Mark Rashid – Hraniti ali ne hraniti

Mark Rashid – Hraniti ali ne hraniti

1856
0
SHARE

Tekom let sem videl mnogo konj, katerih vedenjske težave so bile tesno povezane s prehrano. S tem, ko pravim »tesno povezano s prehranjevanjem«, mislim na nezaželeno obnašanje, ki je pogojeno samo s količino in vrsto hrane, s katero so hranjeni.

Nekatere težave, ki so lahko povezane s prekomerno in nepravilno prehrano: konj ne stoji pri miru med zajahovanjem, kopanjem ali krtačenjem, praska in razbija med vožnjo v prikolici, poskakuje in cepeta na terenu in v maneži, otresa z glavo, šviga z repom, se vzpenja, brca, se noče ustaviti ali ni pozoren niti na najbolj enostavna dejstva pri jahanju ali delu na tleh, divja naprej ali se neprimerno obnaša med vodenjem na roki, kaže znake agresije med hranjenjem… in še mnogo manjših in velikih težav, ki drugače niso značilne za konjev značaj in temperament. Te težave lahko prerastejo v mnogo večje, tako za jahača, kot za konja. Sčasoma lahko na primer jahač, v želji, da bi konja obvladal in naučil manir, začne uporabljati silo, konj pa postane defenziven in nezaupljiv.{+++}

Ponavadi k meni pripeljejo konje, ki so že tako težavni, da lastnik razmišlja o prodaji konja in nakupu takšnega, ki je »brez napak«. Edina težava je, da bo lastnik novega konja najverjetneje hranil ravno tako, kot prejšnjega in sčasoma se bodo pri novem konju pojavile enake težave kot pri prvem.

Po mojem mnenju je število ljudi, ki imajo s svojimi konji težave povezane s prehrano, tako veliko zato, ker enostavno ne razumejo kakšne so konjeve dnevne potrebe po hrani. Tako velika večina svoje konje hrani prekomerno. V tem članku bi rad bralcem pomagal razumeti naslednje:

  • kakšne so dnevne konjeve potrebe, kar se tiče hrane
  • kako konj porablja hrano, ki jo dobi. Če bomo razumeli, kako konj porablja hrano, ki jo poje, lahko preprečimo nekatere vedenjske težave, ki so povezane s prehranjevanjem.

Za začetek poglejmo katerih šest hranil potrebuje konj vsak dan:

  • voda,
  • ogljikovi hidrati,
  • maščobe,
  • beljakovine,
  • vitamini in minerali

Voda je najpomembnejša. Konj popije 19- 95 l vode na dan. Na količino vode, ki jo konj popije, najbolj vplivajo temperatura, zračna vlaga, vsebnost vlage v hrani in zahtevnost dela, ki ga konj opravlja. Voda mora biti vedno na razpolago. Pozimi poskrbite, da voda v napajalnikih in/ali drugih vodnih virih ne zmrzne. Tako lahko konj vedno pije toliko kolikor želi in potrebuje.

Vitamini igrajo mnoge vloge v telesu, običajno pa so pospeševalci presnove. Na splošno je v dobro uravnovešeni prehrani, ki sestoji iz dobre paše ali kakovostnega sena (naj bo to trava ali detelja) dovolj vitaminov. Če se vam zdi, da vašemu konju primanjkuje vitaminov, je dobro, če analizirate hrano, ki jo dajete konju in ugotovite, katerih vitaminov primanjkuje, potem pa manjkajoče vitamine dodajate, raje kot da mu dajete vitamine kar po občutku.

Vsebnost mineralov v prehrani je odvisna od vsebnosti le-teh v zemlji, vodi in hrani. Najpomembnejši minerali so kalcij, natrij, fosfor, magnezij, žveplo in kalij. Dober vir mineralov je lizalni kamen s slednimi elementi, ki naj ga ima konj ves čas na voljo.

Zdaj pa k hranilom, ki povzročajo največ težav in okrog katerih se mnenja najbolj razhajajo: beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe.

Najprej o beljakovinah. Večina ljudi verjame, da je presežek beljakovin v konjevi prehrani tisti, ki povzroča vedenjske težave. Pravzaprav pa temu ni nujno tako. Beljakovine se porabljajo pri rasti, dojenju, obnavljanju poškodovanih telesnih tkiv, reprodukciji in pri razvoju kosti, kože, mišic in dlake. Beljakovine se torej pretvorijo v energijo le, če je potrebna za enega od prej naštetih procesov. Zatorej beljakovine navadno niso vir odvečne energije in posledično vedenjskih težav.

Kaj pa maščobe? Če verjamete ali ne, so maščobe najbolj nasičene zaloge energije v konjevi prehrani, ki pa zaradi načina presnove v konjevem telesu, oddajajo energijo, a pri tem konja ne »nabijejo« z njo. Če gre za zdravega konja, se dodajanje maščob, kot je na primer rastlinsko olje, kaže le v izboljšanju kakovosti dlake, le redko pa se zaradi tega pojavijo vedenjske težave zaradi presežka energije. Popolnoma druga zgodba je, če gre za predebelega konja. Vedenjske težave, ki smo jih omenili na začetku članka, so značilne za mnoge predebele konje. Zatorej verjamem, da lahko tudi dolgotrajno dodajanje preveč maščob privede do vedenjskih težav. V glavnem pa dodajanje veliko maščob v konjevo hrano ni zdravo zanj.

Daleč največji »krivec« za presežek energije in vedenjske težave pri konjih pa so ogljikovi hidrati. Ker rastline vsebujejo ogromno ogljikovih hidratov, so le-ti glavni vir konjeve energije. Sladkorji in škrobi v zrnati hrani se zlahka pretvarjajo v energijo in shranjujejo v telesu. 90% vse hrane se porablja za energijo, ogljikovi hidrati pa so daleč najučinkovitejši vir. Glede na to, da večina konj dobi dovolj ogljikovih hidratov (energije) že z dobrim senom, je lahko dodajanje zrnate hrane popolnoma odveč. Razen seveda, če je konj izjemno aktiven, je v treningu, ali pa je eden tistih, ki jim je težko vzdrževati zadovoljivo telesno težo. Za te zadnje se na tržišču dobi mnoge odlične dodatke, ki so odlični za rejenje ali vzdrževanje teže, hkrati pa konja ne »nabijejo« z energijo ( konj mora seveda redno zmerno delati- jahanje, lonžiranje, skoki…). Najbolje, da se glede izbire pravega dodatka posvetujete z veterinarjem.

Mnogi ljudje me sprašujejo, s čim hranim svoje konje. Moj odgovor je enostaven. Dajem jim seno ( okrog 11,25-13,5 kg na dan) ali pa jih izpustim na pašo. Zrnato hrano dobijo le, kadar preko celega tedna intenzivno delajo. Takrat jim dajem peletirano hrano, ki je bila formulirana posebej za nas, na podlagi raziskav in analize pašnikov, vode, sena… Z drugimi besedami, v njej je vse, česar ni v senu, travi na pašniku in v vodi… in nič drugega. Nobenih dodatnih maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov ali mineralov. V dvanajstih letih, kar konje hranim na ta način, nismo pri konjih zasledili NOBENIH motenj obnašanja, ki sem jih omenil na začetku… kljub temu da smo delali s sedemdesetimi konji!

Samo še ena misel na temo prehranjevanja in vedenjskih težav. Kamor koli sem tekom let potoval in kjer koli sem predaval, sem srečal vsaj nekaj konj, katerih edina težava je bila, da so dobivali preveč hrane. Lansko jesen pa sem potoval na majhen ranč v Južni Karolini, kjer sem tri dni delal z velikim številom konj in jahačev. Vsi ti konji so bili tekmovalni konji. Vsi si bili zelo mirni in dosledni, z mnogo energije za opravljanje nalog. Pri nobenem od njih nisem opazil vedenjskih težav, povezanih s prehrano. Noben od konj ni prebival v hlevu, noben ni dobival zrnate hrane, razen kadar so še posebej intenzivno delali in se bili, kadar niso delali, ves čas na paši. Vsak od njih je deloval, kot da je srečen, da lahko dela, mirno so se pustili prijeti, skrtačiti in voditi, sedlati in jahati, poleg tega so izredno hitro dojemali, kaj jih hočemo naučiti. To je bil res lep pogled!

Če imate z vašim konjem kakšno od zgoraj naštetih težav in je ne znate odpraviti, je morda čas, da se posvetite konjevi prehrani. V tem primeru gotovo drži pregovor, da je manj več.

Vir: http://www.markrashid.com – Mark Rashid Training- – Considering The Horse

BREZ KOMENTARJEV