Angleški polnokrvni konj

Angleški polnokrvni konj

9773
0
SHARE

Zgodovina:

Nastanek te relativno mlade vzreje, pasme, ki jo lahko primerjamo z arabskim polnokrvnim konjem, dolgujemo pravzaprav tekmovalni strasti Angležev.
Prvotno so prirejali dirke s svojimi domačimi poniji in vzrejali vedno hitrejše konje. Nato so s križanjem teh dirkalnih konj z orientalskimi konji poskusili razviti nele hitrejše, temveč tudi večje in elegantnejše konje.{+++}
Na začetku 18. stoletja so nato uvozili tri orientalske žrebce, z imeni Darley Arabian, Goldolphin Barbe in Byerley Turk, ter jih uporabili v vzreji. Ker so bili skoraj vsi potomci teh žrebcev na dirkalnih stezah zelo uspešni, so se odločili, da z njimi ustanovijo novo pasmo: angleškega polnokrvnega konja. Le potomci teh treh žrebcev so bili sprejeti v osnovno matično knjigo.
Ker je vzreja angleških polnokrvnih konj s to omejitvijo od vsega začetka istorodna plemenitev, plemenski izbor za potomce poteka na dirkalni stezi. Konji morajo uspešno opraviti predpisane dirke z najtežjimi zahtevami. Le tako lahko s stalno istorodno plemenitvijo izključijo neizogibne degeneracijske pojave.

Johansson (lastnik Marjan Dolinšek)

Kratek opis konja:

Ti izrazito elegantni konji se pojavljajo v vseh osnovnih barvah dlake, dominirajo pa rjavci. So vitki dolgonogi in skladne postave, s fino oblikovanimi nogami. Dolg, vitek vrat prehaja v izrazit viher. Močan, kratek hrbet s spuščenim, mišičastim križem in dobro nošenim repom dopolnjuje lepo zgornjo linijo. Prsi so široke in globoke, saj morajo nuditi prostor enormno učinkovitim dihalom in obtočilom. Izjemno odporne so dobro poudarjene tetive in sklepi nog.
Vsekakor ta zelo temperamenten, senzibnilen in pogumen konj ni primeren za vsakega jezdeca. Velika žilavost, vzdržljivost, trdnost in predvsem hitrost so značilnosti tega uspešnega konja. Na srednjih progah angleškega polnokrvnega konja ni mogoče premagati. Pogosto lahko odlično skače, zaradi svojega poguma in vzdržljivosti pa je lahko odličen konj za military. Vsekakor pa je angleški polnokrvni konj najpomembnejši kot oplemenitovalec skoraj vseh konjskih pasem.
Angleški polnokrvni konj je visok med 150 in 170 cm.

Viri:

  • Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner

BREZ KOMENTARJEV