Hlapanje

Hlapanje

1641
0
SHARE

Hlapanje je verjetno najpogostejše patološko obnašanje pri konjih, pri kateri konj ne le poškoduje hlev in ograde, ampak je razvada lahko zanj celo usodna. Konji, ki hlapajo, naslonijo zgornje zobe na hlevska vrata, rob boksa, ograjo…, usločijo vrat in pogoltnejo zrak. Obstaja nekaj teorij zakaj konj hlapa. Večina strokovnjakov se strinja, da dolgčas močno poveča verjetnost hlapanja. Po drugi strani pa se vsi konji kdaj dolgočasijo, tako, da je dolgčas verjetno le pospeševalec procesa, ne vzrok.{+++}

Nekateri strokovnjaki sumijo, da imajo konji, ki hlapajo, Obsessive-Compulsive Disorder (OCD.) Ljudje z OCD si pogosto večkrat zaporedoma brez potrebe umivajo roke, določena opravila opravljajo znova in znova, ali pa si postavijo stroga pravila glede dnevnega reda (kdor je gledal film »As Good As it Gets« in Jacka Nicholsona v njem, bo vedel za kaj gre). Znanstveniki še ne znajo razložiti, kako deluje OCD, kaže pa, da je to posebnost sodobnega človeka… in njegovega konja. Oboje, prekomerna in premajhna stimulacija, sta lahko škodljivi. Izgleda, da stres igra glavno vlogo pri razvoju stanj, značilnih za Obsessive-Compulsive Disorder, kakršno je na primer hlapanje. Med hlapanjem konjevo telo sprošča endorfine (hormon sreče), zaradi česar se konj sprosti in še z večjim veseljem nadaljuje s hlapanjem. Skrajnje zadovoljstvo in sprostitev stresa, ki ju konj doživlja med hlapanjem, pa pogosto plačamo s poškodovano hlevsko opremo, konj pa s svojim zdravjem. {+++}

Zdravstvene težave, ki so posledica hlapanja, se ne končajo pri neprijetnostih kot so vetrovi, ampak lahko predstavljajo resne zdravstvene težave (med drugim koliko), ki so posledica goltanja zraka, in še potencirane z nepravilno obrabo zobovja, ki onemogoča normalno prežvekovanje hrane.

Na trgu se vedno znova pojavljajo pripomočki, ki naj bi preprečevali hlapanje in pojavljanje kolike, a večina jih klavrno propade. Na voljo je nekaj vrst operativnih posegov, a so večinoma drag i in v najboljšem primeru le delno uspešni, poleg tega je ena od posledic operativnega posega tudi deformacija operiranega dela. Znanstveniki še vedno iščejo rešitev v obliki zdravila. Najnovejši dosežki na področju zdravil temeljijo na zdravilih, ki onemogočajo proizvodjo in delovanje endorfina. Rezultati so opogumljajoči, a potrebnih je še veliko raziskav.

Obstajajo tudi pripomočki, s katerimi hlapanje preprečujejo brez pomoči zdravil. Takšen pripomoček je na primer ovratnica proti hlapanju (pajsar). Na voljo se različne vrste ovratnic proti hlapanju, nekatere so bolj humane, druge manj. Ovratnice delujejo tako, da konju povzročajo neudobje, oziroma pritiskajo na predel grla, kadar konj hlapa.

Čeprav ni zdravila za hlapanje, lahko veliko naredimo za to, da konj sploh ne začne hlapati. V želji, da konj ne bi razvil različnih patoloških vedenj, mu omogočimo, da živi čim bolj »naravno«. Težko si je predstavljati divjega konja, ki hlapa. Divji konj se lahko po želji prosto giblje in se pase. Poskušaj oponašati naravo z zmanjšanjem zrnate koncentrirane hrane, povečanjem količine trave in sena v prehrani in s tem, da konju omogočiš, da čim več časa sproščeno preživi na pašniku.

Vir: http://www.tracker-outdoors.com/cribbing.htm

BREZ KOMENTARJEV