Na pomoč! Kako izbrati metodo spodrezovanja?

Na pomoč! Kako izbrati metodo spodrezovanja?

2274
0
SHARE
Slika 8. Prikaz zdravega (nepodkovanega) kopita po končanem vzdržljivostnem jahanju na 100 milj. Konj je zaključil jahanje na 50 milj 48 ur prej. Photo © Darolyn Butler

Začetniku, ki šele začenja spoznavati naravno skrb za kopita, se prav lahko zgodi, da ga preplavijo številne informacije. Najboljši nasvet, ki ga lahko dobi je, da naj začne počasi, veliko raziskuje, odkrije katere možnosti so na razpolago v okolju, v katerem živi, in kaj mu je najbliže. Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, vam priporočamo, da preberete knjigo dr. Strasser: A Lifetime of Soundness, saj je v njej ogromno podatkov, ki zadevajo njena osnovna načela, ki so: 1) naravni pogoji za življenje, 2) nepodkovana kopita in 3) veliko gibanja. Ta tri načela bodo, če se jih držimo, že sama po sebi drastično izboljšala kvaliteto in zdravje kopit vašega konja.

Sledi nekaj vprašanj, ki bi morala vplivati na vašo odločitev:
1) Bi radi svojemu konju kopita spodrezovali sami (iščete “naredi sam” metodo), ali imate raje, da kopita spodrezuje strokovnjak?
Bolj ko je metoda izpopolnjena in tehnično izpiljena, težje jo bo (pravilno in učinkovito) izvajal amater. Če se odločite za napredno metodo, kot je na primer Strasser metoda, in bi želeli sami skrbeti za konjeva kopita, se morate pripraviti na dolgotrajno učenje – lahko da se boste morali udeleževati seminarjev in klinik preden boste sploh lahko začeli, izobraževanje pa boste morali nadaljevati z iskanjem izkušenih ljudi, ki vam bodo priskočili na pomoč, kadar bo potrebno. Takšno učenje je lahko zelo uspešno, a zahteva veliko predanosti s strani učenca – lastnika konja. Nekatere druge metode so z zelo preprostimi navodili usmerjene bolj v smeri »naredi sam«.

Če želite, da bi za konjeva kopita skrbel strokovnjak, bo vaša izbira seveda omejena na tovrstno ponudbo v vašem okolišu.

2) Ali ima vaš konj katero od resnejših kopitnih obolenj (podotrohloza, nepravilna poravnava kosti, laminitis…)? Če ima vaš konj resne težave s kopiti, je priporočljivo, da mu kopita spodrezuje strokovnjak. Bolj zapletene metode spodrezovanja so usmerjene k odpravljanju obolenj in k rehabilitaciji le-teh. Težava je v tem, da so te metode zahtevne in jih mora izvajati strokovnjak. Opomba: mnogo na videz »zdravih« konj ima resne težave, ki dolgo ostajajo neopažene, še posebej, če je konj dolga leta kovan. Preden se odločite za »pravo« metodo, je pametno prositi strokovnjaka, da oceni zdravstveno stanje kopit. Tako poznate situacijo še preden vam težave zrastejo čez glavo.

3) Ali lahko zadovoljite minimalne zahteve za primerne življenjske razmere (življenje na prostem, redno gibanje…) ali vaš konj živi v hlevu?
Če vaš konj živi v hlevu upamo, da vas bomo prepričali, da boste to spremenili. Kakor koli pa, če je situacija takšna, lahko da boste ugotovili, da Strasser metoda (in ostale metode, ki na njej temeljijo) ne delujejo dobro pri vhlevljenih konjih. Bosi vhlevljeni konji bodo v vsakem primeru imeli manj zdrava kopita (to je cena za stanje v urinu in gnoju), ne glede na to, katero metodo spodrezovanja izberete. A v vsakem primeru je še vedno bolje, če je konj bos.

Pregled »bosih« metod

Strasser metoda (Strasser Method)
Dr. Hiltrud Strasser, nemška veterinarka
Uradna spletna stran: http://www.strasserhoofcare.com
Strasser metodo je razvila dr. Hiltrud Strasser, licencirana nemška veterinarka, ki že več kot 20 let raziskuje vzroke in zdravila za šepavost pri konjih. Odkrila je preprosto resnico: večina težav naših konj izvira iz njihovega nenaravnega načina življenja in nenaravno oblikovanih kopit. Če konju omogočimo primerne življenjske pogoje in mu pomagamo doseči in obdržati naravno obliko kopit (ta temelji na obliki kopit divjih konj in matematičnem modelu kopitnih funkcij), lahko na ta način preprečimo ali ozdravimo večino primerov šepavosti pri konjih. Ta nova metoda je bila v ZDA predstavljena leta 1998 z izidom knjige dr. Strasser A Lifetime of Soundness. Istočasno je v Severni Ameriki, kot prva diplomirana izvedenka za kopita, študij končala Sabine Kells iz Kanade. Prvi celoten letnik severnoameriških izvedencev za kopita (North American Hoofcare Specialists) je diplomiral leta 2001, potem, ko je Strasser metoda v ZDA (in še to le na nekaj območjih) obstajala le nekaj let.

Strasser metodo izvajajo Strasser izvedenci za kopita – Strasser Hoofcare Professionals (SHP), ki so diplomirali na njenem enoletnem tečaju. Trenutno je v Severni Ameriki 39 SHPjev (dva od njih sta poleg tega tudi licencirana veterinarja), v Veliki Britaniji jih je 6, 5 v Avstraliji, 2 na Novi Zelandiji, 7 v Evropi, poleg tega pa jih je več kot 50 v Nemčiji.Vsako leto diplomirajo novi študenti. Popoln seznam SHPjev (izvedencev za Strasser metodo) je naveden tule: http://www.thehorseshoof.com/CSHS.html

Strasser metoda je precej izpopolnjena in tehnično dovršena, od tu tudi ekstenzivni programi izobraževanja, ki so potrebni, da posameznik postane profesionalec. Metoda spodrezovanja, ki temelji na vzpostavljanju kopitnega mehanizma, je zelo učinkovita. In kje se skriva njena moč? Bolanim in poškodovanim kopitom povrne zdravje. Standardi, ki se jih držijo Strasser strokovnjaki, so zelo visoki in zahtevni. Vseeno pa so mnogi obupani lastniki konj, ki niso imeli druge izbire, metodo uspešno izvajali tudi sami. To je metoda, ki jo izbirajo lastniki konj, ki imajo resne težave s kopiti. Vedno večkrat se zanjo odločajo tudi ljudje, ki svojemu konju želijo optimalno zdravje – »bosa« skrb za kopita je na najvišjem nivoju, pa naj gre za konja, ki opravlja zahtevno delo, kot so na primer dresurni konji, parkuraši, konji, ki tekmujejo v western disciplinah, ali pa preprosto za konja, katerega lastnik želi zanj najboljše. Lahko bi rekli, da je to najbolj izpopolnjena metoda. Dražja, bolj zapletena, dolgotrajnejša, a z najboljšimi rezultati.

The Whole Horse Trim ™
Martha Olivo, United Horsemanship
Uradna spletna stran: http://www.marthaolivo.com
Martha Olivo, ustanoviteljica United Horsemanship, je bila, preden je odložila kladivo in se posvetila naravni skrbi za kopita, 25 let podkovska mojstrica. Njeno delo temelji na fiziološko pravilnem spodrezovanju kopit, katerega osnova so parametri, ki jih najdemo pri kopitih divjih konj. Martha je leta 2001 diplomirala iz tečaja dr. Strasser in potem razvila svoj lasten sistem, ki temelji na načelih dr. Strasser, se pravi na naravnih življenjskih pogojih in spodrezovanju kopit, ki skupaj ustvarjajo kopitni mehanizem. Na Marthinem tečaju (Hoof Groom Certification Course) se učenci učijo pravilnega spodrezovanja zdravega kopita. Tako je v ZDA že veliko »skrbnikov za kopita« (Certified Hoof Grooms), ki so končali Marthin tečaj in lahko pomagajo ljudem pri skrbi za zdrava kopita.

Natural Balance Hoofcare
Gene Ovnicek, podkovski mojster
Uradna spletna stran: http://www.hopeforsoundness.com
Gene Ovnicek je mednarodno priznan podkovski mojster in raziskovalec. S podkovstvom se ukvarja že več kot 35 let in je znan po podatkih, ki jih je zbral med proučevanjem divjih konj v letih 1986 in 1987. Poleg naravnega spodrezovanja podpira tudi kovanje, vključno z različnimi posebnimi kovaškimi pripomočki, kot so na primer plastične podkve. Za mnoge so njegova odkritja uporabna pri spodrezovanju bosih konj. V ZDA in po svetu je precej izučenih podkovskih mojstrov, ki uporabljajo metodo Natural Balance. Pri konjih z zdravimi kopiti se ta metoda odlično obnese, res pa je, da se pri tej metodi pri težavah s kopiti pogosto priporoča ortopedsko kovanje.

Hooftalk
Lyle “Bergy” Bergeleen, podkovski mojster
Uradna spletna stran: http://www.hooftalk.com
Bergeleen je med opazovanjem mustangov v Montani in Wyomingu opazil, da roževina na sprednjem in zadnjem delu posameznega kopita naravno ostaja kratka, kar pripomore k njihovi vzdržljivosti in zdravju. Na podlagi svojih ugotovitev je razvil revolucionarni koncept »naravnega kopita«, ki ga natančno opisuje v svojih knjigah in na videih. Razvil je matematično formulo za določanje točke preloma, ki jo mnogi s pridom uporabljajo. Podkovski mojstrii, ki jih je izučil Lyle Bergeleen, se nahajajo v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Bergy pravi, da je kovanje potrebno, a je hkrati velik pristaš bosih konj.

The HPT Method
K.C. La Pierre, podkovski mojster
Uradna spletna stran: http://www.equinepodiatry.net
K.C. pravi, da je njegova metoda alternativa tradicinalnemu podkovskemu delu. Kratica HPT pomeni “high performance trim” (spodrezovanje za visoko vzdržljivost) in temelji na teoriji, imenovani “Suspension Theory of Hoof Dynamics” (suspenzorna teorija kopitne dinamike). Njegov model kopita ne temelji na kopitih divjih konj, ampak na želji, da bi popravil deformacije na kopitu domačih konj. La Pierre organizira delavnice za lastnike konj in tečaje za izvedence. Mnogi pravijo, da je ta metoda lahka za razumevanje in izvajanje.

Metoda Jamiea Jacksona (Jamie Jackson Method)
Jaime Jackson, (bivši podkovski mojster), Natural Hoof Care Provider
Uradna spletna stran: http://www.primechoice.com/jaime-jackson
Jaime Jackson je avtor večih priznanih del na temo naravne oskrbe kopit. Najbolj znani sta The Natural Horse in Horse Owners Guide to Natural Hoof Care. Jamie je igral veliko vlogo pri predstavitvi knjige dr. Strasser, A Lifetime of Soundness konjeniškemu svetu. Na klinikah in svetovalnih taborih uči lastnike konj kako lahko sami skrbijo za kopita svojih konj. Njegova tehnika temelji na obliki kopit divjih konj.

Za tiste, ki so bolj naredi-sam sorte:
Marjorie Smith, Barefoot for Soundness
Majorie združuje nekaj zgoraj navedenih metod v spletni priročnik za amaterje:
http://www.barefoothorse.com


  • Naravna oskrba pomeni naravne pogoje za življenje (brez vhlevljanja) in ostale postopke oskrbe, ki pomagajo izboljšati zdravje kopit. Tudi če metoda ne zahteva naravne oskrbe, boste, če boste sledili osnovam (kot jih navaja dr Strasser), deležni veliko boljših rezultatov in bolj zdravih kopit pri svojem konju.

Špelina opomba: Glede na to, da v Sloveniji še ni izučenih strokovnjakov na področju naravne oskrbe kopit, bodo vsi nadaljnji prispevki na to temo, prevodi besedil gospe Marjorie Smith, ki se je posvetila oblikovanju sistema, ki je prirejen tako, da ga lahko izvajajo tudi amaterji. Naj ne bo odveč opozorilo, da kljub natančnih navodilom, previdnost in zdrava pamet nista nikoli odveč.

Avtorica: Yvonne Welz

S pisnim dovoljenjem ge. Marjorie Smith prevedeno in prirejeno s strani www.barefoothorse.com.

BREZ KOMENTARJEV