Kaj je to naravno spodrezovanje?

Kaj je to naravno spodrezovanje?

1984
0
SHARE
Slika 8. Prikaz zdravega (nepodkovanega) kopita po končanem vzdržljivostnem jahanju na 100 milj. Konj je zaključil jahanje na 50 milj 48 ur prej. Photo © Darolyn Butler

Nobeno spodrezovanje pravzaprav ni »naravno«, saj to, da človek reže kopita, v nobenem smislu ne more biti naravno. Edino naravno »spodrezovanje« je tisto, za katerega poskrbi konj sam, ko živi v naravnem okolju.

Ko govorimo o naravnih metodah spodrezovanja, govorimo o tistih metodah, ki vključujejo življenje v naravnih razmerah, kot pomemben dejavnik pri dejstvu, da je konj bos. Naravno spodrezovanje daje poudarek na naravne lastnosti konjske noge, s fiziološko pravilno naravnanostjo, kopitno kostjo, ki je vzporedna s tlemi, in edinstvenim »kopitnim mehanizmom«. Strokovnjaki preučujejo kopita divjih konj, da bi bolje razumeli, kako lahko človek čim bolj učinkovito simulira idealno kopito v modernih, omejujočih razmerah. Pomembno je, da pravila za naravno spodrezovanje izhajajo iz opazovanja veliko različnih divjih konj v različnih okoljih in ne temeljijo le na opazovanju enega samega konja, ki živi le v eni vrsti okolja. Divji konji živijo po vsem svetu, na različnih terenih, v različnih podnebnih razmerah in različnih okoljih, in njihova kopita so se prilagodila razmeram, v katerih živijo. Najbolj pomembna dejavnika na splošno, ne glede na to, kje na svetu konji živijo, sta s telmi vzporedna kopitna kost in edinstveni kopitni mehanizem.

V čem se Strasser metoda spodrezovanja razlikuje od drugih metod? Dr. Strasser je povzidgnila znanost o kopitu na novo in veliko višjo raven. Njeni standardi glede kvalitete kopita in obrezovanja le-tega, se izredno visoki in zahtevni. To metodo je razvila in izpopolnila v zadnjih 2 desetletjih in je torej imela zadosti časa in izkušenj, da lahko oceni izid vseh njenih tehnik. Razvila je edinstveno razumevanje posledic, ki jih vsako spodrezovanje pusti na kopitu in je sposobna uporabiti to znanje pri oblikovanju sistema, ki lahko pomaga optimizirati zmožnosti samozdravljenja kopita. Zato, ker vzpodbuja pogostejše spodrezovanje kopit, ki bolje oponaša vsakodnevno postopno obrabo kopit v naravnem okolju, je Strasser spodrezovanje eden najbolj naravnih načinov spodrezovanja kopit.

Kaj to pomeni za vas? S tem, ko poiščete pomoč pri Strasser izvedencih za kopita (SHP – Strasser Hoof Professionals), ste direktno povezani z dr. Strasser. Nihče ne more postati »izvedenec« v letu ali dveh, je pa res, da je po svetu mnogo samooklicanih izvedencev. Izvedenci dr. Strasserjeve še niso specialisti, a ste lahko prepričani, da ste v dobrih rokah, ko vas bodo korak za korakom vodili do spoznanj in znanja dr. Strasserjeve.

Prvo, na kar bo pomislil SHP je to, kako čimbolj učinkovito pomagati pri zdravljenju in krepitvi kopit vašega konja. Je obdobje neugodja nujno, ko je podkovan konj naenkrat bos? Najprej si poglejmo definicijo »zdravja«.

Večina ljudi enači »zdravje« z odsotnostjo bolečine. Če kanj lahko kasa sproščeno, voljno in enakomerno, potem je zdrav. To je, na žalost, zgrešeno mnenje. Živci poškodovanega konja so lahko poškodovani in takšen konj bo kasal »zdravo«. Pa to pomeni da je zdrav? Seveda ne. Samo zato, ker trenutno ne čuti bolečine, še ne pomeni, da poškodbe ni. Nevarnost pri takšnih primerih je, da se lahko, če poškodba ni vidna ali občutna, lahko, še vedno neopažena, poslabšuje, konj pa se zaradi odsotnosti bolečine giblje kot navadno in tako še povečuje obseg in resnost poškodbe. Takšne težave se na primer pojavljajo pri kovanih konjih ali pri konjih, ki imajo narobe spodrezana kopita in s tem onemogočeno pravilno delovanje kopitnega mehanizma – konj ne čuti poškodbe, ki dejansko obstaja.

Takoj, ko bo konj razkovan in pravilno spodrezan, s čimer se poveča pretok krvi v kopitu, bo začutil bolečino zaradi poškodbe, ki je že dlje v kopitu. Tule je ključ: če so kopita zdrava ali le malo poškodovana, konj tudi po pravilnem spodrezovanju ne bo zašepal, ker ni razloga da bi. Če je poškodba huda, bo konj takoj, ko bo razkovan in pravilno spodrezan, začutil bolečino in bo zašepal. Preprosto.

Pa res ni načina, da bi razkovali konja s poškodovanimi kopiti in ga ohranili »zdravega«? Če želite, da bi konj tudi po razkovanju ostal »zdrav«, ne da bi se bili pripravljeni posvetiti poškodbi kopita, morate vedeti, kaj pravzaprav zahtevate: da je konju onemogočeno čutiti lastno telo. Konj NI zdrav, če je del njegovega telesa poškodovan. Ne glede na to, kako pravilno in »normalno« se premika. Vsak mehanski način, s katerim preprečimo, da bi konj občutil bolečino, naj bodo to podkve ali način spodrezovanja kopit, s katerim preprečimo, da bi konj čutil bolečino, deluje po istem principu: z zmanjševanjem občutka v kopitu na račun zmanjšane cirkulacije krvi. Z vsak takšen poskus »lajšanja« bolečine, boste na koncu vi in vaš konj plačali (pre)visoko ceno.

Je vsem konjem neprijetno po pravilnem spodrezovanju kopit? Niti slučajno. Konji, ki imajo le manjše težave s kopiti, bodo tudi, ko bodo razkovani, lahko normalno delali naprej in njihovo stanje se bo celo izboljšalo. Večina konj uživa v spodrezovanju kopit in svoje zadovoljstvo kažejo z mirnostjo in oblizovanjem ter žvečenjem. Konji, ki imajo večje težave s kopiti, večkrat občutijo takojšnje popuščanje bolečine. Mnogi konji se takoj po spodrezovanju počutijo bolje, saj spremembe v kotih kopita, ponovno vzpostavijo normalno naravnanost telesa.

Nekateri konji imajo, na žalost, hujše poškodbe znotraj kopita. Takšne poškodbe so pogosto spregledane in jih je težko opaziti na prvi pogled. Če so kopita tvojega konja resno poškodovana, bo strokovnjak/inja uporabil/a vse svoje znanje in izkušnje in poskusil/a vzpostaviti nujno ravnovesje, hkrati pa prihraniti konju bolečino in dodatno zdravljenje. Nobene potrebe ni, da bi se zdravljenje zavleklo za več let , na koncu pa konj še vedno ne bi bil nikoli popolnoma zdrav. Od resnosti poškodbe in hitrosti ter stopnje okrevanja je odvisno, ali bo konj potreboval obuvalo (»boots«) za premagovanje zahtevnih terenov, ali ne. Če se kopito ne pozdravi popolnoma, bo vedno vsaj malo občutljivo.

Zamislite si merilno skalo. Na eni strani je OKREVANJE, na drugi UDOBJE. Če se črta, ki ponazarja stopnjo okrevanja, nagne na eno ali drugo stran, bo konj, ki ima težave s kopiti tisti, ki bo plačal davek. Če konjeva kopita spodrezujemo le z namenom, da mu bo udobno, kopito ne bo več okrevalo. Ostalo bo občutljivo in opaziti ne bo nobenega nadaljnjega napredka pri zdravljenju poškodb. Tudi če na kopitu ostaja preveč odmrle roževine, se vsi kopitni procesi ustavijo, odmrla roževina deluje kot podkev in konj občuti manj bolečine zaradi neobčutljivosti, ki je posledica upočasnjenih kopitnih mehanizmov. To pa je korak v napačno smer…

Po drugi strani pa, če konju spodrezujemo kopita le z namenom, da bi čim hitreje in optimalno okreval, lahko konju povzročimo hude bolečine in ga je treba zdraviti pod nadzorom, na kliniki. Ravno zaradi tega je dr. Strasser v Nemčiji in Avstriji ustanovila kar nekaj klinik za kopitna obolenja – na klinikah so konje nastanjeni na gumijasti podlagi in so ves čas pod zdravniškim nadzorom. Nekaj takšnih klinik, oziroma hlevov za rehabilitacijo, se nahaja tudi v Severni Ameriki in drugod po svetu. Zaradi idealnih razmer lahko dr. Strasser in njeni specialisti v takšni kliniki kopito popolnoma ozdravijo in optimalno pripravijo na »boso« življenje v šestih mesecih. Tudi nekatere kopitne bolezni (npr. zakopitnico) ozdravijo v zavidljivo kratkem času. Seveda pa takšnih uspehov ni mogoče ponoviti v »resničnem svetu«, zato bo strokovnjak, ki dela na terenu, taktično spodrezal kopito in poskušal doseči ravnovesje med »okrevanjem« in »udobjem«. Povratne informacije in stalno sodelovanje z lastnikom konja so ključnega pomena v obdobju okrevanja. Lastniki konj morajo biti zelo previdni, da konjevih kopit ne spodrežejo preveč in zaželeno je, da, če je le mogoče, poiščejo strokovno pomoč. Včasih je manj več, a znanje in izobrazba sta ključnega pomena, tako za lastnika, kot za strokovnjake in kovače po vsem svetu.

Naj že kar takoj razjasnim nekaj popularnih mitov: za Strasser metodo spodrezovanja kopit ni nikakršne formule ali recepta. Zato sta tudi večletno izobraževanje in 800 strani obsegajoč učbenik zajetna kot sta. Za izvajanje takšnega spodrezovanja kopit je potrebno veliko več, kot zapomniti si učbenik in navodila za spodrezovanje. Kot pri vsaki dobri metodi, je tudi tu nekaj koristnih nasvetov, ki pomagajo pri učenju, a jih nikoli ne bi smeli jemati kot dobesedna navodila. SHP spodrezuje kopita s pomočjo lastne presoje, zdrave pameti in intuicije in to je del, ki ga je najtežje razložiti začetnikom, ki se želijo naučiti spodrezovati kopita svojemu konju. Človek, ki se šele začenja učiti, potrebuje pravila in nasvete, ki jim lahko sledi, ne le mlačen nasvet v stilu »spodrezuj tako, kot ti narekuje kopito«. Nasveti za določanje pravega kota kopita so prav to – nasveti. Za to, da bi znali te nasvete pravilno uporabiti pri spodrezovanju kopit svojemu konju, potrebujete fizično pomoč strokovnjaka. Vsako kopito vsakega konja zahteva edinstven pristop in način spodrezovanja.

»Treba je vedeti, da ni mogoče postaviti absolutnih meril ali vrednosti, kadar imamo opravka z edinstveni živim organizmom, pri katerem v vsakem trenutku obstaja nešteto dejavnikov in stanj, ki se ves čas spreminjajo, kot se spreminjajo vse žive stvari.« – iz knjige The Hoofcare Specialist’s Handbook avtorice Hiltrud Strasser, dr. vet. med. in Sabine Kells.

S čim se Strasser metoda spodrezovanja kopit NE ukvarja:

1) Strasser metoda spodrezovanja NI puščanje krvi.

2) Pri Strasser metodi spodrezovanja se NE spodrezuje vseh kopit na isti način.

3) Strasser metoda spodrezovanja NI namenjena le poškodovanim in bolnim kopitom.

S čim Strasser metoda spodrezovanja kopit SE ukvarja:

1) Strasser metoda spodrezovanja je eden od načinov naravnega spodrezovanja.

2) Strasser metoda spodrezovanja sledi vrednostim fiziološko zdravega konjskega kopita, ki se jih lahko uporablja na konjih po vsem svetu, ne glede na pasmo ali izvor – in se jih prilagaja glede na podlago in teren, na katerem konji živijo in delajo.

3) Strasser metoda spodrezovanja omogoča kopitom, da dosežejo optimalno kondicijo.

Tudi če nimate možnosti, da bi stopili v stik z enim od SHP, še vedno upamo, da boste konju omogočili čimbolj naravne pogoje za življenje in mu s pomočjo vašega kovača odstranili podkve. Prave in zanesljive informacije o Strasser metodi so na dosegu roke vedno večji množici ljudi, tako boste tudi vi in vaš konj lahko preizkusili metodo, ki omogoča popolno zdravje kopit.

Naše merilo uspeha: konj, ki je bil s pomočjo Strasser metode spodrezovanja kopit popolnoma rehabilitiran, bo lahko (če mu bo omogočeno živeti v pravih pogojih, seveda) premagoval vse vrste terenov brez težav, popolnoma bos. Popolnoma ozdravljen konj naj ne bi potreboval obuvala (»boots«), če je način spodrezovanja prilagojen vrsti terena na katerem konj živi in dela. Če je konj (ki živi v pravih pogojih, ki so enaki terenu, po katerem se ga jaha) še vedno občutljiv na trdi podlagi, je to zato, ker kopito ni popolnoma rehabilitirano, oziroma je še v postopku okrevanja.

Kaj pa ostali naravni načini spodrezovanja kopit, ki naj bi oponašala obrabo kopit divjih mustangov jugo zahodega dela ZDA? Lepa zamisel, ampak večina nas ne more imeti konjev v takšnih razmerah, v kakršnih živijo divji mustangi, ne glede na to kako dobre življenjske pogoje nudimo svojim konjem. Oblika sledi funkcionalnosti. Zelo pomembno je, pravzaprav je ključnega pomena, preučevati kopita mustangov in pridobljeno znanje vključiti v našo filozofija in tehniko srbi za kopita. Prav tako pomembno je preučevati kopita drugih divjih kopitarjev po vsem svetu, ne le na enem geografskem območju. Dr. Strasserina metoda je bila osnovana z namenom, da nudi optimalno zdravje konjem, ki živijo v ujetništvu, razvila pa se je na podlagi njenih raziskav divjih konj po vsem svetu. Njena tehnika se ne nanaša le na en tip kopita ali le na eno vrsto terena, ampak je prilagodljiva različnim okoliščinam in potrebam.

Kaj pa metode spodrezovanja kopit, ki obljubljajo povsem neboleč prehod iz podkev? Bodite previdni – če nekaj zveni predobro, da bi bilo res, navadno tudi je. Če pogledate vse metode na voljo, se pri vseh najdejo konji, ki takoj, ko so razkovani, občutijo bolečino in so takšni, ki takoj po razkovanju ozdravijo. Pri vseh metodah so konji, pri katerih bolečine vztrajajo dlje časa in le počasi okrevajo, še največ pa jih je pri konvencionalnih metodah. Na žalost ne moremo klonirati konja in preizkusiti različne načine spodrezovanja kopit na obeh klonih istočasno, da bi videli in primerjali dolgoročne rezultate različnih načinov spodrezovanja kopit na istem konju. Konec koncev je izkušnja edini dokaz. Poglejte rezultate – zgodbe o uspehu konj, katerih kopita so bila dlje časa spodrezovana na določen način, pri tekmovalnih konjih in konjih, ki so imeli težave s kopiti. Na koncu so zdravi bosi konji brez bolečin dokaz za katero koli metodo spodrezovanja.

Ne glede na to, kakšno metodo spodrezovanja kopit izberete za vašega konja, podpiramo vse oblike skrbi za kopita, ki promovirajo bosa kopita in naravne življenjske razmere. Začenja se nov obdobje in bosi konji so vsepovsod!

Avtorica: Yvonne Welz

S pisnim dovoljenjem ge. Marjorie Smith prevedeno in prirejeno s strani www.barefoothorse.com.

BREZ KOMENTARJEV