Če bi konji lahko govorili … (4)

Če bi konji lahko govorili … (4)

2750
0
SHARE

… bi postavili svojih 12 pravil za treniranje nekako takole:

4. Bodi “elastičen”

 

Vem, da imaš zamišljeno, česa bi se moral danes naučiti, a popusti malo, če vidiš, da nisem zbran, da sem utrujen ali zbegan. Včasih potrebujem pomiritev in ponovitev kakšne preproste vaje, ki jo že obvladam, mi bo pri tem pomagala.

Cherry Hill, How to Think Like a Horse (Storey Publishing, 2006)

Slovenski prevod te odlične  knjige izide v oktobru 2011 pri Tehniški založbi Slovenije!

tzs1

 

 

 

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/3Eo4jugVIj4" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

 

 

Včasih pride dan, ko nam gre vse narobe in bolj kot se trudimo, slabše nam gre. Če želimo priznati ali ne, se podobno dogaja tudi konjem. So zelo občutljiva bitja in nič nenavadnega ni, da se njihovo obnašanje spremeni in zbranost čisto upade, ko prevzamejo nadzor hormoni ali polna luna …  ali pa samo »banalen« mrčes … Imejmo torej razumevanja v takih primerih, vedno pa končajmo začeto delo pravilno, v pozitivnem vzdušju in tako, kot želimo mi. Namesto da torej vztrajamo pri obratu, če že v začetku čutimo, da konju tokrat ne gre tako gladko, kot ponavadi, naredimo nekaj preprostejšega, kot je npr. menjava hodov. Ali pa nekaj časa mirujmo, stojmo pri miru; tudi to je del učenja.

Moramo pa seveda znati ločiti, kdaj naš konj resnično ni zbran, kdaj pa nas samo preizkuša, ali mu morda ne bi bilo treba delati.

 

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

Vašcer Quarter Horses

BREZ KOMENTARJEV