O konjih in psih

O konjih in psih

4659
0
SHARE

Povzeto po: »Dogs and Horses: Predators and Prey« (Marcia King), The Horse, 2004

Tina je velika ljubiteljica živali in ponosna lastnica konja Ferdija. Ta je z njo že od najstniških let, ko sta delila prve tekmovalne izkušnje, zmage in razočaranja. Ferdi je Tinina prva ljubezen in najbolj zanesljiv prijatelj. Zoja je v njeno življenje prišla šele pred dobrim mesecem, ko se je po obisku zavetišča odločila, da želi posvojiti pasjega mladiča. Z Zojo sta se takoj ujeli in Tina se že veseli skupnih uric, ko se jima bo pridružil tudi Ferdi.

dog7

Vam je zgoraj opisani primer poznan?

Kot pri vseh medsebojnih razmerjih, je tudi v tem primeru težko napovedati, kako bo potekalo. Fredi je toplokrvni kastrat srednjih let, Zoja pa živahna mlada labradorka. Tina pozna veliko konj, ki se zelo dobro razumejo s psi. Videla pa je že tudi psa, ki je neutrudno lovil konja in se neizmerno zabaval z izogibanjem konjevih nog. Opazila je že tudi, da se nekateri konji brez vidnega razloga izredno bojijo psov, kot tudi konja, ki je se je neusmiljeno pognal v nič hudega slutečega psa,  kadar je ta zašel v izpust. Njena prijateljica pa je padla s konja pri jahanju na terenu, ko se je pes zakadil v konja, na srečo ni bilo nikomur nič.

dog9

Kako pomagati, da se bo med konjem in psom razvil prijateljski odnos?

Realno je pričakovati, da bo uspeh ali polom odvisen od osebnosti vpletenih. Tako za konje kot tudi za pse je nasploh značilno, da lahko razvijejo prijateljske odnose z različnimi vrstami živali, vendar je uspešen odnos vedno odvisen od posamezne živali. V nekaterih primerih se zgodi, da se konj ali pes preprosto ne razumeta ali se nikakor ne ujameta s katero drugo živaljo. Značilen primer so ovčarski psi: ti imajo močan nagon po zbiranju črede. To seveda ne pomeni, da bodo psi teh pasem začeli kar preganjati konje in jih zbirati v čredo, ker pa je bil to osnovni namen reje takih psov, bodo mogoče potrebovali več nadzora in dodatnega šolanja.

Nekateri psi imajo bolj izraženo agresivnost: lovijo tekače, kolesarje in tudi druge domače ali divje živali. Pri takih psih je velika verjetnost, da bodo tak način obnašanja prenesli tudi na konje. Pes je lahko čisto v redu v hlevu, kjer konji večinoma le stojijo v boksih ali pred boksi, zadeva pa se popolnoma spremeni ko gre za konja v gibanju: takrat pes opazi premikajočo se tarčo in njegov instinkt napadalca se v hipu prebudi.

V primeru, ko pes napade konja, predstavljajo veliki psi večjo grožnjo, saj so dovolj močni, da konja lahko poškodujejo.

Nekateri konji so lahko tudi agresivni do psov ali pa se psov zelo bojijo. Prestrašenega konja lahko poskusimo pomiriti, desenzivitirati, toda če je konj resnično v strahu pred psi ali je do njih agresiven, morda takega vedenja ne bomo mogli spremeniti. Opazimo lahko, da so nekateri konji agresivni le na svojem teritoriju (npr. pašnik, izpust), ko pa so na treningu, na jahališču, psa preprosto ignorirajo. Ko opazimo težave v odnosu med konjem in psom, se za pomoč lahko obrnemo na strokovnjaka za vedenje psov ali konj, včasih pa se moramo sprijazniti z dejstvom, da se konj in pes nikoli ne bosta sprejela ter ju ne bomo mogli puščati brez nadzora.

dog2

Prvo srečanje

V večini primerov se bosta konj in pes čisto dobro razumela, še posebej če ju bomo pravilno seznanili. Seveda bomo pogosto slišali staro reklo: »naj narava naredi svoje« – če je pes dovolj neumen, da se konju preveč vsiljivo približa in ga konj brcne, se bo pes naučil. Vsekakor si odgovorni lastnik psa ne želi, da bi se srečanje končalo s poškodbo,  invalidnostjo ali celo s smrtjo psa, ali pa bi konju ostalo srečanje v spominu kot grozljiva izkušnja in bo psa vedno sprejemal kot sovražnika, pred katerim je potrebno zbežati ali ga napasti.

Najboljši pristop je postopno spoznavanje, v nadzorovanem okolju in na miren način, ne glede na to, ali gre za prvo srečanje med živalskima vrstama ali pa le za novo izkušnjo ene od živali. Idealno je, če smo že vzpostavili dober odnos in zaupanje s konjem, pes pa je že osnovno izšolan in ubogljiv ter uboga osnovne ukaze. To nam pomaga ko želimo pomiriti nekoliko vznemirjenega konja in hkrati obvladati psa. Začnemo tako, da dovolimo konju in psu da se vidita in opazujeta z varne razdalje. Pes mora biti na povodcu, konj pa v izpustu ali na pašniku. Ne zahtevajte preveč in ne vznemirjajte se – radovednost ali nezainteresiranost ter mirno vzdušje je vse, kar potrebujete. Z vajo nadaljujte vsaj nekaj dni.

V naslednjem koraku bomo dovolili, da se konj in pes nekoliko približata. Skupaj s psom se bomo konju približali med krmljenjem v hlevu ali na pašniku. Ob tem moramo paziti, da se pes ni preveč vsiljiv ali celo začne preganjati konja. Večina konj sprejme psa skupaj z dnevno rutino in ga enostavno vključi v dogajanje. Opazujte odziv obeh in nadaljujte na enak način vsaj nekaj dni.

Če vam prejšnji vaji nista povzročali težav, je čas za bolj intimen kontakt.  Konja privežite ali poprosite prijatelja, da ga drži, medtem pa se s psom na povodcu sprehajajte zraven. Kolikor se živali ne vznemirjata, jima dovolite, da se z nosovi dotakneta – obe živalski vrsti se namreč na tak način pozdravljata med seboj. V primeru, da je konj ali pes vznemirjen, ga poskusite pomiriti s trepljanjem in pomirjujočim glasom. Ne poskušajte ničesar na silo, le ponovite srečanje naslednji dan. Kolikor opazite znake agresivnosti ali strahu, prekinite vajo in ločite živali ter ju pomirite. Takoj ko se umirita, ju nagradite s priboljškom in trepljanjem.

dog3

Kako boste vedeli, da ste uspeli vzpostaviti dober odnos?

Konj ali pes sta v prisotnosti drugega sproščena, čeprav se večinoma ignorirata in »brigata zase«. Nekateri bodo pozorni eden na drugega, nekateri se bodo med seboj celo pozdravljali in dotikali. Značilno za pse in konje je obdobje socializacije v mladosti (pri psih 3 – 12 tednov in pri konjih 4 – 12 tednov) – v tem času bolje sprejemajo druge živali okoli sebe. Pasjega mladiča lahko držite v naročju in mu dovolite povohati konja (izberite konja, ki je že navezal prijateljski odnos s psom) nekaj minut dnevno. V nobenem primeru ne dovolite pasjemu mladiču, da sam teka okoli konj, kajti lahko se kateri vznemiri in ga brcne.

Mladi konji, ki odraščajo v čredi kjer se srečajo s »prijaznim« psom, potrebujejo le malo ali skoraj nič spodbude pri vzpostavljanju kontakta: kolikor se nihče ne vznemirja, zakaj bi se sami vznemirjali? Velikokrat tako vidimo pse in konje, ki se skupaj igrajo, mladi konji so radovedni in se želijo igrati. Običajno konj, vajen družbe in sožitja s psom, nima težav pri vzpostavljanju kontakta z drugimi psi. Isto velja tudi za psa. Seveda pa so vedno možne izjeme, zato je priporočljivo da ob vsakem novem srečanju posvetimo začetnemu spoznavanju dovolj časa.

dog1

Vsakodnevno sožitje

Veliko lastnikov konj/psov rada pušča svoje ljubljence, da sami raziskujejo svoje okolje. Kolikor obojim to ustreza, opazimo, da so psi popolnoma nezainteresirani za konje, konji pa psa sicer vidijo, vendar ne reagirajo na njegovo prisotnost. Potrebno pa se je zavedati, da v teh primerih vedno tvegamo – lahko se zgodi karkoli.

Številni lastniki psov/konj želijo, da jih psi spremljajo tudi pri jahanju v naravo. Da bi zagotovili kar največjo varnost ob tem, je potrebno posebej za psa še dodatno šolanje in vadba: pes mora namreč spremljati konja brez povodca in na varni razdalji, ne preblizu konja. Pes tudi ne sme brezciljno tekati okoli konja ali preganjati drugih živali ali ljudi.

Za začetek je potrebno osnovno šolanje psa, kjer se nauči ustreznega odzivanja na povelja kot so sedi, lezi, pridi, čakaj ipd. Priporočamo, da s psom opravite ustrezne tečaje v kvalitetni pasji šoli, kjer ga boste s pomočjo strokovnjaka naučili tudi težjih vaj: hoje zraven vas brez povodca, čakanja, pes bo ubogal vaš klic. Te vaje mora pes izvajati tako v domačem kot v nepoznanem okolju. Šele ko je popolnoma zanesljivo, da ste zmožni psa nadzorovati v različnih situacijah, lahko pričnete z dodatnim treningom – pes se bo moral naučiti spremljati konja na varni razdalji. Na začetku vadite brez konja, šele ko se pes zanesljivo odziva na povelja, lahko poskusite vaditi s konjem. Za pomoč pri treningu pa se poskusite dogovoriti tudi s strokovnjaki za šolanje psov.

dog6

Srečanja s tujimi psi in konji

Četudi se pes in konj medsebojno dobro razumeta, ne moremo biti prepričani, da bo tako tudi v primeru, ko se boste srečali z drugimi psi in konji. Predvsem na terenskem jahanju se lahko zgodi, da boste srečali druge jahače, ki utegnejo vznemiriti vašega psa. Pogosto se tudi zgodi, da pri jahanju v naravi naletite na tujega psa, ki ni na povodcu in lahko precej vznemiri vašega konja – situacije, ki so pogoste tudi na naših terenskih poteh. Splošnega odgovora, kaj storiti v določeni situaciji, tudi v tem članku ne moremo dati. Poskusite ostati mirni ter obvladati in pomiriti konja. Kolikor ste lastnik psa, pa ga po poteh kjer je možno srečati jahače, vodite na povodcu dokler ne bo zanesljivo obvladal vaših povelj. Prav tako imejte psa na povodcu, kadar se odpravite na konjeniške prireditve in tekmovanja, kajti čeprav je pes vajen stika s konji, ga nova situacija lahko zelo vznemiri. Psi, ki prosto tekajo naokrog ali lajajo na takih prireditvah vznemirjajo tekmovalce in njihove konje ter celo povzročijo nesrečo.

dog8

BREZ KOMENTARJEV