Brušenje zob

Brušenje zob

3394
0
SHARE

Betty: Ker je v konjografijah pod neko sliko kar pestra debata o brušenju zob me zanima kdaj je to potrebno oz. kako sploh veš da je to potrebno.

Pod fotografijo je napisano da konj zaradi bolečin v ustih zamahuje z glavo????

Sicer se je konj v zadnjem letu zeloo poredil pa čeprav imajo nekateri še vedno pomisleke da je suh (če mene vprašate slika laže)! V iztrebkih tudi ni opaziti dalših neprebavljenih bilk sena (ker kot vem naj bi bil to eden od pokazateljev-kje pa sem to prebrala pa ne vem čist točno mogoče v RoK).

Sodelujoči v debati: betty, Distinta, Nuša, Wotan_go_west, evitta

Distinta: Pokazateljev je več. Slabo žvečenje, upiranje brzdi, zavračanje zrnja, posledično zgubljanje telesne teže, mahanje z glavo, pa še kaj bi se našlo. Najbolje je, če se temu posveti veterinar, odpre gobec in pregleda zbovje. Tako na pamet je težko soditi.

In še to. Ni pri sliki fora, da bi konj moral biti bolj okrogel. Konj nima oblikovanih mišic, ki bi jih moral imeti (predvsem se to vidi na uplahlem vratu in izjemno ploskih stegnih). Taka postava je prav tako posledica večih dejavnikov: nepravilne prehrane v preteklosti, morebitnih bolečin, nepravilni trenigi, tipično kasaško gibanje. S pravilnim jahanjem in pravilno prehrano se da vse te mišice pravilno oblikovati, da konj dobi polno in zaobljeno obliko.

Nuša: Hmm, nikjer pod sliko nisem zasledila, da konj sploh kaj dela (vozi/je jahan). Mišice se ne vzdržujejo same po sebi. Tudi, če je občasno jahan po terenu, to ni dovolj, da bi se “naredil”. Pretirano suh pa ni, bi bilo pa lepo, če bi bil še malo bolj pokrit.

Wotan_go_west: Včasih pa ni nobenih očitnih pokazateljev pa je lahko zadeva že kar huda oz. so zobje že potrebni brusenja. Eden od znakov je tudi, da če ga malo bolj pobožas po ličnicah umakne glavo. Zobje naj bi se pregledovali 1x letno, v povprecju se brusijo priblizno pri mladih konjih nekako na 2 leti, pri starejsih na 1 leto, pri starih pa na pol leta, vendar je odvisno od posameznega konja in malo tudi od prehrane. Odvisno je tudi od pravilnosti ugriza ker to pol vpliva na to kako se zobje obrabljajo. Je pa to zadeva, ki ji je potrebno posvetiti pozornost, tako kot kopitom. Brez zob in kopit ni konja;-)

Distinta: Kolikor vem, je konj jahan in vozi vprego. Seveda je odvisno, koliko dela, kaj dela in predvsem kako dela. Tudi če veliko dela pa narobe, se mišice ne bodo pravilno razvile.
Sicer pa ni bilo nikjer (vsaj z moje strani ne) rečeno, da je konj presuh. Sem pa mnenja, da mu kakšnih 30-50 dodatnih kilogramov ne bi škodilo.

Nuša: Jaz stanje zob preverjam kar z roko, čeprav zna biti nevarno…moraš biti spreten, da te konj ponesreči ne ugrizne. V glavnem, s kazalcem grem v usta v kotičku in tako sledim zgornji, zunanji strani dlesni do zob.
Enkrat sem si ob špico urezala prst, zato to od takrat počnem z latex rokavicami. Kaj je tista špica šele delala z licem, če sem se že ob prst urezala, na katerem je koža veliko močnejša

Distinta: Že velikokrat sem slišala od lastnikov, da so njihovi konji pač šlank, pa se je na koncu izkazali, da so šlank zaradi določenega vzroka. Isto sem govorila za svojega žrebca, ki nikakor ni dobil željene “oblike” in je kljub orgomnemu doziranju mešanice za športne konje še zmeraj zgledal kot 2-letno žrebe. Potem pa smo odkrili… Najprej smo odkrili boleč križ. Ko se je to porihtalo, se je stanje že malo izboljšalo. A še zmeraj nisem bila zadovoljna. In potem smo spet odkrili… Nalaganje hrustanca na skočnem sklepu, posledica poškodbe pri letu dni, ki je niso dobro sanirali. Ko smo še to delno omejili (popolnoma pozdraviti se na žalost ne da več), je konj šele začel pridobivati na mišični masi. Kar naenkrat so z delom in kvalitetno hrano začele nastajati mišice, ki jih prej sploh ni bilo. In sedaj, ko žrebec ni bil redno jahan kakšno leto in pol, se je “zamastil” kot kakšen prašič. Da bi se kdaj prej tako zredil, sem lahko samo sanjala. Zdaj sva pa na dieti. Pa primer mojega žrebca sploh ni edini.
Kaj želim povedati? Vsak normalen konj, ki je zdrav in brez vseh bolečin, pravilno hranjen, jahan/vožen, podkovan oz. spodrezan, bi moral izoblikovati mišice in pokriti rebra. V kolikor ni akhaltekinec, ki mora biti (podobno kot hrt) šlank.

Kasače, ki že tekmujejo, vsaj 90% trenerjev pusti stati od zadnje dirke pa do srede ali konca decembra. Tudi če delajo 2x tedensko, je to samo pljunek v morje oz. tisti minimum, da konj ne oleseni. Mišice se s takim pohajkovanjem kaj veliko ne pretegnejo.

In če se na koncu posvetimo še kasaškemu gibanju. Kasači se v sulkiju (velikokrat zaradi napačnega treninga) gibljejo trdo z visoko dvignjeno glavo. Le da pri sulkiju (baje) to ni pomembno, ker hrbet ni obremenjen. Prihaja pa zaradi takega gibanja do krčev v hrbtnih in vratnih mišicah, kar vodi do bolečin. Kar pa je najhujše: bolečina v določenem trenutku pride do take stopnje, da je konj enostavno ne čuti več. Če se to ne bi zgodilo, potem vsaj 50% kasačev ne bi prišlo na progo. Nakar se takega kasača proda nekomu, ki veselo povezne nanj sedlo in odjaha v gmajno, ker je ja konj tako miren in priden. Konj z glavo skoraj sklati sonce, hiti, beži pred “nevidno” bolečino (“le kaj so delali z njim, preden je prišel k nam?”), se giblje neudobno in je na splošno trd. Po navadi taki konji potem kažejo rebra, se ne morejo porediti, (baje) neznansko vlečejo in pulijo vajeti, ter drvijo z neznansko hitrostjo v kasu. Pa še bi se našlo.

evitta: No, če že niso vzrok zobje, je lahko tudi kaj drugega.Pri znancih je bila vzrok hujšanja redka vrsta trakulje kljub rednemu razglistenju, ki je običajna pasta ne pokrije…Možnosti je več