Pravila terenskega jahanja (SLO)

Pravila terenskega jahanja (SLO)

3758
0
SHARE

Članek objavljen v Konji (HR), december/januar 2010, HRVATSKI KONJIČKI POOL Radoslava Cimermana 5, 10000 Zagreb, avtor: Petra Gospodnetić

Je jahanje na terenu nepotrebna zabava ali pot do kvalitetnejšega konja?
Na to vprašanje vam bomo poskušali podati obširen odgovor …
{+}

Rešitev za monotonost in stres

Kdaj se vam je zadnjikrat zgodilo, da ste nekaj delali iz dneva v dan, čez nekaj časa pa ste potrebovali spremembo? Naveličani ste bili monotonosti in enostavno več niste imeli volje, moči niti živcev, da bi še nadaljevali? Kaj ste takrat naredili? Obstajata dve možnosti.  Prva  je, da ste premagali vse in nadaljevali polovičarsko, druga pa, da ste vzeli predah in se odmaknili od dela ali obveznosti… In kaj lahko naredi konj, ko mu je dovolj monotonosti, treningov, maneže, istih poti in okolice, ki jo vidi vsak dan? Ali lahko gre v turistično agencijo in si plača smučanje v Alpah ali odide na kopanje, da bi se rešil stresa? Seveda ne – v glavnem živalim ne dovolijo vplačevanja počitnic. Ko konj pade v monotonost, reagira na dva načina. Postane brezvoljen ali pa celo agresiven in pretirano temperamenten. V vsakem primeru je mera do katere uboga naše zahteve zmanjšana, kar otežuje jahanje in možnost napredovanja.

Kako naj našemu ljubljencu in športniku omogočimo pravo relaksacijo in razbremenitev? Podobno kot mi tudi konji padejo v rutino, ko jim je vse znano že od prej in jim več nič ne predstavlja  izziva. Manjka jim srčnosti ter želje za delom in aktivnim sodelovanjem. Da bi to preprečili moramo poskrbeti, da mu v urnik aktivnosti med monotone treninge v maneži vstavimo nekaj drugačnega. Nekaj podobnega jahanju na terenu, kar ga bo potegnilo iz rutine. Najprej bo preplašen, morda celo paničen – ker ni več v svojem varnem prostoru. Kakorkoli, ko se bomo sami opogumili in ga vodili pazljivo, se bo tudi on sprostil in užival v spremembi okolja.  Namesto straha bo čutil samozavest, ki mu bo dala novo moč tudi v športu in prinesla tudi boljše rezultate.

Zakaj ravno teren?

Razlika  med  terenom  in manežo  je  enostavna.  Jahanje  v  naravi zahteva premišljenost vsakega koraka, predvidevanje situacije. Namreč, v maneži nepravilen korak ne naredi bistvene razlike, na terenu pa lahko pomeni poškodbo ali vsaj neugodje. Jahanje v naravi konja uči preceniti situacije in povezovati enake z že znanimi situacijami. S tem se plašljivost postopoma zmanjšuje, kar vodi k lažji koncentraciji pri delu, saj konja ne bo zmedel vsak šum. Razen tega, da je to dobro za konja, je dobro tudi za jahača in njegov odnos do konja. Jahač se uči “poslušati” svojega konja, namesto da mu samo ukazuje. Da bi premagala zapreke se od jahača in konja se zahteva močno sodelovanje in medsebojno zaupanje. Jahač preneha biti vodja, kot je v maneži in postane enakovreden partner. Vnaprej mora predvideti mogoče reakcije konja, ki ga jaha; mora ga bolje spoznati. Takšno »spoznavanje« kasneje v športnem treningu pripelje do boljše komunikacije in medsebojnega razumevanja, kar pomeni da bo jahaču lažje prepoznati pomen znakov, ki mu jih konj pošilja – da se boji, da ga kaj boli, da ga obremenjuje določena vaja… V bistvu so ti  signali  pri vseh  konjih enaki, vendar imejte v mislih, da podobno kot ne obstajata dva enaka človeka tudi ne obstajata dva enaka konja.

Pred odhodom ven…

Kot vedno –  varnost je na prvem mestu. Roko na srce, polno je jahačev, ki ne želijo nositi čelade, ko delajo s konjem v maneži. Seveda na lastno odgovornost, ker mislijo, da je tako boljše. Pa vendar, manj zaščite nikoli ni boljše, lahko je le enostavnejše. Kakorkoli, praviloma tudi ti jahači na teren ne odhajajo brez čelade. Zakaj? Več situacij je, v katerih bi se konj lahko prestrašil, tveganje za padec pa se na terenu poveča.

Če le lahko je vedno priporočljivo odjahati nekaj krogov v maneži, zagreti konja, da dobite občutek, kako je vaš konj tisti dan razpoložen. S tem se mu lažje prilagodite in ste bolje pripravljeni na njegove reakcije.

Na terenu, končno!

Na terenu možete naići na kakvu neravninu ili dio puta koji vam se čini sumnjiv ili vam ne ulijeva sigurnost da biste prošli tuda s konjem. Ne riskirajte, ako imate ikakve dvojbe, idite sigurnijim putem.
Glejte… Na terenu lahko naletite na neravna tla, ali del poti, ki se vam zdi sumljiv oziroma se vam ne zdi dovolj varen, da bi ga prečkali s konjem. Ne tvegajte, če imate kakršnekoli dvome raje pojdite po varnejši poti.

Pravila jahanja na terenu niso zapletena. Najbolj pomembno od vsega je dobro gledati okrog  sebe, pa tudi pod sebe. Namreč, če je konj navajen na manežo in mehko podlago, ne bo toliko pozoren na tla po katerih hodi, kar pomeni, da morate vi biti pozorni še zanj. Na terenu lahko naletite na neravna tla, ali del poti, ki se vam zdi sumljiv oziroma se vam ne zdi dovolj varen, da bi ga prečkali s konjem. Ne tvegajte, če imate kakršnekoli dvome raje pojdite po varnejši poti.

Vedno spremljajte znake, ki vam jih daje konj: v kakem položaju ima ušesa, hodi kot “po trnih” ali je miren, kam obrača glavo (kaj ga še posebej zanima)… Na prve znake vznemirjenja mu z globokim in mirnim glasom dajte vedeti, da je vse vredu in ga potrepljajte po vratu. Če konj nepremično stoji na mestu in zre v nekaj, ga ne ženite dalje. Dajte mu čas, da se sprosti in ugotovi, da ni nevarnosti. Če se konj nečesa prestraši ga ne smete prepustiti strahu in paniki. Ko konj na terenu začne bežati, panično teče proti hlevu in to vedno po poti, po kateri je prišel do tja. Imejte to v mislih in edino kar morate in lahko storite je, da se usedete globoko v sedlo, se nagnete nazaj in poskušate ustaviti konja »dizginima« in z glasom. Vaša hladna glava  je odločujoča.

Za Vaš “gušt”

Četudi ti napotki zvenijo malo »strašno«, saj opozarjajo na možne nezgode, pa nikakor ne pozabite na užitek, ki ga ponuja jahanje na terenu. Jahanje veni je vsakič drugačno in prinaša nove izkušnje. Sprememba okolice bo dobra tako za vas kot konja, vsekakor pa bo doprinesla vajinemu partnerstvu. Na začetku izbirajte lažje in pregledne poti, kasneje ko boste vi in konj samozavestnejša pa si (za vaju, kot tim) zadajte nove cilje. Raziskujte nove poti in bodite kreativni. Če le lahko, peljite s seboj še druge jahače, s čemer boste ohrabrili tako sebe kot konja, saj je v družbi vedno vse lažje. In na koncu samo še en predlog – zima je tu, če se vam ponudi priložnost za jahanje po snegu je nikakor ne zamudite – ni večjega užitka, kot galopiranje po snegu.

Pažnja - cesta! Trudite se izbjegavati ceste, ipak, ukoliko vam se na putu ipak isprječi neka, dobro pogledajte oko sebe, te, ako ikako možete, sjašite s konja i prevedite ga preko ceste. Ako pak dio puta morate proći jašući po cesti, držite se strogo lijeve strane, najbolje u hodu.
Pozor – cesta! Trudite se izogibati cest, če pa na poti vseeno naletite na kakšno, dobro poglejte okrog sebe in če le lahko razjahajte in konja na roki peljite preko ceste. Če morate del poti jahati po cesti pa se strogo držite leve strani, najboljše v hodu.

Besedilo in fotografija: Petra Gospodnetić

Prevedla: Barbi

Za ogled originalnega besedila objavljenega v reviji Konji, v hrvaškem jeziku,  klikni tukaj.

BREZ KOMENTARJEV