Mali krog

Mali krog

2604
0
SHARE

Jackie7: Kako pravilno odjahati mali krog?

Zanima me, če morata konja gnati obe jahačevi nogi (lista) hkrati (tudi zunanja, ki mora biti pomaknjena nekoliko nazaj) ali samo notranja, katera močneje?

Za pomoč se vam vnaprej vljudno zahvaljujem!

Sodelujoči: Jackie7, Sandi, Hillbill, Zalas, Zemmh

Sandi: Mali krog je vaja, ki izboljšuje konjevo poslušnost in previjanje. Žal še zdaleč ni tako preprosta, kot se zdi, saj zahteva dosti natančnosti s strani jahača, katere pa žal mnogim manjka celo na tekmovanjih višjega nivoja. Jaha se v premeru 10, 8 ali 6 metrov, odvisno od stopnje izšolanosti konja. Lahko ga jahamo v srednjem koraku ter v delovnem kasu oz. galopu. Pri bolj izšolanih konjih lahko naredimo mali krog tudi v zbranem hodu/kasu/galopu, a se tega praviloma ne počne, saj je možnosti za napake preveč in lahko dolgoročno naredimo s tem več škode kot koristi. Konja začnemo učiti to vajo v delovnem kasu. V kasu vedno jahamo mali krog sedeče, nikoli lahko.

Pred malim krogom se naredi polparada, nato se konja prekrivi in šele nato popelje na krog. Teža se prenese na notranjo sedno kost in v notranje streme, notranji list je na kolanu in z nekoliko več delovanja na konja žene naprej in potisne zadnjo notranjo konjevo nogo bolj pod težišče, zunanji je za kolanom in konja skupaj s težo prekrivlja okoli notranjega lista, zunanja vajet drži večji delež naslona in skupaj z zunanjim listom določa stropnjo prekrivljenosti in preprečuje izpad na ven (zun. vajet preprečuje izpad plečke, zun. list pa izpad zadnjega dela), notranja vajet pa konja v vratu prekrivi in ga popelje na krog.

Posebno pozornost je treba namenit zunanji vajeti, ki jo velika večina jahačev na krogu (in tudi pri drugih vajah) popusti, kar je narobe, konj tako ostane raven in je zvit le v vratu vsled delovanja not. vajeti. To je ena najpogostejših in tudi najhujših napak pri jahanju. Ob tem je za pravilno previtost ključnega pomena, da so jahačevi boki vzporedno s konjevimi in jahačeve rame vzporedno s konjevimi. Zato na krogu velja, da jahač potisne notranji bok naprej, notranjo ramo pa nazaj (pri tem je treba paziti, da jahač rame ne spusti nižje, temveč jo potisne le nazaj!). Manjši ko je krog, bolj izrazito moramo slediti temu pravilu.

Pri jahanju na krogu, tako tudi malem krogu, mora konj stopati po eni sledi, to pomeni, da zadnje noge hodijo po isti krožnici kot sprednje. Če notranji list deluje premočno, bodo konjeve zadnje noge naredile večji krog, če deluje premočno zunanji list, pa bodo konjeve zadnje noge naredile manjši krog. Krog bo torej jahan na dveh sledeh.

Pravilno in točno jahanje malega kroga, t.j. po eni sledi zahteva veliko mero občutka za vsa dejstva in konjevo gibanje kot tako. Ljudje si ponavadi prehitro domišljamo, da nam gre to dobro od rok, zato jahanje primerni podlagi, kjer se sledi dobro poznajo, lahko prinese presenečenje, ko vidimo, kako si sledijo prednje in zadnje konjeve noge. Za razvijanje tega občutka je dobro jahati mali krog ne le po eni sledi, temveč namenoma tudi po dveh, postavljeno na noter oz. na ven, in to po možnosti na večih različnih konjih.

Po zaključenem krogu konja ponovno izravnamo in jahamo naprej po stezi. Šele kasneje, ko tako konj kot jahač obvladata mali krog in sta ga sposobna izvesti pravilno, lahko mali krog povežemo tudi z drugimi vajami.

Zalas: No sandi lepo razloženo, mene pa zanima kako nevjahanega konja naučiti da bo vedel kaj hočeš od njega ko mu daš te komande

Sandi: Kako otroka naučimo, da govori in hodi?
Žal ti ne morem dat recepta, ker potem je vseeno, če napišem knjigo. Teh je pa že veliko napisanih. Pa se samo iz njih tudi ne da naučit teh reči, čeprav so knjige in tudi video/DVD literatura dobro pomagalo k razumevanju celotnega jahanja. Načeloma se pa konja najprej nauči osnov, iz katerih počasi izpeljemo vse ostalo, z rednim in potrpežljivim delom. Ker ga učimo najprej na krogu (lonža, potem jahanje…), je konju dokaj lahko raumeti, kaj mi želimo. Veliko težje je jahaču razumeti, kako zelo natančno je treba jahati, da bo konj lahko to vajo izvedel pravilno.

Glede na vse ti žal kaj dosti več ne morem pomagat. Najprej se na izšolanem konju nauči pravilno jahati, potem šele sanjaj o tem, kako boš učila neukega konja. Tako to gre, in nič drugače. Bo pač treba trenerja in ure in ure jahanja dresure v maneži, po možnosti na večih različnih konjih.

Zalas: No sandi hvala za informacijo. Sem pričakoval tak odgovor.

Zemmh: Pa smo tam! Rabimo “dobre učitelje jahačev ” in trenerje konj!
Najdi si res dobega učitelja oz. inštruktorja, da boš jahal in ne vlačil konja z uzdo!!!
Pa srečno!

Hillbill: Ne vem kje ste dobili te številke in to celo premerov 6,8,10 metrov.
Meni je trener rekel da naj bo polmer vsaj 8 metrov da se konja ne lomi

Sandi: Premeri 6, 8, 10m (in ne polmer!) so klasična pravila jahanja za mali krog že par 100 let in so tudi splošno sprejeto pravilo za velikost malega kroga na različnih zahtevnostnih nivojih po FEI pravilnikih. Polmer 8 m pa velja za lonžiranje, kjer lonža, ki je dolga 8-9m, tvori polmer lonžirnega kroga. Sam prostor, namenjen lonžiranju pa ima premer 20m (polmer torej 10m). Enako velja za veliki krog, ki ima premer 20m.

Tko to je in nič drugač, pa če razni “trenerji” govorijo karkoli jim že paše!

Konja pa se ne lomi, če ga jahaš pravilno, saj ga pri pravilnem jahanju v vsakem zavoju in na vsakem krogu PREVIJEŠ! Kdor ga ni sposoben previjat in ne ve, da se to tako dela, tudi drugih ljudi ni sposoben učit jahanja!

BREZ KOMENTARJEV