sredstev omejevanja.

Poleg tega mora biti učenje najtežjih elementov in korakov izpolnjeno brez kakršnekoli prisile konja. Nobena uzda, nobena brzda, nobena oglavnica niso dovoljene pri treningu. Vsako kaznovanje je strogo prepovedano. In v enaindvajsetem stoletju HAUTE ECOLE nadaljuje s posredovanjem razumevanja najvišjega nivoja zapletenosti in mojstrstva.«

Odnos med konjem in človekom je bil v različnih obdobjih različen. Na začetku svojega nastanka, v šestnajstem stoletju, je bila Haute Ecole neverjetno kruta do konj, ampak v sedemnajstem stoletju so nekateri mojstri začeli uporabljati metode, ki so bile za tisti čas dokaj nežne. V tistem času sta Pluvinel in De Nestier povzročila revolucijo v odnosu med konjem in človekom, bila sta proti krutosti in kaznovanju. Razumela sta, da je s krutostjo nemogoče doseči graciozno izvajanje elementov in si pridobiti konjevo zaupanje.

V devetnajstem stoletju je Haute Ecole skoraj izginila. Kljub temu se je njeno znanje ohranilo in se prenašalo z generacije na generacijo kot posebna vrednost za izbrane, za tiste, ki so pokazali poseben talent pri delu s konji.

Tu nima smisla omenjati imen vseh starih mojstrov in današnjih mojstrov, ki ohranjajo skrivnosti šole. Našli jih boste v Nevzorovovi knjigi.

Danes, na začetku 21. stoletja, je Haute Ecole doživela temeljito spremembo. Nastala je Nova Haute Ecole in stari šoli je ostala le še zahvala za njene lepe in kompleksne elemente.

Odnos med konjem in človekom je dosegel drug nivo – nivo ljubezni, spoštovanja in razumevanja konja.

Popolnoma nepomembno je, ali ljudje dosežejo to medsebojno razumevanje s pomočjo kurbet in kapriol ali pa s pomočjo pasaža za vozičkom.

Prvi navdihovalec moderne Haute Ecole je bil starodavni kitajski filozof Chuang-Tzu, ki je že v 3. stoletju pred našim štetjem rekel, da ljudje ne bi smeli uporabljati uzd, ker brzda povzroča samo trpljenje in bolečino.

Današnje spremembe in dejstvo, da so nekateri ljudje (pa čeprav jih je malo) začeli razumeti, da ne morejo doseči dobrega odnosa s konjem s tem, da mu povzročajo bolečino, dolgujemo nekaterim svetovnim mojstrom.

Alexander Nevzorov je privedel Hаute Ecole do novega, humanega nivoja. Uspelo mu je to, kar so imeli pred nekaj leti za nemogoče. Konje uči izvedbe najtežjih elementov Haute Ecole ne samo brez vsakega omejevanja, kazni, uzd in brzd, amapk vse to dela s konjem, ki je popolnoma zbran. Z drugimi besedami, odkril je skrivnost konjeve naravne zbranosti in ravnotežja. Nevzorov uči konje zbranosti (brez tega so vsi elementi brez smisla in škodljivi za konja) na tleh, svobodno, brez kakršnihkoli umetnih pripomočkov, kot so brzde ali oglavnice.

Obstajajo tudi drugi čudoviti ljudje, ki popolnoma zavračajo nasilje, odklanjajo uporabo uzd in tako hodijo po poti moderne šole – Nevzorovove Haute Ecole.

Zanimivo dejstvo je, da smo vsi, razpršeni po celem svetu (Američani, Francozi, Rusi, Čehi, Poljaki, Nemci), sami po sebi, brez pomoči kogarkoli, vsak na svoj način prišli do istega zaključka! Konj ne sme trpeti! Brzda je mučilna naprava in ne smemo je uporabljati, hkrati pa mora biti konj v ravnotežju in zbran. Zbranost ni sama sebi namen, potrebna je za uravnoteženo, jasno in graciozno izvedbo elementov Haute Ecole. In obratno, elementi Haute Ecole so potrebni za razumevanje konjeve duše.

Nisem omenil Naravnega konjarstva, kar najbrž ni pošteno. Z Naravnim konjarstvom mislim učenje Parellija in njegovih pristašev ter vse podobne šole, ki temeljijo na poskusih razumevanja konjeve psihologije. Naravno konjarstvo moramo obravnavati z velikim spoštovanjem. Zaradi svojega demokratičnega pristopa predstavlja dober sistem, ki pomaga milijonom konjenikov pri reševanju problemov. Ampak pristaši Naravnega konjarstva ne zahtevajo veliko od svojih konj.

Tu bi rad razmejil Nevzorovovo Haute Ecole od Naravnega konjarstva in razložil razliko med obema šolama. Odnosov do konj ne delimo na Naravno konjarstvo in nekaj drugega. Nevzorov je imel popolnoma prav, ko je rekel: »Ne obstajajo nobeni nežni odnosi. So samo bolni in normalni.«

Največja razlika med Novo Haute Ecole in Naravnim konjarstvom (NK) je v dejstvu, da pristaši NK naredijo vse, da konja umirijo, da zmanjšajo njegovo naravno ognjevitost, da potlačijo njegov karakter. Mi pa naredimo vse, da zbudimo konja, ga razvnamemo, zbudimo njegovo zanimanje in odkrijemo vse njegove naravne potenciale. Za trening smo izbrali najbolj pogumne, vročekrvne, ognjevite, nemirne, nervozne, uporne, trmaste in muhaste konje. Polnokrvni konji po končani dirkalni karieri in konji iz kobilarn so najboljši konji za Nevzorovovo Haute Ecole. Zato naše metode in znanje niso odprte za splošno uporabo.

Radi bi vas opozorili pred Parellijevimi metodami. Vse delo v sedlu in z brzdami pri NK je kakor vsako običajno delo, ker spet uporabljajo brzdo kot sredstvo za povzročanje bolečine v ustih. Tudi oglavka iz vrvi ni tako enostavna, kot se zdi. Lahko ima zelo boleč učinek na konjev nos. Še več, konji pri NK brez brzde niso zbrani in to je izredno škodljivo in boleče za konja.

Monty Roberts je popolnoma druga zgodba. Alexander Nevzorov ga je dobro opisal v svoji knjigi:

»Obstaja nekdo, ki se imenuje Monty Roberts, ampak on preprosto služi požrešnemu mehanizmu konjskih dirk. Ker je del te strukture, ki je po svoji naravi sovražna do konj, ga preprosto ne moremo imenovati učitelja ali mojstra. On je na drugi strani, na strani mučiteljev. Konjeve psihoze in tragedije so za Montyja kot streljanje v saloonu za pogrebnika. Z uporabo nekaterih primitivnih tehnik nekoliko »popravi« konjevo prizadeto dušo in, maneč si roke, gleda, kako jo bodo džokeji spet prizadeli.«

____________________________________________

Dan za dnem Nova Haute Ecole pridobiva vse več privržencev po celem svetu. Popolnoma smo prepričani, da je Nevzorovova Haute Ecole prihodnost konjeništva.

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem ge. Lidie Nevzorove
Prevedla: “Shandor”

BREZ KOMENTARJEV