Poglejte, kje sedite! 2. del.

Poglejte, kje sedite! 2. del.

3275
0
SHARE

Poglejte, kje sedite! 2. del. Konniy Mir (Horse World), #2-2005

Lidia Nevzorova.

Kot sem obljubila, bomo nadaljevali govor o sedlanju, ki smo ga začeli v prejšnjem članku. Ko je izšla revija s tem člankom, je urednik prejel veliko pisem, ki so se nanašala na ta material, s komentarji in vprašanji o pravilnem načinu sedlanja.

Ko so prebrali prvi del članka, je veliko bralcev prišlo do pravih zaključkov, nekateri pa so že izmerili konje (da bi naročili pravo sedlo) in poskušali omiliti trpljenje svojih konj, kar je vsekakor dober znak za ustvarjalce revije, še posebej pa zame.

 

…Nekateri so bili žalostni, nekateri so se odločili, da so vse te informacije ničvredne in nesmiselne. Vse življenje jahajo, kot so navajeni, in v tem ne vidijo nobenega problema, potem pa se najde nekdo, ki jih hoče prepričati, naj kupijo novo sedlo in še več, za vsakega konja svoje sedlo! Kakor se to sliši absurdno, so nekateri mislili, da so proizvajalci sedel sponzorirali ta članek, in zato niso hoteli verjeti, da je vse tu napisano res. Nekateri se pritožujejo nad svojimi inštruktorji, ki jih silijo, da sedlajo konje direktno na viher, da bi se izognili pritisku sedla na ledveni del, ker mislijo, da je to edini pravi način sedlanja. Nekateri mislijo, da se vse to njih ne tiče, ker imajo denarja le toliko, da hranijo svojega konja, in menijo, da je dobro sedlo samo luksuz in da se ne bo zgodilo konju nič slabega, če uporabljajo staro sedlo z večkrat popravljenim sedelnim ogrodjem. Na splošno je veliko mnenj in pogosto so si ravno nasprotna.

Kakorkoli že, hočem reči samo eno: led je prebit. In pametna vprašanja številčno zelo prekašajo kritike. Na podlagi vseh teh vprašanj sem nekoliko popravila drugi del tega članka. Torej začnimo z njimi.

Morda je bolje jahati brez sedla?

Jahanje brez sedla ni dobro za konja, ker jahačeva teža ni enakomerno razporejena po konjevem hrbtu, ampak je skoncentrirana v eni točki. To je zelo neudobno in pogosto boleče za konja. Mladega konja pod nobenim pogojem ne bi smeli jahati brez sedla, ker njegove hrbtne mišice še niso pripravljene za tako obremenitev. Brez sedla lahko jahate konja z nepoškodovanim hrbtom, ampak ne dlje kot 10 do 15 minut. Zadnje čase v trgovinah s konjeniško opremo ponujajo posebne podloge – »sedla« brez blazin in ogrodja, včasih s stremeni. Uporabljajo jih za naravno jahanje brez sedla, ki je v zadnjem času postalo dokaj popularno. Kakorkoli že, za konja so neuporabna, saj je z njihovo uporabo skoraj tako, kot bi jahali brez sedla. Tracy Turner, DVM, MS, dipl. ACVS, je v razpravi o prileganju sedla rekla: »Imamo termografske podatke. Sedla brez ogrodja povzročajo več pritiska na srednjo linijo konjevega hrbta. Tu je več pritiska in trenja, kot si jahač more misliti.«

Kaj naj naredim, če nimam nobene možnosti kupiti dobrega sedla?

Delajte s konjem na tleh, na dolgih vajetih, na lonži. Igrajte se z njim, naučite se Parellijev sistem ali končno prodajte konja, če nočete prenehati z jahanjem in če mu ne morete zagotoviti najnujnejšega. Samo razumite, da se odnos s konjem ne popravi z jahanjem!

Opravičimo lahko tistim, ki poškodujejo hrbet svojega ljubega konja, pri tem pa ne spoznajo, da se mu sedlo ne prilega. Ampak ko se naučijo kaj o tem, morajo vzeti potrebne mere in preveriti prileganje sedla! Poznam na ducate lastnikov konj, ki so jahali z groznimi poceni sedli in ko so ugotovili, da s tem poškodujejo konjev hrbet, so hitro naročili dobro sedlo. In naredili so prav.

Ali se pravila, omenjena v članku, nanašajo na vse vrste sedel: dresurna, skakalna, večnamenska?

Da, definitivno.

Kakšna je situacija s sedli v tujini?

Na splošno v tujini samo profesionalci kupujejo draga usnjena sedla. Ostali navadno uporabljajo cenejša sedla. Ampak poceni usnjena sedla so slabe kvalitete – prehitro razpadejo. Edini izhod je sintetično sedlo dobre kvalitete, ki vam bo za ceno približno 350 USD služilo od 2 do 10 let, odvisno od pogostosti uporabe. Jahači v tujini pogosto dobro vejo, kaj potrebujejo, začetnik v Rusiji, ki hodi v jahalni klub šele 2 meseca, pa nujno hoče usnjeno sedlo, ker želi izgledati kot profesionalec.

V tujini pogosto posojajo sedla ali pa prodajajo rabljena sedla. Skoraj vse velike trgovine s konjeniško opremo ponujajo številna popravljena rabljena sedla po nizki ceni. Tam lahko najdete dobro ohranjeno Kiefferjevo sedlo za ceno 200 USD, ampak skoraj ni možnosti, da se bo pravilno prilegalo vašemu konju.

Kateri proizvajalci sedel so najboljši?

Nikoli ne osedlajte konja z ruskim sedlom, tudi če vam grozijo s smrtjo. Njihova kvaliteta ni vredna omembe – ekstremno so slaba.

________________________________________________________

Poglavitno vprašanje je, ali se sedlo prilega konju.

Namažite sedelne panele s kosom mila po celi površini in osedlajte konja brez podsedelnice. Vadite s konjem kot ponavadi. Sledovi mila na konjevem hrbtu vam bodo pokazali, kako se sedlo dotika hrbta. Znoj ali smukec bo pokazal enako sliko. Če sledovi niso simetrični, če so vmes suha in čista področja, potem teža ni enakomerno razporejena in sedlo se ne prilega hrbtu vašega konja. Tako sedlo je nevarno uporabljati, ker lahko poškoduje hrbet in vpliva na zdravstveno stanje konja.

sedlo1

Preverite širino sedelnega kanala med blazinami. Kanal mora biti povsod toliko širok, da lahko z lahkoto daste vmes tri ali štiri prste. Če lahko daste vmes samo dva prsta, sedla ne smete uporabljati.

sedlo2

Plastično sedelno drevo.

sedlo3

Usnjeni anatomski in elastični pasovi.

sedlo4
Če kupite sedlo z zamenljivim kanalom, lahko v nekaj minutah spremenite velikost sprednjega loka sedla.

sedlo5

Dobra gelasta podsedelnica za absorbcijo šoka.

sedlo6

Podsedelnica z žepi za gelaste vstavke se uporablja za:

 • korekcijo uravnoteženosti sedla;
 • za konje z nesimetričnim hrbtom, ki potrebujejo na vsaki strani različno zaščito;
 • za konje, ki so shujšali in se jim je spremenila zgornja linija;
 • za uporabo s sedli, ki ne zahtevajo dodatnega polnila;
 • za uporabo enega sedla na več konjih.

Ta podsedelnica ne more nadomestiti dobro prilegajočega se sedla in lahko nudi le začasno zaščito konjevega hrbta, dokler ne kupimo novega sedla.

sedlo7

Podsedelnica z gelastimi deli, ki pokrivajo najbolj občutljive dele konjevega hrbta.

________________________________________________________

Beloruska sedla… Tu se srečamo z drugim problemom: beloruski izdelovalci sedel ne vejo, da je vsak konjski hrbet drugačen. Kvaliteta teh sedel je zelo pod zaželeno. Kljub temu so nekako uspeli prepričati večino ruskih lastnikov konj, da kupujejo njihove izdelke.

Veliko ruskih jahačev pravi, da si lahko privoščijo le belorusko sedlo, čeprav angleška sedla niso nujno vsa usnjena in zelo draga. Obstajajo dobra sintetična sedla za enako ceno kot beloruska sedla – na primer Norton ali Wintec. Ruski jahači jih niso vajeni kupovati. Vseeno so zelo primerna za začetnike, ki še ne vejo, ali bi posvetili svoje življenje konjem, za otroke, za odraščajoče konje in za javne jahalne šole, ki nočejo kupovati sedel za 2000 USD.

Wintecova sedla so ena najboljših izmed tistih srednjega cenovnega razreda. Njihova glavna prednost je, da se da zamenjati žlebni sistem, tako da traja le nekaj minut, da spremenite velikost sedelnega ogrodja v skladu s konjevim hrbtom. Druga prednost so močne, hermetično zaprte zračne blazine v sedelnih blazinah. Te preprečijo neenakomerno razporeditev jahačeve teže in omogočajo konjevemu hrbtu potrebno udobje. Po mojem mnenju so to najboljša sedla med vsemi poceni sedli, kar jih je trenutno na trgu.

Pravzaprav se vsi izdelovalci sedel trudijo, da bi izumili kaj novega in uporabnega. Obstajajo odlična sedla za terensko jahanje. Tu ne govorim o ruskih terenskih sedlih, ki so jih pri nas včasih pogosto uporabljali. Sedla, o katerih govorim, sedla za endurance, izgledajo kot navadna angleška sedla, ampak zaradi širših blazin bolje razporedijo jahačevo težo. Prodajajo tudi sedla s posebnimi plastičnimi vložki, ki omogočajo spreminjanje velikosti sedelnega ogrodja (sedla Thorowgood). Obstajajo tudi sedla z elastičnim ogrodjem itd.

Najslabša sedla so tista, ki izgledajo najbolj elegantno in lepo, s tankimi, trdimi blazinami. Vodilni med proizvajalci »slabih sedel dobre kvalitete« je bil tradicionalno Stuebben. Njihova sedla imajo ponavadi obliko banane, kanal med sedelnimi blazinami je preozek in blazine pretanke in pretrde, vse to pa ne more zagotoviti zadostne nosilne površine na konjevem hrbtu. Moj nasvet tistim, ki imajo taka sedla, je, naj pokličejo veterinarja, da pregleda konjev hrbet. Šele v zadnjem času je Stuebben začel izdelovati sedla z večjo nosilno površino. Verjetno so spoznali svoje prejšnje napake.

In ne mislite, da je v tujini lahko najti dobro sedlo. Tudi tam je veliko proizvajalcev, ki so podobni beloruskim. Kljub temu je kar nekaj manjših, uglednih izdelovalcev, ki se uvrščajo visoko in so zelo popularni in za katere v Rusiji sploh še niso slišali.

Nekatera znana podjetja, ki prodajajo dobra sedla, so Wintec, Gidden, Zaldi, tudi Bates dela odlična sedla. Bates izdeluje sedla skupaj z Wintecom, zato imajo njihova sedla navadno zamenljive kanale. Dražja sedla izdelujejo podjetja, kot so Kieffer, Passier, Barnsby, Amerigo, Hermes, Otto Schumacher, Windsor, Arthur Kottas, Prestige in, seveda, County. Dr. Turner poroča: »Sistem z zračnimi blazinami se je bolje obnesel pri več konjih (z manj točkami pritiska) kot njihova običajna sedla. Na splošno so najboljši proizvajalci sedel tisti, ki ne prodajajo sedel v trgovinah, ampak jih delajo po naročilu, po meri, individualno za vsakega konja. Taka podjetja so zelo ugledna in, seveda, so njihova sedla precej draga, ampak ta strošek se kompenzira s tem, da vam ni treba plačevati veterinarja.

Ne priporočam nakupa sedel, ki jih izdelujeta Jorge Canaves in Genry de River.

Mi za svoje konje uporabljamo County-jeva sedla.

Zapomnite si, da je vsak konj drugačen. Enemu konju bo morda ustrezalo samo Kiefferjevo sedlo, drugemu morda samo Stuebbnovo. Torej ne iščite sedla samo pri enem podjetju.

Ali je western sedlo škodljivo za konja?

Western sedla, kot tudi španska, portugalska in vojaška so veliko manj škodljiva za konjev hrbet kljub svoji lastni teži, ampak samo, če so prave velikosti in se prilegajo konju. Narejena so bila tako, da je konj lahko delal pod njimi več ur. Večja kot je nosilna površina, bolje je za mišice, ker se jahačeva teža razporedi po večji površini. Z angleškim sedlom konja ne bi smeli jahati več kot 2 uri na dan, še bolje pa bi bilo samo 1 uro.

Večkrat sem priporočala lastnikom konj z bolečimi hrbti, naj uporabljajo western sedlo. Ampak ker jih veliko med njimi ne misli na konjevo zdravje, ampak samo na to, kako izgledajo, nihče ni upošteval mojega nasveta.

________________________________________________________

sedlo8

Pravilen položaj sedla na konjevm hrbtu. Sedlo leži za lopatico.

sedlo9

Sedlo leži na trapezasti mišici in na dolgi hrbtni mišici (longissimus dorsi). Sedlo ne sme biti preveč naprej na vihru, na ledjih, kjer mišice in hrbtenični kanal ne morejo nositi jahačeve teže.

________________________________________________________

Kaj pomeni, če so pod sedlom suhi predeli na sicer mokri koži, ko konja razsedlamo?

Suhi predeli z jasnim robom se pojavijo kot posledica periferne poškodbe živcev, ki jo povzroči neenakomeren pritisk sedla.

Ali je dovolj, če samo enkrat preverimo, kako se sedlo prilega konju, ali ga je potrebno redno preverjati?

Kako se sedlo prilega konju, je potrebno preverjati vsaj enkrat na mesec, tudi če se zdi, da je vse v redu. Konjev hrbet spreminja obliko – pozimi se konji zredijo, med tekmovanji, kadar so pod stresom ali med prevozi shujšajo, rastejo, se starajo, razvijajo mišično maso itd. Če ugotovite, da se sedlo ne prilega, morate kupiti novega ali pa spremeniti njegovo velikost, če imate na primer Wintecovo sedlo. Izdelovalci dragih sedel so sicer skeptični glede sedel z zamenljivim kanalom. Na primer, Gene Freze, lastnik County Saddlery, pravi, da so taka sedla »nestabilna«. Ne bom mu oporekala, on ve bolje, amapk verjemite mi, da bo Wintecovo sedlo s tem »nestabilnim« kanalom veliko manj škodilo vašemu konju kot belorusko ali temu podobno.

Preverite obliko sedla, njegovo ogrodje: če se je njegova oblika spremenila, če je sedlo ukrivljeno. Pozorno preglejte blazine: preverite, ali jih je potrebno ponovno napolniti in ali lahko čutite kake trde kepe v njihovi notranjosti. Blazine ne smejo biti premehke ali pretrde. Tudi ne smejo biti preveč napolnjene, ker se v tem primeru ne dotikajo pravilno konjevega hrbta z vso svojo površino, ampak se ustvarijo točke pritiska.

Preverite, če je sedelno ogrodje nepoškodovano. To lahko naredite na dva načina. Potegnite sedelna krila eno proti drugemu na področju glaviča: kanal med blazinama ne sme postati preozek. Potem pritisnite zadnji del sedla na svoje telo in potegnite glavič proti sebi. Dobro sedelno drevo se pri tem ne bo deformiralo in se bo le malo izbočilo. Nikoli ne uporabljajte sedla z zlomljenim drevesom!

Podsedelnice

Povedala sem že, da je podsedelnice treba uporabljati v skladu z velikostjo sedla. Če je sedlo preozko ali če se konju dobro prilega, potem podenj ne smete dati debele penaste podsedelnice, še posebej pa ne volnene! Podsedelnice, ki so narejene iz sintetičnih materialov in ne sledijo liniji konjevega hrbta, so slabe.

Podsedelnice iz volne so dejansko dokaj dobre, ampak zavzamejo preveč prostora pod sedlom in kljub svoji ekološkosti pogosto precej poškodujejo konjev hrbet. Uporabljamo jih lahko samo takrat, ko je sedlo konju preveliko, in ne zato, ker so moderne. Uporabo takih podsedelnic lahko primerjamo z nošenjem debelih nogavic v čevljih, ki so nam drugače ravno prav. Z debelimi nogavicami nas taki čevlji tiščijo.

Danes je na trgu veliko število gelastih podsedelnic, mnenja o njihovi uporabi  pa so deljena. Veliko veterinarjev in jahačev meni, da ploska gelasta podsedelnica, ki je ni možno potegniti v sedelni kanal in ki leži na običajni podsedelnici, lahko povzroča neudobje konju, ker zaradi nje šiv spodnje podedelnice leži natanko na hrbtenici. Tako ne smemo sedlati. Obstajajo podsedelnice s posebnimi žepi za gel, ampak tudi če v sredini nimajo roba, ki leži na hrbtenici, še vedno lahko povzročajo neudobje, ker ležijo na hrbteničnem kanalu. Proizvajalci dragih sedel so tudi proti uporabi gelastih podsedelnic. Nekateri veterinarji pa vztrajajo pri uporabi gela celo z dobrimi sedli, ker gel absorbira udarce zaradi jahačeve teže.

Pravilno izbrana in nameščena gelasta podsedelnica definitivno lahko prinese nekaj olajšanja konju, če se mu sedlo natančno prilega. Gelasta podsedelnica pod slabo prilegajočim se sedlom pa ne bo rešila tega problema: na mestih, kjer sedlo pritiska na hrbet, se samo zažre v kožo, na mestih, kjer ima sedlo slab stik s hrbtom, pa se pretirano natlači. Poleg tega gel vpliva na izmenjavo toplote pod sedlom, pod njo se koža »kuha« in pore se hitro okužijo – na hrbtu pod sedlom se lahko pojavijo majhni trdi izrastki in razvijejo se različne dermatološke bolezni. Veliko konj se počuti neudobno preprosto zaradi tega, ker jih zaradi gela srbi hrbet.

Zaščitne podsedelnice so najboljše na trgu. Lahko so narejene iz polipropilena ali gela, z vodnimi ali zračnimi blazinami, z zamenljivi vložki itd. Take podsedelnice resnično lahko spremenijo prileganje sedla; izboljšajo uravnoteženost in kompenzirajo napake v konjevi konstituciji. Pomagajo pri zdravljenju različnih poškodb, pri rekonstrukciji in razvoju mišične mase. Sledijo liniji konjevega hrbta in so na sredini dvignjene, kar je nujno, da se podsedelnica nikjer ne dotika hrbtenice.

Pat Parelli je iznašel odlično podsedelnico. Ima štiri predele, napolnjene z vodo. Na ta način se voda lahko prelije, kamor je potrebno, in obliko in uravnoteženost sedla lahko prilagajate s prilivanjem ali odlivanjem vode. Žal še nikoli nisem videla takih podsedelnic v ruskih trgovinah s konjeniško opremo, čeprav ravno to manjka ruskim jahačem.

Prolite se je specializiral v izdelovanju posebnih podsedelnic (glej fotografije) – to podjetje je inovator na tem področju in vodilno na trgu. County Saddlery je z istim ciljem ustvaril korekcijsko podsedelnico s štirimi žepi za vložke. Wintec izdeluje poceni, ampak učinkovite anatomske, prilagodljive dvigovalce (sprednje in zadnje) za korekcijo uravnoteženosti sedla. Upam, da bodo take podsedelnice kmalu naprodaj v naših trgovinah. Resnično lahko poravijo napake in pomanjkljivosti sedla.

Vse te podsedelnice so naprodaj v Angliji, naši prodajalci pa imajo navadno nemške dobavitelje, ki dobavljajo v Rusijo ploske gumijaste podsedelnice zelo slabe kvalitete.

Sedelni pasovi

Ali veste, da ima 5% novorojenih žrebet zlomljena rebra in 20% jih ima resne poškodbe reber? Take poškodbe in zlomi se dokaj hitro zacelijo in s tem sploh ne bi bilo nobenih problemov, če bi konji živeli v divjini. Vseeno pa pogosto čutijo zelo močne bolečine in neudobje, ko so pod sedlom. Sedelni pasovi povzročajo številne probleme.

O tem bomo govorili v eni od naslednjih številk. Zdaj bom rekla samo eno: višji kot sta kvaliteta in cena pasu, bolje je za konja. Nobenega dvoma ni, da so široki usnjeni, gelasti, anatomski pasovi veliko boljši od ruskih, ki so narejeni iz tkanine. Sedelni pas morate izbirati prav tako natančno kot sedlo – individualno za vsakega konja.

Danes je precej popularno uporabljati pasove z elastičnimi konci. Naredili so jih za lažje prilagajanje pasu in da bi omogočili konju udobje, ker ti pasovi manj vplivajo na dihanje in cirkulacijo krvi. Vseeno jih pogosto uporabljajo na napačen način. Napačno jih je pri zategovanju raztegniti, kolikor je to mogoče. Elastični konci so zato, da konju olajšajo dihanje in gibanje, če pa jih do konca raztegnemo, ne morejo več opravljati svoje funkcije. Na koncu imamo pas, ki je ekstremno močno zategnjen – tkiva so veliko bolj stisnjena in oskrba s krvjo je zelo motena. Poleg tega se pri vdihu širi tudi prsni koš, čeprav konj diha s trebuhom.

Druga težava je pritiskanje na tkiva pri zategovanju pasu in na splošno premočno zategovanje pasu. Verjetno ste videli gube na konjevem trebuhu, ko ste zategovali pas. Pred zajahanjem jih morate zgladiti z roko, drugače bo koža na teh mestih odrgnjena in oskrba s krvjo bo motena. Pas mora biti zategnjen enako na obeh straneh, postopoma in previdno, v dveh do treh fazah pred ogrevanjem in po njem. Tudi po zategovanju mora biti med kožo in sedlom toliko prostora, da lahko z dlanjo drsite pod sedelnim krilom. Ne smete pa jahati s popuščenim pasom. To lahko poškoduje konja (sedlo se bo premikalo s strani na stran ali pa gor in dol) in je lahko nevarno za jahača.

Po treningu sprehajajte konja s popuščenim pasom. Ko razjahate, ga popustite še za luknjo ali dve in šele po nekaj minutah razsedlajte.

Upam, da vas ni potrebno opominjati, da je zelo pomembno redno čistiti in prati podsedelnice in sedelne pasove.

Konja zajahajte previdno. In naj vas ne bo sram, če zajahate s pomočjo kakega podstavka; samo naredite to tako, da bo lažje za konja.

________________________________________________________

sedlo10

Položite sedlo na viher in ga potegnite nazaj, dokler ne leži na pravem mestu za lopatico.

sedlo11

Zelo pomembno je, da ugotovite, kje je konjeva lopatica. To lahko naredite s tipanjem, kot je prikazano na sliki.

sedlo12

Ugotovite, kje leži kovinski lok sedelnega drevesa. Poiščite majhen gumb na sedlu. To naj vam bo znak, saj je po pravilu kovinski lok na tistem mestu.

sedlo13

Položite sedlo na pravo mesto, pojdite z dlanjo pod sedelnimi blazinami (na tej stopnji ne zapenjajte pasu) in ugotovite, ali je pritisk enakomerno razporejen.

sedlo14

Temeljito preverite pritisk pod sedelnimi blazinami. Z dlanjo pojdite pod blazinami, medtem ko je sedelni pas popuščen, sedlo pa držite na mestu, kjer navadno sedi jahač.

________________________________________________________

Kaj naj naredim, če je najbližja trgovina s konjeniško opremo 500 km daleč? Kako naj izberem sedlo brez pomerjanja?

To je skoraj nemogoče.

Za pomerjanje in naročanje sedla morate poklicati profesionalca. Ampak ker si iz različnih vzrokov vsak tega nikakor ne more privoščiti in ker je v naši državi samo en profesionalen pomerjevalec sedel (ne mislim sebe), bom poskusila razložiti, kaj lahko naredite sami.

Lahko bi vam povedala, kako izmeriti konjev hrbet, ampak to je posebna stroka in ne bi vam rada svetovala nečesa, za kar nisem prepričana, da boste pravilno naredili. Vseeno vam lahko povem za en način.

V tujini ljudje za ta namen kupijo poseben set z materialom, ki je podoben mavcu. Na konjev hrbet najprej položite krpo, nato polietilen in nanj ta moker material v velikosti podsedelnice. Material pustite na konjevem hrbtu (konj mora stati) približno 20 minut. Ko se strdi, ga odstranite in imate model hrbta vašega konja. S tem greste potem lahko v trgovino in preizkušate prileganje sedel. Material se lahko uporabi večkrat, pred uporabo ga je treba samo zmočiti. Ta set je sicer dokaj težko najti in stane približno 150 USD. Ampak potreba je mati iznajdbe – torej pokažite nekaj iznajdljivosti in si izmislite kaj! Za izdelavo modela lahko na primer uporabite papirno kašo ali povoje in moker mavec. Če res želite najti rešitev, jo boste našli! Model konjevega hrbta bo za 80% povečal možnost, da boste izbrali dobro prilegajoče se sedlo.

Mislim, da je to vse, kar se tiče najpogostejših vprašanj. Torej nadaljujmo s pravilnim sedlanjem.

Kakšen je pravi položaj sedla na konjevem hrbtu?

Vsak konj mora imeti svoje, skrbno izbrano sedlo.
Zapomnite si naslednje, ko izbirate sedlo:

 • konj mora stati na trdni podlagi;
 • sedlo morate položiti na konjev hrbet brez podsedelnice ali kake druge podlage;
 • ko preverjate prileganje sedla, vedno sledite tem korakom: najprej brez pasu, samo položite sedlo na hrbet. Če mislite, da se dobro prilega, ga preverite z zapetim pasom. Potem ga preverite na mirujočem konju z jahačem in na koncu, ko konj hodi: nekdo naj sprehodi konja po trdni podlagi, da ga lahko dobro vidite od zadaj in od strani. Potem konja lonžirajte brez jahača na podlagi, na kateri ponavadi dela, na koncu pa še z jahačem;
 • če že pri prvem koraku opazite, da se sedlo slabo prilega, ne smete nadaljevati s preverjanjem!

Kako sedlati?

Da bi položili sedlo na pravo mesto, morate imeti osnovno znanje o konjevi anatomiji. Potem se pa naučite naslednja pravila. Če prekršite samo enega izmed njih, bo to zelo vplivalo na zdravje vašega konja.

Položite sedlo na viher in ga potegnite nazaj, dokler ne zavzame pravilnega položaja za konjevo lopatico.

 • Točke sedelnega ogrodja morajo biti približno tri prste za lopatico, ko konj stoji. Pri tem mislim točno na kovinske dele sedelnega ogrodja in ne na sedelna krila, ki lahko ležijo na lopatici (na primer pri skakalnih sedlih).
 • Če pogledate skozi sedelni kanal med blazinama, morate videti »svetlobo na koncu tunela«, če sedelni pas ni zapet ali pa z jahačem v sedlu. Poglejte sedlo – če se dotika hrbteničnega kanala in ne vidite skozi sedelni kanal – potem takoj odstranite sedlo s konjevega hrbta in ga nikoli več ne položite nanj. Sedlo se na nobenem mestu ne sme dotikati hrbteničnega kanala.
 • Kanal med blazinama mora biti dovolj širok, da se ne dotika hrbteničnega kanala. Širino izbiramo individualno, ampak vseeno mora biti toliko širok, da lahko na vseh delih daste vmes vsaj štiri prste. Sedlo mora ležati samo na hrbtnih mišicah. Pojdite z dlanjo pod zadnji del sedla in poiščite hrbtenična vretenca. Preverite, ali se jih sedlo dotika na kakem mestu.
 • Širina sedelnega ogrodja se mora skladati z velikostjo konja. Nikoli ne uporabljajte preozkega sedla. Če je sedlo preveliko, lahko uporabite gelasto ali volneno podsedelnico. Ko je pas zategnjen, mora biti jasno viden prostor med sedelnim glavičem in zgornjim delom konjevega vihra, približno dva do tri prste. Če je ta prostor prevelik, potem je sedlo najverjetneje preozko, če pa je premajhen, je sedlo preširoko.
 • Sedlo mora imeti dobre proporce. Na vihru ne sme biti preozko ali preširoko. Če je sedlo preozko, bo sedelni glavič previsok. V tem primeru bo sedelni glavič veliko višji od zadnjega dela sedla. Če je sedlo preširoko, bo sedelni glavič ležal prenizko, zadnji del sedla pa se bo dvignil.
 • Prepričajte se, da je najnižji del sedla vzporeden s tlemi in da je na sredini sedla. Položite sedlo na konjev hrbet, stopite stran in si ga natančno oglejte s strani. Zadnji del sedla ne sme biti višji od glaviča za več kot 4 prste. Sicer obstajajo nekatera dresurna sedla, pri katerih je zadnji del posebej dvignjen, ampak pri njih je to normalno.
 • Sedlo se ne sme premikati levo in desno ali gor in dol. Če je pas zategnjen in če lahko dvignete zadnji del sedla, potem se sedlo ne prilega dobro konju.
 • Položite sedlo na konjev hrbet in ne zapnite pasu. Pojdite z dlanjo počasi med konjevim hrbtom in sedelnimi blazinami na obeh straneh in preverite, če je pritisk na vseh mestih enakomeren. Če začutite, da je pritisk neenakomeren ali da na nekaterih mestih sedelne blazine nimajo stika s konjevim hrbtom, potem ogrodje sedla ni skladno z obliko konjevega hrbta (glejte slike v prvem delu članka).
 • Primite sedlo za glavič in zadnji del in ga poskusite zazibati. Če ima sedlo slab stik s hrbtom v sprednejm ali zadnjem delu, se bo zazibalo. Takega sedla ne smete uporabljati.

To so osnovna pravila, ki bi jih moral poznati vsak konjenik.

Še en nasvet. Izvedite praktičen preizkus v vašem hlevu. Natisnite ta članek in ga nesite s sabo v hlev. Prinesite vsa sedla, ki jih imate, in jih vsa preizkusite na različnih konjih. Vsak naj pove svojo utemeljeno analizo vsakega sedlanja. Tako boste laže dobili izkušnje s tega zapletenega področja. Vem, da nekateri, ko ugotovijo, da se sedlo konju ne prilega dobro, položijo sedlo preveč naprej na viher, ker mislijo, da bo tako samo po sebi prišlo v pravi položaj. Žal se to ne bo zgodilo. Pravilno prilegajoče se sedlo se nikjer ne premika.

Obstaja veliko različic in morda brez pomoči strokovnjaka ne boste razumeli, v čem je problem. Ampak če ste prebrali članek in potem pohiteli v hlev, da bi preverili svoje sedlo – potem ste na pravi poti!

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem ge. Lidie Nevzorove
Prevedla: “Shandor”

BREZ KOMENTARJEV