Mangalarga

Mangalarga

2220
0
SHARE

Zgodovina:

Mangalarge (Mangalarga/Margalarga Marchandor) izvirajo iz Brazilije, natančneje z južnega dela države Minas Gerais. V imenu se skriva njihova glavna značilnost (march = marš): izdaten, hiter in izredno enakomeren hod, ki je zelo udoben za jahača. Pasma je stara nekaj več kot 200 let, pasme, ki so ji dale največ značilnosti pa so Alter Real in brazilske avtohtone pasme. Kot samostojna pasma je bila v register pasem vpisana leta 1943. Znotraj pasme se ločita dva tipa: Marchador ali Mineiro (Minas Gerais) in Paulisto (São Paulo). Paulisto je lažji, ima daljše noge in je »mlajši« po nastanku.

Značilen hod:

Med »maršom« mangalarge izvajajo polkrog s sprednjim delom telesa in uporabljajo zadnji del telesa kot vzvod, ki ga »poganja« naprej. Med hodom izmenjaje obremenjujejo diagonalni in vzporedni nogi, kot dodatna opora pa vedno služi še ena noga: trojna opora. Pri tej vrsti gibanja so vedno na tleh istočasno tri noge.

Značaj:

Še ena od značilnosti pasme je pozornost. Konji te pasme se vedno v gibanju, imajo čiste, izrazite hode, pokončna ušesa in odločen pogled, ki se ne umakne pred nobeno oviro. Zaradi izredne telesne zgradbe, inteligence in dobrodušne nravi, so mangalarge zelo učljivi. Ko osvojijo osnovno znanje, izredno hitro napredujejo.

Izgled:

Mangalarge so lahki, a mišičasti konji. Prednji del je lahek, s trikotno glavo in piramidastim vratom. Telo je močno in zaobljeno. Za konje te pasme so značilne močne in vzdržljive vezi. Margalarge so srednje visoki konji. Merijo med 147 in 157 cm. Trdoživost teh konj se zlahka opazi pri njihovi veliki sposobnosti prilagajanja vseh vrst terenom in podnebjem. Vzdržljivost se kaže v dejstvu, da jih velike razdalje ne utrujajo. Mangalarge so nezahtevni za vzdrževanje, saj niso veliki jedci, lahko živijo v odprtih hlevih ali na prostem, če imajo zavetje. So tudi precej odporni proti zajedavcem in boleznim.

Viri:

  • Associaçao Brasileira dos Criadores do Cavalo Mangalarga Marchador
  • Mason, I.L. 1996. A World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties. Fourth Edition. C.A.B International. 273 pp.
  • www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/mangalarga/