Laminitis

Laminitis

8352
0
SHARE

Kaj je laminitis?

Laminitis je pogosta bolezen kopitarjev, ki jo ponavadi povezujemo s spomladansko in poletno svežo travo. Ta članek ponuja pregled vzrokov za pojav težav, načine, kako se težavam lahko izognemo in kako se s težavo spopasti, če že pride do nje, da bo pustila čim manj posledic. Če vam kateri od anatomski izrazov dela težave, si lahko kopitne kosti in prerez kopita ogledate v Anatomiji konja.

Prečni prerez ene od kopitnih lamel.

Laminitis je vnetje lamel v kopitu. Navadno se pojavi na kopitih prednjih nog, ob nepravočasnem ali nepravilnem zdravljenju pa se lahko razširi tudi na kopita zadnjih nog. Kopitne lamele sestojijo iz dveh prepletajočih se plasti občutljivega tkiva ( glej sliko 1). Ena plast je na površini prstne kosti, druga pa na notranji strani kopitne stene. Ti dve plasti se prepletata podobno kot če bi dve knjigi potisnili eno proti drugi tako, da se vsaka stran ene knjige vrine med dve strani druge knjige.

Transport krvi v ta tkiva je ključnega pomena za njihov obstoj. Če je pretok krvi oviran, tkiva ne dobi dovolj kisika, zaradi česar oteče in sčasoma odmre. Otekanje povzroča močno bolečino in porušitev poravnave kopitnih struktur- položaj kosti se spremeni, zaradi česar konj prevzame značilno držo ( glej sliko 3). V najhujših primerih lahko pride do tega, da se položaj kosti spremeni do te mere, da se prstna kost zavrti, obrne navzdol, ali celo prebode podplat.

Kaj privede do laminitisa?

Najpogostejši vzrok je prekomerno hranjenje. Prav lahko se zgodi, da svojega konja z razvajanjem ( nevede, seveda) ubijaš! To je lahko cena za dajanje visoko kalorične krme ( žita, detelja, koncentrirana krmila…) konju, ki ne dela dovolj, da bi pridobljeno energijo lahko porabil. Vzroki so različni, lahko je kateri koli od naslednjih:

 • Prevelika količina zrnja
 • Hitra sprememba v količini ali vrsti hrane
 • Visoka telesna temperatura
 • Huda oblika kolike
 • Neizločena posteljica po porodu
 • Ovirano presnavljanje strupov ( poškodovana ledvica, jetra…)
 • Pretirana uporaba nekaterih poživil ( steroidi…- pri tekmovalnih konjih)

Ti faktorji lahko na različne načine vplivajo na nadzorovanje krvnega pritiska in na pretok krvi skozi kapilari v lamelah. Vse to so posledice endotoksinov, ki se zaradi prebavnih motenj izločajo skozi črevesno steno, ali pa so produkt zastrupitve ali infekcije poškodovanega tkiva. To strupi delujejo prav na žilni sistem v kopitu, s čimer onemogočijo dotok krvi. Spremembe v lamelnem tkivu kopita povzročijo izločanje še drugih produktov, ki povzročajo še večjo bolečino in posledično nadaljnje spremembe na ožilju. Stanje spominja na snežno kroglo, ki je iz trenutka v trenutek večja in bolj grozeča.

Tveganja

Čeprav so bolj v nevarnosti jahalni konji, se bolezen pojavlja tudi pri hladnokrvnih konjih. Ne glede na pasmo lahko pride do težav pri zastrupitvi krvi, na primer, kadar se po porodu ne izloči posteljica. Bolj ogroženi so tudi konji, ki so izdatno hranjeni, na primer razstavni konji. Pri konjih, ki so laminitis že imeli v preteklosti, je velika nevarnost, da se bo stanje ponovilo.

Tipična stoja konja z laminitisom.

Kako izgleda laminitis?

Tipična stoja, pri kateri je teža prenesena na zadnje noge, prednje noge so pomaknjene naprej ( razbremenjene), konj pa se zaradi bolečin noče premikati. Drugi znaki so še:

 • Vroča kopita in spodnji del nog
 • Na spodnjem delu noge in na kopitu se izrazito čuti utripanje srca

Kronična oblika laminitisa se kaže v nepravilni rasti kopit ( prerasla kopita, obroči na kopitni steni, ki se širijo proti peti).

Kako ga zdravimo?

Nemudoma! Če opaziš katerega od zgoraj naštetih znakov, nemudoma pokliči veterinarja! Čim hitreje začnemo z zdravljenjem, tem večja je možnost okrevanja. Zdravljenje je odvisno od različnih faktorjev, na primer od resnosti stanja in drugih bolezni.

Zdravljenje se osredotoča na:

 • Zmanjšanje bolečine
 • Zmanjšanje vnetja
 • Izboljšanje dotoka krvi do lamel
 • Odstranitev vzroka
 • Zdravljenje soobstoječih bolezni

Veterinarji rokujejo z veliko zalogo zdravil, ki lahko pomagajo omiliti težave, seveda pa se k vsakemu posameznemu primeru pristopa posamično. Drugi najpomembnejši človek pri zdravljenju je kovač. Le z dobrim sodelovanjem med veterinarjem, lastnikom konja in kovačem, bodo rezultati zdravljenja dobri. Kvalitetna skrb za kopita ( obrezovanje) je ključnega pomena za vzpostavljanje in ohranjanje pravilne poravnave kosti v kopitu in spodnjem delu nog. Kadar sumimo, da se je prstna kost zavrtela, lahko kovač uspešno opravi svoje delo le s pomočjo rentgenskih posnetkov kopita, ki je na določenih mestih označeno ( glej sliko 4). Pravilna namestitev ortopedske podkve je mogoča le, če kovač pozna razmerje postavitve prstne kosti, kopitne stene in podplata. To razmerje lahko izračuna iz vzdolžnega rentgenskega posnetka kopita. Rentgenski posnetki pomagajo veterinarju pri odločitvi, kaj je najbolje za konja.

Rentgenski posnetek kopita z označbami

Kako naprej?

Pri konjih, ki so laminitis že imeli, se le-ta pogosto ponavlja in se sčasoma lahko pojavi v kronični obliki, ki s seboj prinese trajne spremembe v dotoku krvi v kopito. Za konja, ki je imel laminitis se priporoča posebna skrb. Med drugim je potrebno paziti na:

 • Pravilna prehrana: veliko vlaknin, malo energije
 • Redna skrb za kopita ( pogosteje kot pri zdravem konju)
 • Dobra skrb za splošno zdravje ( odprava parazitov, redna cepljenja,…)
 • Uporaba prehrambenih dodatkov za bolj zdrava kopita.

Seveda pa je skrb potrebna še preden do težav sploh pride. Najboljši način za preprečevanje laminitisa, je redna in kvalitetna skrb za konja.

Ne podcenjujte prehrambene vrednosti sveže trave!

Prevedeno s spletne strani: http://www.sport-horses.org/

BREZ KOMENTARJEV