Vaje za ojačanje hrbtnih mišic

Vaje za ojačanje hrbtnih mišic

2514
0
SHARE
Scarto: Zanima me, katere vaje so najbolj primerne za ojačitev hrbtnih mišic konja. V mislih imam pač vaje v maneži in sicer na lonži. Istočasno me tudi zanima, katere vaje oz., kako konja navaditi, da bo zadnje noge med kasom dajal bolj pod telo. 

Sodelujoči: Palomino, Špela, Sandi, Janez, Ikar01, _sara_, 5ra

Palomino: Ena možnost je,da uporabljaš gog,tako ima konj glavo v naslonu in se mu jačajo hrbtne mišice,s tem pa tudi zadnje noge daje bolj pod telo.

Špela: Nočem ponavljati tistega, kar je bilo ze nekajkrat napisano, pa vendar: to, da konj glavo nosi pravokotno na tla, je posledica tega, da je konj v naslonu (se giblje od zadaj naprej, intenzivno podstopa, nosi večji del teže na zadnjih nogah in ima pravilno razvito hrbtno mišičevje), ne pa način kako to doseči. To, da ima konj glavo v naslonu, je popolnoma napačna raba izraza “naslon”. Ali je v naslonu cel konj, ali pa ni v naslonu niti delček konja.
To je podobno kot tisti hec z mačko in ušesi. Vsi vemo, da mačka položi ušesa nazaj, kadar je jezna. Če jezni mački dvignemo ušesa naprej, to ne pomeni, da bo zato nehala biti jezna…Se pravi, da so nazaj položena ušesa posledica jeze, ne vzrok za njo.

Sandi: Presneto dolg odgovor zahteva tvoje vprašanje. Lahko pa ga spravimo v en stavek: S pravilnim lonžiranjem.

Na lonži moramo konja, ki je vpet, vendar pravilno vpet!, naučiti, da na naše priganjanje oz. na naš ukaz za naprej glasom in bičem ter hkratnim kontaktom na roki, ki deluje pridrževalno, da stopi z zadnjimi nogami pod sebe. Bolj ko je konj izšolan, intenzivneje priganjamo in intenzivneje, ko je priganjanje, intenzivneje lahko pridržujemo. Pri tem bo konj stopil daleč pod sebe, bolj upognil skočni sklep, znižal križ in se zbral. Takrat je hrbet okrogel in mišice delajo. sprva je to le zelo blago kasneje pa lahko tudi laik vidi. A v principu pri lonžiranju velja ista logika kot pri jahanju, konja ženemo od zadaj naprej skozi mehko roko.

Kako pravilno vpeti? Raje bolj na dolgo kot bolj na kratko, vsekakor pa tako, da konja v njegovi naravni drži nič ne zateguje.

Janez: Žal pa je to šele polovica dela pri krepljenju mišic.Nič nam namreč ne pomaga, če konju na tak način krepimo hrbtne mišice in samo del mišic zadnje noge.
Če že ne poglavitno vlogo pri zbiranju konja in pravilnem uravovešenju hodov, pa zelo veliko imajo namreč trebušne mišice.Te delujejo kot struna na loku, lok pa naj bi bila hrbtenica.Treniranje trebušnih mišic in obenem mnogo večje ojačanje hrbtnih, ledvenih in mišic zadnje noge pa dosežemo, če jahamo konja večkrat navzgor in navzdol .
Pri tem morajo delati res vse naštete mišice, posebno se ojačajo trebušne.Ob tem pa konj postane lepo uravnotežen, kar je še posebno priporočljivo za parkuraše, verjetno pa tudi za druge discipline.
Ne boš verjel kako k ojačanju hrbta in izbalansiranju konja pa pomaga sicer pri tebi menda osovraženi PNH.Brez vseh pomagal , zveznih , brezzveznih in ne vem še kakšnih vajeti !! Izgleda da samo zaradi velike zrelaksiranosti konja in vežbah, ko gre konj na našo komando nazaj(driving game), dela obrate na zadnjem trupu(circling game) pri vajah stranskih hodov in drugem.To dokazujejo tudi svetovni jahači in ne samo mister Parelli.
Kajti konj ni v ničesar vpet, kar sicer svetuješ, oziroma klasika.Konj ni vpet in je torej sproščen.Vemo pa kaj to pomeni za učenje.

5ra: Scarto, jaz imam definitvno najboljše rezultate od vseh pomagal ravno z že predlaganim gogom, ki pa mora biti primerno dolg (najdaljši, pri katerem konj še naredi “okrogel” vrat med lonžiranjem). Jaz sem ga potem uporabljala tudi med krajšim terenskim jahanjem – potem sem ga recimo sredi terena snela, da konj ni predolgo vpet v enem položaju. Kobilo, ki sem ji na ta način precej olajšala življenje (beri – zmanjšala bolečine v križu brez zdravljenja od 100% na 0%) sem potem celo vpregala z gogom (bila je kasaška kobila), vendar tega ne priporočam – prevelika nevarnost, da recimo stopi v gog).
Več lahko napišem, če koga zanima, ko bo več časa…

Sandi: Janez, vse kar si napisal je res, konec koncev je npr. Alojz Lah celo znan po tem, da vsi njegovi konji poznajo vsak kamen na Kokoški. Ne brez veze. Le ob poudarku, kako je delo na lonži in v maneži le polovica vsega potrebnega, morda pozabljaš pomislit, da npr. konji ŠJŠ ne hodijo v noben hrib, pa imajo kljub temu natrenirane vse potrebne mišice.

Seveda to ne pomeni, da jih trenirajo samo na lonži, gre za skupen trening na lonži, na roki in pod sedlom, ki zagotvalja dovlj razvite vse mišice. Saj če bi temu ne bilo tako, bi ne zmogli vseh vaj visoke šole in šolskih skokov brez poškodb.

Tudi to ne pomeni, da je jahanje po hribu slabo, ravno nasprotno. A vendar ni nujno neobhodno potrebno, med tem ko delo na lonži, na roki in pod sedlom v maneži za uspeh je neobhodno potrebno.

Janez: Sandi, cenim tvoje , sicer pogosto izzvenelo dokaj teoretično znanje pa nič zato prav je, da slišimo več mnenj.
Za primer jahanja v hrib si izbral pravzaprav zelo slabo prispodobo ŠJH, o kateri imajo pravi ljubitelji konj slabo mnenje prav zaradi tega, ker jih jahajo in trenirajo vsak dan na tako majhnem prostoru v sredini Dunaja.Seveda se poskušajo izvleči s tem, da pošljejo poleti žrebce na pašnike na počitnice, kar je seveda nekaj bolje kot nič.
Na javnih tribunah so bili zelo napadani in mislim,da ima zloraba konj zelo širok spekter, kamor spada morda tudi ŠJH.Seveda to nima nič opraviti z lepoto njihovih nastopov, pa vendarle ?
Kar se tiče A.Laha pa ti lahko povem, da so pogosto njegovi konji delali boljše figure kot ŠJH in v letih od 1998 do 2001 je imela Lipica že po 3 konje za vsako figuro, kar še ni bilo v njeni zgodovini(slovenski oz.jugosl.).Prej so imeli po enega pa še ta pogosto ni obvladal vse, ker so figure pač stvar konja-specialista, po domače eden ne more delati vse.Sedaj je stanje spet na tleh.
Morda veš da je A.Lah edini jahač na svetu, ki je napravil pesado pred brandenburškimi vrati ?Iz nemškega časopisa sem skeniral to sliko, lahko bi jo poslal na portal pa ne vem,da ne bi Lojzetu škodil.

Ikar01: Družba, dodal bi samo moje mnenje k vašim nasvetom o pomožnih vajetih. Pomožne vajeti so lahko v rokah neizkušenega poguba za konja, z njimi bo prisilil konja samo da bo dal glavo dol še zdaleč pa konj zaradi tega ne bo v naslonu, zato svetujem vsem ,ki ste začetniki v uporabi raznih omejevalnih in zveznih vajetih, pojdite za kakšno uro v šolo lonžiranja h kakšnem izkušenem trenerju.

P.S. : za krepitev celotnih mišic konja smo delali treninge na dokaj strmem klancu, v hrib smo jahali korak potem smo se pa spustili okoli hriba po manj strmi poti in ponovi vajo.

_sara_: janez! tut jas se strinjam s tvojo teorijo o krepitvi mišic. imam pa dve vprašanji:
1.ali lahko konja začnem trenirati hojo po hribu ko je star 20mes.?
2. je obvezno lonžiranje ali je dovolj samo hoja po hribu??
hvala za odgovore!

Sandi: /4 ure dela na lonži je veliko. Vsi strokovnjaki pravijo, da je 20-30 minut lonže več kot dovolj, saj v nasprotnem močno trpijo sklepi. Če že podaljšamo to s strani največjih mojstrov priporočeno dnevno “dozo” lonžiranja, potem bi morda ne bilo neumno, da se to razdeli v dva treninga, dopoldan enega in popoldan drugega.
Koliko je pa to izvedljivo glede na dnevne obveznosti, pa je žal druga reč…

BREZ KOMENTARJEV