Kako v nekaj korakih do harmoničnega odnosa s konjem? (1.del)

Kako v nekaj korakih do harmoničnega odnosa s konjem? (1.del)

5069
0
SHARE

 

Naj se vam predstavim… moje ime je Sarah in lahko rečem, da ob svojem delu, ki ga opravljam vsak dan (že 25let)… preprosto živim svoje sanje. Že kot otrok sem imela zelo močno povezavo z živalmi in ljudmi… kasneje pa sem se v to se bolj poglobila. Moje delo zadnja leta je osredotočeno večinoma na konje ( pomoč psihično nestabilnim konjem, s posledicami psiholoških poškodb, naravno konjarstvo, ujahovanje ali korekcija konj, refleksoterapija, osteopatija, limftna masaža itd… ) … v sklop tega pa sem dodala se pomoč ljudem in otrokom, ki se prav tako znajdejo v težavah ( terapija na konju, s konjem, premagovanje fobij, energetska masaža konj in ljudi, pomoč otrokom v stiski, terapevtsko jezdenje ) … ker pa sem po duši umetnica, se zadnjih 10 let ukvarjam s fotografijo, zato pri nas organiziramo tudi slikanje s konji…in prav zaradi vsega tega kar sem zgoraj naštela sem tudi ustanovila društvo TERAPEVTSKO KONJENIŠKO DRUšTVO COR.

Zato vam bom v sklopu večih prispevkov (vsak teden), katere področja sem že omenila zgoraj… predstavila svoje delo…

Pričela pa bom s terapijo na konju.

Vsak bi moral imeti takšno izkušnjo v življenju, da spozna kako ta bitja delujejo…
Pri terapiji s konji je človek postavljen v odnos s konjem tu in zdaj. Skozi terapijo se pokažejo težave ter nefunkcionalna prepričanja in vzorci. Pomaga tudi osebam, ki imajo depresivne, anksiozne ali druge duševne motnje. Tistim, ki so preživeli težke življenjske izkušnje in imajo težave v socialnih stikih ali z nizko samopodobo…Konji sami po sebi so karakterno močna bitja in glede na sobivanje s človekom izoblikuje svojo samopodobo tako kot človek…Ta nežna bitja se lahko ustrašijo celo zelo majhnih stvari. Prav tako lahko začutijo človekov strah in ta nemirnost bo povzročila nemirnost tudi v konju. A, če se opogumimo mi, se bo opogumil tudi konj in stopil naprej.


Povezanost človeka s konjem in raba te živali v terapevtske namene sega že v obdobje stare Grčije. V grški mitologiji je krilati konj Pegaz simboliziral sonce in izvor življenja. Hipokrat pa je svojim bolnikom predpisoval jahanje kot terapijo. Po njegovem mnenju je terapija na konju krepila kri in duha. Številne druge umetniške upodobitve te plemenite živali pa nas še danes opominjajo, da je konj simbol moči, poguma in zmage…

Nič nenavadnega ni, da ljudje srečanje s konjem opisujejo kot edinstveno in nepozabno doživetje. Velikost konja omogoča celosten stik in dotik, ki je zaradi višje telesne temperature, srčnega utripa in počasnega dihanja živali zelo prijeten. spoprijemanja s težavami. Ob konju, na konju se vaše počutje izboljša, vaše bolečine izginejo in vaša glava se zbistri. Nekateri hodijo na terapije samo iz tega razloga, da ob njih pridobijo nov pogon za borbo v vsako dnevnem vrvežu. Nekateri želijo stik s konjem, da se pomirijo ali sprostijo. Vsekakor vas terapija na konju stabilizira in vam ponudi tocno tisto, kar v vašem življenju primanjkuje.

PRVA LEKCIJA: Konj in živali nasploh dajejo ljubezen brez meja… in tega se moramo tudi mi naučiti od njih…DRUGA LEKCIJA: Je res, da hrana ojača vaše telo…ampak KONJ in ŽIVALI nasploh ojačajo vašo DUŠO … TRETJA LEKCIJA: Če želite s konjem ali v vašem osebnem življenju s katero osebo postati eno, morate razviti pravi občutek, ki izvira iz spoštovanja, odkritosti in vaje… Vse to pa se naučite pri terapiji s konjem ali na konju.

Skratka… Konji začutijo našo energijo…in ta energija močno vpliva na nas. Oni lahko postanejo naš najboljši zdravnik.

Če je komunikacija med osebo in konjem prava…postanemo odvisni od njihove energije, ker to je najbolj čista energija, ki jo lahko prejemamo. In prav zaradi vsega tega, kar sem vam opisala zgoraj, lahko trdim, da je to nepozabna izkušnja za vsakogar.

Vsekakor morate poiskusiti… 

( se nadaljuje… )

Lp Sarah Panich