Nasveti za delo s konjem: časovni okvir treninga …

Nasveti za delo s konjem: časovni okvir treninga …

2197
0
SHARE

…  in napake, ki jih delajo lastniki konj …

Dragi prijatelji in konjarji,
dobrodošli v še enem prispevku z nasveti za boljše delo s konjem.

Dosti ljudi me sprašuje, kako pri meni poteka trening.

Torej, ko konj prispe na trening, mu ponavadi dam dan ali dva, da se umiri in privadi na novo okolje (v ZDA  prevoz konja do trenerja lahko traja nekaj dni … op.p.). Večina konj, ki je nastanjenih v mojem hlevu, je tu s trdnim namenom, da se dobro izšolajo za disciplino working cow, cutting ali reining. To so področja, kjer sem specializirani in v tem tudi najbolj uživam.

Eno najpogostejših vprašanj mojih strank je: KAKO DOLGO BO TRAJALO???

Torej, to je odvisno od več stvari.

Konjev prejšnji trening (ali pomanjkanje le-tega) igra pomembno vlogo pri tem, kako hitro bo napredoval. Če je s sabo prinesel kup slabih navad ali problemov, moramo skozi trening razdelati tudi to. Velike razlike med konji so tudi v dojemanju. Nekateri sprejemajo stvari dokaj hitro … spet drugi ne. Velja pa, da traja približno tri mesece, da se konju dobro vtisnejo  temelji osnovnega dela. Ko rečem, da ima konj izgrajene temelje,  to pomeni, da se solidno ustavlja in izvede rollback, lep obrat okoli zadnjih nog, morda celo malo zaspina, galopira na pravo nogo in odstopa v ravni črti. Zna se tudi kontrolirano  gibati v koraku, kasu in galopu, z MEHKIMI USTI in DOBRO DRŽO GLAVE.

Zavedajte se, s tremi meseci treninga bo konj delal lepo in bo imel dobre temelje, a prav gotovo še ne bo pripravljen oziroma narejen za tekmovanje v reiningu. Da imaš konja pripravljenega za na tekmo, ponavadi traja 12 mesecev in več.

Če je konj »naravni talent« morda traja malo manj.

TRENING KONJ NE POTEKA VEDNO GLADKO

Glede na moje dolgoletne izkušnje vem, da se večina lastnikov ne zaveda, da treningi ne potekajo vedno gladko. Po njihovem mnenju v primeru, da se konj razburi, se upira ali česa ustraši, trener zagotovo nekaj dela narobe.

RESNIČNOST PA JE …

Po poti do narejenega konja nas čakajo vzponi, padci in težki trenutki. VEČINO časa pa treningi potekajo gladko in konji se super odzivajo. Kakorkoli že, pridejo trenutki, ko temu ni tako.

Opomba: To je eden večjih razlogov, zakaj veliko lastnikov konj, ki sami ujahujejo, nima uspeha pri treningu svojega konja. Naletijo na problematično točko (trenutek), in mislijo, da oni počno nekaj narobe. Ne posveti se jim, da so »problemi« sestavni del konjevega treninga in da je treba  to premagati skozi dosledno delo.

NAJVEČJI PROBLEMI se ponavadi pojavijo V PRVEM MESECU.

In tu je odgovor na zakaj…

Ko konj pade v novo rutino, v koncentriran trening, ponavadi ni v pravem psihičnem stanju, da bi to sprejel. Več kot verjetno je, da je bil do sedaj njegov trening (če sploh) precej nedosleden. Nikoli do sedaj se od njega ni toliko zahtevalo … kaj šele da bi moral delati lahkotno in se odzivati trenutno. Navajen je konjske druščine, ki zna biti tudi groba, navajen je miru in dolgega odzivnega časa, če sploh. Ne zna se koncentrirati, ne zna najti razbremenitve od pritiska. Ko se jim predstavi nov način treninga, večina konjev najprej pokaže ODPOR in želijo o tem DEBATIRATI. Če trener vztraja in išče konjev pravilni odziv, nekateri konji postanejo tudi resnično ZASKRBLJENI. Torej, ta prvi mesec ni prav nič nenavadnega, če se konju spreminja razpoloženje od razdraženega pa do prestrašenega. Za veliko konj je to nekaj normalnega. Dober trener bo vedel, kako premagati te težave, preden uidejo nadzoru.

In, seveda, v tem prvem mesecu lastnik želi videti tudi velik napredek. Želi videti rezultate, ki opravičujejo višino zneska, ki ga plačuje za trening. V resnici pa so veliki rezultati le redko videni prvi mesec. Trener si bolj prizadeva pripraviti konja NAUČITI SE KAKO SE UČITI (preberite zadnji stavek še enkrat).

Ve, da dokler ne doseže tega, ne bo REZULTATOV … vsaj dobrih ne.

Ko je enkrat narejen »temelj« razumevanja, se konj pomiri, ima dobro obnašanje in je voljan se mirno učiti. V drugem mesecu se tako stvari res bolje premikajo v pozitivno smer. In v tretjem mesecu se ponavadi začne kazati resnični napredek. Seveda vem, da si ne more vsak lastnik konja privoščiti, da bi njegovega konja treniral profesionalni trener. In vem, da so lastniki konj, ki imajo čas in željo svojega konja ujahati sami. Moj nasvet je, najdite dobro literaturo, dobre videe (na voljo so krajši posnetki Larrya Troche na Youtube, ali pa ponudba v spletni trgovini …)

Do naslednjič pa veliko veselja pri delu z vašimi konji!

Larry Trocha Training Stable
http://HorseTrainingVideos.com/

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem g. Troche!
VQH

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV