Mehčanje in uporaba Western konja – Sandi Gombač

Mehčanje in uporaba Western konja – Sandi Gombač

2287
0
SHARE

Če hočemo da bo naš »western« konj resnično postal to, kar si želimo, ga moramo znati kontrolirati na vseh delih njegovega telesa.

– Kontrola konjevih ust, glave in vratu

Če želimo, da bo naš konj lahko opravljal vse naloge, ki jih pričakujemo od njega, je potrebno najprej vedeti, kako konju obvladati njegovo telo – a kako konj deluje, velikokrat ne pomislimo. Prepogosto lastnike pri konju zanima le to, da nas nosi in smo mi z njim srečni. A velikokrat konj ne misli enako. Konj ni sposoben sam po sebi razvozlati naše ukaze in s tem tudi pravilno uporabljal svoje telo.

Večina povprečnih uporabnikov konja usmerja z rokami, z nogami pa ga le vzpodbuja k hitrejšemu gibanju. Uporaba rok je pogosto preveč izrazita, pregroba in če nas konj ne uboga, je seveda za nepoznavalca, najlažje vzeti močnejšo brzdo – žvalo. Če vse pravilno uporabljamo in je konj pravilno ujahan, ne potrebuje sile v ustih, da bi spoznal, kaj je prav in kaj ni.

Za dobro kontrolo konja je potrebno poznati osnovne dele njegovega telesa,  s katerimi obvladamo celotno gibanje: konjeva glava, vrat, sprednje noge z rameni, sredina telesa s križem ter zadnji del konja z nogami. To so točke, kjer se konja obvladuje, da resnično postane pravi western konj.

S pravilno uporabo vseh delov telesa, lahko konja vodimo tudi brez brzde in ostalih prisil na glavi, ki največkrat pritiskajo na nosno kost. Če želimo jahati zgolj sproščujoče in v veliki meri kot želi konj, je znanja lahko hitro dovolj; če pa želimo konja obvladati v vsakem delu njegovega telesa, se učenje šele začne.

Večina se zaveda, da je konj z usti v največjem stiku z ukazi jezdeca. Če pa želimo pravilno uporabljati ukaze brzde, moramo konjevo telo pravilno zmehčati, ga spraviti v ravnovesje, da je na vsakem delu svojega telesa pripravljen sprejeti ukaz jezdeca.

Ko pri mlademu konju začnemo uporabljati brzdo, je nadvse pomembno, da je roka nežna in konkretna: že nekoliko prehiter poteg roke ustvari odpor v ustih konja in njegova glava se zaradi upora obrača v drugo smer kot želimo. Pravilna uporaba sile v roki konju obrne glavo v pravo smer, zato mu lahko hitro popustimo in s tem pokažemo, da je naredil prav . Učenje, kaj je prav in kaj je narobe, naj poteka počasi in brez hitenja, kar pa seveda zahteva čas. Če se konj upira, ko potegnemo vajet v želeno smer, moramo vajo ponavljati toliko časa, da se nauči, da naša roka popušča vedno, ko nam izpolni želen ukaz z roko.

Med ljudmi velja prepričanje, da se westernski konj jaha z eno roko, vendar to lahko počnemo le s konjem, ki je bil pravilno ujahan in je pripravljen sprejemati ukaze z zunanje vajeti (z dotikom na vratu).

Kako pripraviti konja, da ga bomo lahko dobro jahali z eno roko?

Učenje se najprej začne z obema rokama. Uporaba obeh rok je zelo pomembna, saj vsaka roka posebej pove konju, kaj želimo. Da bo lažje razumeti način dela obeh rok, je potrebno vedeti, da je notranja roka in notranja vajet tista, proti kateri je obrnjena konjeva glava pri zavoju oziroma spremembi smeri. Zunanja roka in vajet pa nasprotno – na nasproti strani od smeri glave.

Pri ukazu spreminjanja smeri najprej uporabimo zunanjo roko, kar konju pomeni ukaz za spremembo smeri, z notranjo roko pa mu pokažemo, kaj želimo. Najprej je dejstvo zunanje roke le v deležu nekaj odstotkov in je teža vsega ukaza na notranji roki, ki mora biti čim bolj nežna in odprta. Potem pa se čez čas zmanjšuje ukaz notranje roke in povečuje vpliv zunanje roke. Zunanja roka je zmeraj prva, saj želimo, da bi na koncu treninga naš konj znal spreminjati smer na eno roko in pri tem je pomembna zunanja vajet. Uporaba zunanje vajeti na konjevem vratu se v western žargonu imenuje »Neck Rein«. Seveda za spremembo smeri ni dovolj samo delo rok, ampak tudi delo nog. Ko deluje zunanja vajet, začne malo za sedelnim pasom delovati tudi zunanja noga jezdeca. Notranja noga hkrati podpira konja in korigira spremembo smeri.

Kombinacija rok in nog mora biti sinhrona, ne prehitra, čim bolj tekoča. Če bodo roke pregrobe in prehitre, bo konj to sprejel s strahom in s tem izgubil koncentracijo. Slednja je pogoj, da si čim prej zapomni vajo, ki jo opravljamo.
Ko potegnemo vajet v želeno smer, konj obrne glavo in da bo to sprejel čim bolj tekoče, je potrebno zmehčati in pripraviti tudi njegov vrat. Ukaz iz konjevih ust prehaja v njegov vrat in za njegov vrat je pomembno, da je zmehčan, sproščen in je enako gibljiv v obeh smereh.

Mehčanje vratu je še posebej pomembno pri ujahavanju mladega konja. Vrat je zmehčan, ko se je konj sposoben odzvati na poteg rok in kar se le da, a brez upiranja, obrne glavo nazaj proti svojemu repu. Mehčanje vratu je postopek, ki konju ne sme vzbujati strahu in se začne s postopnimi ukazi. Ko konj popusti in svoj vrat počasi obrne glede na poteg vajeti, se sila rok zmanjšuje, pri tem pa je pomembno tudi dejstvovanje nog. Delo nog pri mehčanju vratu  je podobno kot pri zavoju, le da je notranja noga izrazitejša .

Konj bo razumel naše vaje, zaznal, kaj želimo, če mu pokažemo, kaj je prav in kaj je narobe. Če konj naredi, kar smo želeli, moramo takoj naslednji trenutek popustiti prisilo rok ali nog.

Sandi Gombač