Nasveti za delo s konjem: Komu verjeti?

Nasveti za delo s konjem: Komu verjeti?

1827
0
SHARE

Dragi prijatelji in konjarji,
dobrodošli v še enem prispevku z nasveti za boljše delo s konjem.

Vem, da so moje izjave v prejšnjem prispevku zavrele kri prenekateremu bralcu. Tistim, ki verjamejo, da je vtisni trening krasna stvar. Bodi temu tako. Vsak ima pravico do svojega mnenja. Vseeno pa bi želel poudariti nekaj stvari o treniranju konj in konjskih trenerjih nasploh. V resničnem svetu je najbolj točen preizkus konjevega znanja uspešno tekmovanje na velikih prireditvah. Če vam uspe zmagati na velikem tekmovanju, je zmaga ponavadi vredna na tisoče dolarjev. V nekaterih primerih je določena zmaga vredna milijone, tako v nagradah kot tudi »posledicah« za nadaljnji posel. Ne rabim poudarjati, da trenerji, ki tekmujejo na takšnem nivoju, jemljejo v trening samo najboljše konje, kar jih lahko. Želijo uporabiti metode treninga, ki dajejo najboljše rezultate. {+++}Če obstaja metoda, ki deluje bolje od te, katero uporabljajo sedaj, želijo izvedeti več o tem. Večina top trenerjev preizkusi vse. Obdržijo, kar je dobrega in odvržejo, kar se ne obnese. Končni rezultat je trening program, ki je zelo zelo dober. Je program, ki je dokazal svojo uspešnost v najhujši konkurenci, sodili so mu najboljši konjarji. Če se želite naučiti, kako trenirati tekmovalne konje, bi morali posnemati uspešne trenerje. Poskusite uporabljati trening tehnike, ki se pri njih dobro obnesejo. Preverite, če te tehnike ustrezajo vam. Na nesrečo pa je povprečni konjski osebi le redko dostopen vpogled v te preverjene trening programe. Konkretna dejstva in napotki se ne delijo z drugimi kar tako, brez kakšnega oklevanja. Po drugi strani pa so lastniki konj dobesedno bombardirani z informacijami o najnovejših »modnih smernicah« pri treniranju konj. O tem berejo v časopisih in na spletu. Gledajo na TV. Vidijo na sejmih in delavnicah. Nove trening »smernice« in ustrezne marketinške kampanje so povsod. In lastnikom konj se zdi, da so to pravilne stvari in načini za delo. Prav zares se jih ne more kriviti da sprejemajo to, kar se v »medijih« pojavlja, kot najboljši način za treniranje konja. V ljudski naturi je domnevati, da je oseba, ki v javnosti uči določeno metodo treninga konjev, verodostojen strokovnjak. Koneckoncev je tip napisal knjigo. Organizira delavnice. Ima celo videe ali DVD-je. Sigurno ve, o čem govori …

Ja, DOMNEVAMO, da oseba, ki vse to počne, ve kaj dela in je strokovnjak. No, moje mišljenje pa je, da mogoče je, mogoče ni. Videz lahko vara. Osebno bi sprejel nasvet od tipa, ki je ZMAGAL in se dokazal v preizkušnji na tekmovalnem terenu, kot pa od SAMOOGLAŠENEGA strokovnjaka, čisto vsakič. Dosti ljudi me sprašuje, kdo so moji priljubljeni trenerji. Hja, seznam je zelo kratek. In seznam vrhunskih trenerjev, ki znajo dejansko učiti in razložiti kako trenirajo, je še krajši.

Toliko za tokrat, naslednjič pa bom pojasnil svoje mišljenje o konjih z ravnim in tistih z izbočenim čelom, pa tudi o tem, ali je velikost pomembna ali ne.

Do naslednjič pa veliko veselja pri delu z vašimi konji!


Larry Trocha Training Stable
http://HorseTrainingVideos.com/

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem g. Troche!
VQH

 

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV