Nastilj

Nastilj

4382
0
SHARE

ančka: Zanima me, kakšen nastilj uporabljate v hlevu in kake izkušnje mate z njim? Mi uporabljamo slamo pa ni najboljša?

Sodelujoči v debati: Delavec, evitta, Wotan_go_west, Betty, tierra, benjo, petra, Palomino, Medo

Delavec: Jaz uporabljam slamo, pa bom na tem kar ostal. Nekaj časa sem uporabljal žagovino, pa je slama boljše tudi zato, ker imam sistem odprtega hleva.

Wotan_go_west: Sama nekako zagovarjam tanko plast žaganja + veliko slame. Problem se pojavi, če imaš konja, ki ima probleme z dihali, potem slama odpade in je dobro veliko žaganja, neprašnega. Ni vsako žaganje dobro. Kako je z odprtimi hlevi pa nebi vedla, jaz mislim, da je prva kombinacija primerna tudi tam.

evitta: Pri nas, odprt hlev, uporabljamo žaganje in sicer zaradi prepostega razloga, slama se pri nas težko dobi, poleg tega je tudi za skladiščenje gnoja potrebno več prostora.
Žaganje potrosimo v obeh prostorih na 2 kupa kar jim služi v zimskem času, ko je zunaj zmrznjeno, za pisoar ..in tega se kar lepo držijo
Fige pač padejo, kjer padejo…

Wotan_go_west: Evitta kje pa potem ležijo?

evitta: Žaganja je dovolj, da lahko spijo na njem,potrošeno je po polovici notranjega dela hleva, a opažamo(če sem dovolj zgodnja), da raje spijo tam, kjer ni ničesar,da lesu.
Poleti spijo pod lipco
Odkar smo konje preselili v odprt hlev, se je spremenila tudi njihova kultura opravljanja potreb in spanja.Najprej so spali na svojih iztrebkih, samo na žaganju,kot so bili vajeni iz boksov, sedaj pa že znajo te stvari tudi ločiti, saj imajo vse možnosti.

petra: Pri nas žaganja nimamo, v štali je zbita ilovica in malo sena po tleh, vendar jih še nisem videla ležat notri. Vedno gredo ležat v drevored, v listje.

tierra: Jaz se pridružujem uporabnikom žagovine. Slama je nekoliko težje dostopna, za enkrat ni opaziti nič negativnega v tem.

Palomino: Jaz tudi uporabljam neprašno žagovino, ki se je zaenkrat kar dobro obnesla. Slamo sem imela nekaj časa, ampak sem bolj zadovoljna z žaganjem, saj veliko bolje upija in plohi ostanejo dalj časa uporabni pa še letos je slama skoraj tako draga kot seno in se ne splača. Drugače pa veliko vrtnarjev da zastonj slamo, če potem lahko odpeljejo gnoj, saj samo takega potrebujejo

Medo: Mislim da je slama najboljše.Čeprav uporabljam oboje(slamo,žagovino).Sam prablem je pri shranjevanju žagovine,ker rabiš dost prostora.

Betty: Pri naspa uporabljamo žaganje in listje. Slamo pa dodajamo k vsakem obroku sena in otave.
Je boljši gnoj, kot če se uporablja samo žaganje, če pa uporabljaš samo listje pa skoraj nič ne popije. Seveda je razlika če so konji v boksu, kjer iz lastnih izkušenj vem, da listje res ne pride v poštev ker komaj utegneš sproti kidati. V privezu pa so iztrebki samo zadaj in gre veliko veliko manj nastilja. Pa še listja ni težko dobit le v gmajno se moraš zapeljat in ga nagrabit, samo za nekatere je to že preveč.

benjo: Listje odsvetujejo za nastilj konjem, ker ga nekateri zelo požrešno žrejo in se lahko kaj hitro nakoplješ na glavo kakšno koliko,….Popije pa tudi skoraj nič.

Betty: benjo: Nisem čist prepričana da bi konj dobil koliko zaradi listja. Pri nas ga uporabljamo že vse skozi odkar imamo konje pa na srečo še nikoli ni bilo nič! Seveda mora biti suho ko ga nagrabiš sicer lahko splesni ali se greje, to pa lahko predstavlja problem. Tudi slama mora biti kvalitetna sicer res lahko pride do kolike, saj jo konji prav tako lahko jedo kot listje ali še bolj in iz izkušenj vem, saj je kobila dobila koliko prav zaradi slabo posušene slame. In zaradi izkušenj ko vidim da kmetje takoj ko se žito omlati slamo še isti dan zbalirajo in slama postane plesniva, kar je veliko slabše vidno kot v senu. Zato vzamem slamo od kmeta za katerega vem da pusti slamo na njivi vsaj va dni, da se posuši.

Sicer listje slabo pije zato dodajam zraven žaganje, ki pa ga pri nas težko dobiš, zato z njim varčujemo. Nastlano pa more bit ne samo zato da popije urin, ampak tudi zaradi toplotne izolacije ter mehkobe, za kar je pa tudi listje popolnoma primerno.

evitta: Glede nastilja sem, preden smo se preselili na svoje, kar nekaj prebrala…
Povzemam po knjigi Pferde natürlich halten..

Krešejo se mnenja, kakšen nastilj je najbolj primeren ,in ali je sploh potreben.Nekateri so mnenja, da konji rabijo mehak nastilj zaradi počitka(podobno kot da jih pozimi zebe), drugi, da konji rabijo nastilj predvsem zaradi vpijanja urina.

Slama

Konji imajo seveda radi slamo, tudi zato, ker jo lahko zobajo.Je mehka in prijetna , a le dokler je sveža.Slabost slame je v tem, da slabo vpija vlago in postane hitro mokra, zaradi česar je potrebna redna in pogosta menjava.Problem nastane tudi pri skladiščenju te porabljene slame, saj zahteva dosti prostora.

Drobno ali grobo žaganje

Žagovina predstavlja najboljši nastilj, saj je elastična, dobro vpija vlago in vonj.Za vse alergične konje je bolje groba žagovina(hoblanci), ki sicer manj vpija, a se zato manj praši.Porabljena količina jedosti manjša, poleg tega se mirno lahko dodaja humusu.Priporočljiva je že uležana žagovina, ne sveže žaganje.

Les-trd in spolzek

Vedno pogosteje se zopet uporablja les kot podlaga,brez nastilja, kar pa zna biti za konje neudobno in polzko.Nevarnost poškodb.

Pesek

Tudi pesek se uporablja kot nastilj.Je sicer elastičen, a ne vpija vonja.Tudi skladiščenje le tega je problematično, saj ga ne moremo uporabiti kot kompost.

Guma

Ker ne vpija urina, je treba položiti tako, da le ta odteka, s kombinacijo tanjše plasti žagovine (le toliko, da vpije urin), pa se veliko naredi.
Je dobra alternativa za alergike.

Kar se pa listja tiče, velja previdnost, saj so nekateri za konje lahko celo strupeni, tako da se težave glede tega lahko pričakujejo.