Razlaga kriptorhidizma pri konjih

Razlaga kriptorhidizma pri konjih

1646
0
SHARE

Ko se zarodek konja moškega spola razvija, se moda pomikajo iz trebušne votline po dimeljskem kanalu proti modniku. Do žrebičkovega drugega tedna starosti je proces zaključen. Včasih pa se zgodi, da se eno ali obe (običajno eno) modo ne spusti v modnik. V takem primeru govorimo o ‘kriptorhidu’.

Zastalo modo (ali obe modi) ne proizvaja plodne sperme, normalno pa proizvaja testosteron. Ker testosteron še vedno nastaja ko konj pride v puberteto ( med 12 in 18 meseci starosti), se bo takšen konjiček obnašal kot žrebec. Takrat se lahko zgodi tudi, da oplodi kobilo. To, ali je žrebček ploden ali ne, je odvisno od tega, ali sta zastali obe modi ali le eno. Če je zastalo le eno, drugo, normalno modo, najverjetneje deluje popolnoma normalno in je žrebček sposoben oploditi kobilo.{+++}

Poznamo štiri vrste kriptorhidizma:

Modo zastalo v trebušni votlini. V tem primeru se modo nahaja v konjevi trebušni votlini in se znotraj nje lahko premika. Zelo malo verjetno je, da bi takšno modo proizvajalo spermo, čeprav je dokumentiran primer, ko se je to zgodilo. Je pa ta sperma v vsakem primeru neplodna.

Delna zastalost moda v trebušni votlini. Modo se v tem primeru nahaja v konjevi trebušni votlini, a se znotraj nje ne more premikati. V tem primeru se modo navadno nahaja globoko v dimeljskem kanalu. Včasih, ko konj dlje časa stoji pri miru ali leži, se lahko modo otipa v zadnjem delu trebušne votline.

Trajna zastalost v dimeljskem kanalu imenujemo pojav, ko je modo že vstopilo v dimeljski kanal, ampak se ni spustilo v modnik. Takšno modo je izredno težko, navadno celo nemogoče otipati. V dimeljskem kanalu lahko zastane eno ali obe modi.

Če sta eno ali obe modi zastali v dimeljskem kanalu in ju/ga lahko otipamo, ko konj stoji ali leži, se bo modo navadno samo spustilo v modnik do konjevega tretjega leta starosti. Zabeleženi so tudi primeri, ko sta se obe modi v modnik spustili šele pri konjevih šestih letih. Pogosteje se zgodi, da zastane desno modo.

V nekaterih primerih lahko konju damo korionični gonadotropin, ki umetno pospeši proizvajanje testosterona, s čimer pomaga modu, da se spusti v modnik. Sperma bje v tem primeru neplodna.

Kriptorhinda moda so v primerjavi z zdravimi, normalnimi modi veliko bolj nagnjena k razvoju tumorjev. Zaradi tega se največkrat priporoča operativna odstranitev zastalih mod. Kriptorhidizem se odkrije na podlagi fizičnega pregleda, vključno z rektalnim pregledom in s testi hormonov v krvni plazmi.

Navadno je cena za kastracijo kriptorhida višja kot za kastracijo navadnega žrebca.

Mogoče je, da je kriptorhidizem genetsko pogojen, ni pa še zanesljivega dokaza, ki bi to potrdil.

Prevedeno in prirejeno s spletne strani: www.ultimatehorsesite.com

SHARE
Prejšnji članekTetanus
Naslednji članekHlapanje

BREZ KOMENTARJEV