Moja strast – Vizija Saddlefit 4Life

Moja strast – Vizija Saddlefit 4Life

3425
0
SHARE

Vedno sem si želel delati s konji. Na točki, ko sem se moral odločiti, kaj bom storil s svojim življenjem, sem se posvetoval z veterinarjem za konje in s proizvajalcem sedel (Passier). Medtem ko mi je bilo delo z živimi živalmi v užitek, misel na še 6-8 let šolanja pa ne, sem se odločil, da postanem sedlar – to mi je dovoljevalo, da nadaljujem s svojim jahanjem, saj sem treniral pred in po službi.

Tisti čas sem bil lastnik prelepega sedemletnega hanoveranskega kastrata (Pirat od Perser XX) in jahal z ljudmi, kot so Bettina Overesch-Hoy in ostalimi zelo talentiranimi mladimi nemškimi jahači. Kakorkoli, po uvrstitvi na Državno prvenstvo (German Nationals) leta 1982, je Pirat začel kazati znake šepavosti. Tega takrat nisem pripisal sedlu, saj sem, konec koncev, okrog sebe imel zbrane same strokovnjake – veterinarje, trenerje in kovače, katerih naloga je bila, da nam pomagajo ostati v dobrem stanju in fit. Ko pomislim na vse ukrepe, ki smo se jih poslužili z namenom, da bi odpravili šepavost (zdravljenje z blokadami, blistiranje, prekovanje in vse vrste zdravil), bi se lahko zjokal. Če bi takrat vedel to, kar vem sedaj.. Šlo jo preprosto za to, da moje sedlo ni izpolnjevalo konjevih zahtev – prednje točke sedelnega ogrodja, ki so konja udarjale v plečko z vsakim narejenim korakom, preozek žleb na spodnji strani sedla, ki je slabo vplival na razvoj hrbtenice, ligamente in živce vzdolž hrbta, ki so ga ščipale in motile, kadar je hotel skočiti ali se kako drugače premakniti. Šolski primer mučenja za mojega ubogega konja.

Želim si, da bi že takrat vedel vse to, kar me je naučilo zadnjih 22 in več let izkušenj in dela s konjeniškimi profesionalci; v najslabšem primeru bi Pirat ostal zdrav precej dlje, v najboljšem primeru pa bi moja jahalna kariera morda bila precej boljša. Pirata sem moral upokojiti zaradi šepavosti po tem, ko sva naredila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (European Championships) leta 1984 in to je bil konec moje jahalne kariere.

Ker je moj konj tako zelo trpel zaradi mene, se danes trudim preprečevati in blažiti tovrstne posledice pri drugih konjih; to je postala moja strast. Moja sedla so oblikovana glede na biomehaniko konja v gibanju; vsakdo namreč prilagoditi sedlo konju, ki stoji na mestu, ampak, ali to deluje tudi kadar se premika?! Nenehno delam s profesionalci v večih konjeniških disciplinah z namenom izboljševanja svojega znanja. Sedla bi rad oblikoval tako, da bi bilo konjem udobno in da bi imeli zdrave hrbte. Zame je največja pohvala, kadar se strankin konj začne gibati srečno, svobodno, dobro! Pogosto me stranke objamejo in jočejo, kajti zavejo se velikanske razlike in tega, koliko škode so povzročili s svojimi prejšnjimi sedli, ne da bi sploh vedeli za to. Vem, kako se počutijo, ker sem se tako nekoč počutil tudi sam! Zame se vse vrsti okrog tega, kako čim bolj pomagati konju in kako zagotoviti čim večje udobje – tako konju, kot jahaču. Prilagajanje sedel sem vzel za svoje poslanstvo in zato to veščino širim in učim po celem svetu.

Mreža Saddlefit 4 Life® profesionalcev in privržencev se razteza širom sveta in vsi stremimo k takih izdelkom, sistemom in metodam treninga, ki varujejo konjev (in jahačev) hrbet pred poškodbami. Konji ne smejo več trpeti zaradi nevednosti jahačev, niti se ne sme zgoditi, da bi bilo treba nekoč zdravega konja upokojiti ali uspavati, zaradi nepopravljive poškodbe.

Pri Saddlefit 4 Life® sodelujemo: vrhunski trenerji, psihoterapevti, veterinarji, kiropraktiki, maserji, kovači in sedlarji. Pravilnega prilagajanja sedel po naših principih učimo ljudi v Avstraliji, Severni Ameriki, Aziji, Nemčiji, na Nizozemskem in tudi v drugih delih Evrope. Saddlefit 4 Life® se izvaja tudi v Nemški državni šoli jahanja v Warendorfu, kot del obveznega programa za trenerje, učitelje jahanja in jahače

Saddlefit 4 Life® Professionals podaja informacije skozi predavanja, seminarje, demonstracije, simpozije ter tudi na ena-na-ena sestankih s strankami; vse z namenom oceniti in prepoznati probleme s prilagajanjem sedla.

Katja prevedla po: Jochen Schleese – My Passion – The Vision of Saddlefit 4 Life®
(www.saddlefit4life.com)

BREZ KOMENTARJEV