Reprodukcijski sistem kobile

Reprodukcijski sistem kobile

12704
0
SHARE

V različnih podnebjih sveta funkcijo reprodukcije oblikuje okolje, podnebje. Prilagajanje reprodukcijskega ciklusa vremenu in hrani, ki je na razpolago v naravi, je izrednega pomena za preživetje. Najpomembnejšo vlogo tako igra – svetloba. Konji imajo v puščavah in območjih okrog ekvatorja, kjer je pomlad zgodnejša in dnevi daljši kot drugod, daljši reprodukcijski ciklus, za razliko od sorodnikov na daljnem severu, kjer je sezona izredno kratka. Pasme, razvite v Veliki Britaniji, severni Evropi in severni Ameriki dosegajo vrh ciklusa od maja do avgusta. Arabci, Paso Fino in ostale pasme “južnega porekla” pa se lahko razmnožujejo skozi celo leto.


Toda, na žalost, v organizirani reji o tem, kaj je najboljše, odloča človek in je za večino “atletskih pasem” cilj žrebitev čim bližje 1. januarju. To seveda zahteva načrtovano podaljševanje dneva z umetno svetlobo (vsaj 60 dni pred planiranim prvim ciklusom), hormonske terapije (vse v sodelovanju z veterinarjem) in predvsem dobro prehrano.
{+++}

Spolni ciklus kobile

Spolna aktivnost se prične v puberteti in traja skozi celo življenje kobile. Spolno zrelost doseže pri letu in pol, nekatere že v 10., druge v 24. mesecu. Čeprav pomeni spolna zrelost začetek aktivnosti in sposobnosti ustvarjanja potomstva, je priporočljivo, zaradi fizične in psihične dozorelosti, počakati vsaj do tretjega leta za žrebice toplokrvnih pasem in do drugega za hladnokrvne pasme.

Kot je že omenjeno v uvodu, je večina pasem sezonsko poliestrična, kar pomeni, da lahko na svet spravljajo potomstvo samo v določenem obdobju leta. Skozi jesen in zimo spolna aktivnost zamre (anestrus) do spomladi.

Spolni ali estrusni ciklus se sestoji iz dveh faz – estrusa (gonitev, spolni žar), v katerem kobila dopušča oploditev, ter diestrusa, obdobja mirovanja. Običajen ciklus traja enaindvajset dni ( 5 dni estrusa in 16 diestrusa) in se tako ponavlja do konca sezone ali do oploditve. Seveda pa so individualne razlike v dolžini ciklusa kar pogoste, zato je potrebno spremljati zunanje znake kobile (npr. slabši apetit, hrzanje, nemir, širjenje zadnjih nog, “počepanje”, pordela sluznica vulve,…) ali preizkušati z žrebcem.

Poglejmo si estrusni ciklus povprečne zdrave kobile. Cilj ciklusa je dostava plodnega jajčeca v reprodukcijski trakt, kjer je lahko oplojeno. Jajčeca nastajajo v jajčnikih kot odgovor na hormonsko reakcijo. Hormon, ki se sprošča v delu možganov, imenovanem hipotalamus (hypothalamus), se imenuje GnRH ali gonadotrophin releasing hormone. Stimulira hipofizo (hypophysis cerebri), žlezo v velikosti manjšega oreha, povezano z možgani, ki proizvede dva hormona – FHS (folikelstimulativni hormon) in LH (luteinizirajoči hormon). FSH in LH sta nujno potrebna za razvoj in dozoretje folikla, strukture na jajčniku, ki proizvaja jajčeca in v ciklusu te proizvodnje tudi sprošča estrogen, hormon, zaradi katerega kobila postane “spolno dovzetna za žrebca”, se pravi, da pride v estrus. Ko folikel dozori, poči (ovulacija) in sprosti jajčece v jajcevod, kjer zaradi posebne strukture le-tega jajčece počasi leze proti maternici.

Do ovulacije povprečno pride 24-48 ur pred koncem estrusa in traja od nekaj ur do enega dne. Ker je življenska doba izločenih spermijev cca 48 ur, je najboljši čas za pripust pred samo ovulacijo oz. skozi cel cikel na 36-48 ur.

Do oploditve tako pride v zgornjem delu jajcevoda in oplojeno jajčece preživi tu še kak teden, preden se spusti v maternico. Ključni dogodek nastopi kmalu po ovulaciji. Celice iz foliklove strukture se spremenijo v t.i. luteinske celice in tvorijo rumeno telo (corpus luterum), po izgledu in funkciji endokrilno žlezo, ki začne proizvajati hormon progesteron, nujen za nastanek in vzdrževanje brejosti do začetka funkcioniranja placente (posteljice) Rumeno telo tako v maternici ovije zarodek in skrbi za dobavo in ravnovesje hranilnih snovi.

Če po 14-15 dneh po ovulaciji kobila ni breja, se v maternici začne izločati prostaglandin (luteolitski hormon), ki zaustavlja funkcioniranje rumenega telesa in povzroči padec nivoja progesterona v krvi na nulo. In lahko se začne novi ciklus…

Pri ultrazvočnem pregledu veterinar kaj hitro ugotovi tudi morebitne infekcije ali nepavilnosti ter predpiše zdravljenje takoj, pa naj gre za injekcije sintetičnega hormona (npr. GnRH), ki vzpodbudi”trdovraten” folikel, da poči, ali razgradi rumeno telo, ki ni razpadlo, ko bi moralo, v naslednjem ciklusu pa preprečuje koncepcijo, kot tudi za izpiranje in zdravljenje maternice pri infekciji.

Še nekaj neprijetnih dejstev. Kljub potrjeni brejosti (ultrazvok ali fizični pregled), še vedno obstaja , sicer izredno majhna, pa vendar možnost, da nekje do 3 meseca brejosti plod razpade oz. ga maternica absorbira. Prav tako kobile občasno splavijo (zvržejo). Če med brejostjo opazite odpiranje vagine ali kapljanje mleka, takoj pokličite veterinarja. Prav tako shranite morebitne ostanke plodu ali posteljice, da jih veterinar pregleda, ker lahko tako ugotovi vzrok abortusa. Ponavadi le-ta ne vpliva na kobilino zdravje, ni pa odveč pregled maternice, ker je lahko ostanek posteljice v njej usoden za kobilo.

Embrio – zarodek

Pa poglejmo bolj razveseljivo verzijo.

Nastanek življenja pri kateremkoli živem bitju meji na čudež. Kako drugače opisati fenomen združenja dveh mikroskopsko majhnih celic in njune rasti v živo bitje, ki, v primeru konja, lahko tehta 300, 500 ali celo 1000 kilogramov, ko odraste. Znanost seveda nima opravka s čudeži, temelji na dejstvih in opazovanjih, ki nam odkrivajo največje skrivnosti življenja, med drugim tudi reprodukcijo pri konjih. Poglejmo korak za korakom proces od trenutka, ko semenčica sreča jajčece do približno 11 mesecev kasneje, ko pride na svet novo bitje.

Torej, jajčece, oplojeno v jajcevodu, se kot embrio ali zarodek v maternico spusti cca 6-7 dni po oploditvi, veliko manj kot milimeter. Naslednji teden raste, se razvija, potuje po maternici in se pri tem dotika ovojnice ter tako kobili signalizira, da je breja. Med 15. in 17. dnem se zarodek fiksira na steno maternice.

Z modernimi ultrazvočnimi napravami se zarodek odkriva že od 12 dne naprej. Z zgodnjim ultrazvočnim pregledom se lahko ne samo prepričate o brejosti, temveč tudi preverite morebitne napake na rodilih v primeru ne-brejosti, preverite rast folikla in dokaj točno napoveste ovulacijo, kar pa je morebiti še najbolj pomembno, preverite število zarodkov. Dvojčki so pri konjih skrajno nezaželeni, saj pri večini brejosti pride do abortusa, mrtvorojenihi žrebet ali smrti kmalu po rojstvu. Zgodnje odkritje (do 20 dni) omogoča hitro in nebolečo odstranitev odvečnega zarodka.

… po 21. dnevu se že zazna srčni utrip… po 40. dnevu izraz embrio, zarodek, zamenjamo s fetusom, plodom… med 59. in 68. dnem z uporabo ultrazvoka lahko ugotovite spol…

Ves ta čas se okrog embria in pozneje fetusa dogajajo spremembe v sami maternici. Med domačimi oz. udomačenimi živalmi kobile posedujejo unikatne karakteristike, med njimi tudi to, da se placenta (posteljica) pritrdi na maternico šele po drugem do tretjem mesecu brejosti. Že omenjeno rumeno telo je tako zadolženo za dovajanje hranilnih snovi vse dokler placenta ne poveže matere in ploda s popkovino in le-ta prevzame nalogo hranjenja in ohranjanja ploda pri življenju.

V prvih šestih do sedmih mesecih plod zraste do velikosti povprečne mačke. Večina rasti se torej dogaja v zadnjih štirih mesecih. To predstavlja večjo obremenitev za kobilin organizem, saj plod zdaj črpa dosti več hranilnih snovi kot v začetku. Zdaj je čas, da se poveča količina kvalitetnih obrokov.

Povprečna dolžina brejosti je od 338 do 343 dni. Normalen razpon je v okviru 320 do 360, po mnenju nekaterih veterinarjev celo 380 dni. Ne rabite biti pretirano zaskrbljeni, če vaša kobila nosi čez rok (11 mesecev po datumu zadnjega pripusta). Kobile posedujejo izredno sposobnost, da lahko zadržijo popadke oz. žrebitev za več dni, če se počutijo ogrožene (tu se boste verjetno spomnili, kolikokrat ste hodili kobili v kontrolo med božično-novoletnimi prazniki in pogruntali, kako se je rok žrebitve premo sorazmerno s količino izstreljenih pirotehničnih sredstev v soseski raztegnil vse tja do Treh kraljev). T.i. “ponašanje” ponavadi ni povezano s problemom ekstra velikega žrebeta. Ko se brejost zavleče po vašem izračunu čez 340 dni, pokličite veterinarja, da kobilo pregleda in ugotovi, ali je sploh breja oz. preveri njeno zdravstveno stanje in stanje ploda. Skladno s slednjim se po 12 mesecu lahko začne razmišljati tudi o umetno sproženem porodu.

Skrb za mamo

… se prične že dosti pred samo koncepcijo oz. začetkom brejosti, če gre za “prazno” kobilo ali žrebico, oziroma poteka kot neprekinjen ciklus pri plemenskih kobilah. Redno dajanje sredstev proti zajedalcem, cepljenja, pregledi, prehrambeni dodatki, umetna osvetlitev – vse to so zadeve, ki zahtevajo tesno sodelovanje z veterinarjem.

Pri praznih kobilah je odločitev kdaj pripuščati dokaj preprosta. Če je kobila zdrava in ima redni spolni ciklus, ne bi smelo biti večjih težav. Kaj pa kobila, ki je pravkar žrebila? Enostavnega odgovora ni, upoštevati morate nekaj pomembnih dejstev.

  • Kako je potekal porod – normalno ali so bile težave z izločitvo posteljice, je mogoče celo prišlo do poškodb, raztrganin med porodom?
  • Kdaj je kobila začela kazati znake gonitve – estrusa? Kasneje kot je, bolje je. Večina kobil se začne goniti peti do osmi dan po žrebitvi. Glede na čas ovulacije (pribl. 10. dan) nam zdrav razum govori, da maternica še ni pripravljena, postavljena v normalno stanje, vendar na odločitev velikokrat vpliva termin naslednje žrebitve, ki naj bi bila spet čim prej v letu.
  • Rezultat ultrazvočnega pregleda maternice in jajčnikov 8 dan po žrebitvi – se maternica vrača v normalno stanje, je na jajčniku lepo razvit folikel?
  • Ali deluje kobila izčrpano, utrujeno še kar nekaj dni po žrebitvi? Ste pripravljeni transportirati njo in nekaj dni staro žrebe na pripust k žrebcu in jih tam pustiti kak teden? Alternativa tu je umetna oploditev, ampak…

… gledano statistično, je normalen uspeh 50-60%, pri oplojevanju v prvi gonitvi po porodu pa še dodatnih 10-20% nižji. Povsem možno je, da normalna zdrava kobila ne bo breja niti po drugem ciklusu. Odsvetuje se umetno oplojevanje kobil, ki do 8. leta še niso žrebile in kobil, ki imajo “zgodovino problematičnih koncepcij”.

Kakorkoli že, skozi prvih sedem mesecev z mlado mamo ravnajte, razen v posebnih okoliščinah oz. zdravstvenih težavah, kot bi ravnali z ne-brejo kobilo. Zmerna ježa in rekreacija ji bosta samo koristili. Pri hranjenju upoštevajte načelo kvalitete, količine povečajte v zadnjih štirih mesecih. Prost dostop do sveže in čiste vode verjetno ni treba posebej omenjati. Pomembna je skrb za kopita, zobe in pa seveda standardna cepljenja in antiparazitni program. Kot že rečeno, zadnje štiri mesece povečajte obroke hrane, vendar ne pretiravajte. Kobila naj bo pri močeh in polna življenja, ne pa zavaljena in brez kondicije. Čim več časa naj preživi na svežem zraku, v izpustu ali na pašniku bo sama poskrbela za dovolj gibanja, čeprav ji tudi ježa v korak ali pa sprehod na povodcu ne bi škodil (še manj pa vam).

Mogoče je vaša kobila ena tistih, ki jim je všeč tudi predporodna masaža, pa naj gre samo za nežno krtačenje po celem telesu, ali pa za masažo s prsti. Po trgovinah je kar nekaj “krtačno-masažnih” rokavic, vendar vam ročna masaža omogoča bolj intimen stik, kontaktiranje, čutite odzive mišic in lažje delate na občutljivih območjih. Z razprtimi prsti pritiskajte naprej in rahlo vlecite nazaj. Delajte z obema rokama hkrati krožno po celem telesu, nežno obdelajte tudi noge vse do kopit. Na večje mišične skupine lahko delujete s stisnjenimi pestmi, členke pritisnite v mišico, malo obrnete in popustite. Bodie pozorni na reakcije kobile – enim je všeč, drugim ne, če ste dober opazovalec, boste začutili, ali se umirja, sprošča, ali pa ji je neprijetno in je napeta. Noge lahko tudi pretegujete, dvignete nogo, kot bi jo hoteli očistiti kopito, zazibate skrčeno malo naprej in nazaj, ponovite nekajkrat, a imejte na umu, da ne pretiravate (ne dvigujete previsoko), saj želite ustvariti ugodje in ne nasprotno.

Pri masaži se izogibajte oziroma ne izvajajte pritiska na omenjenih 10 točk, priporočen samo dotik.

 

a) takoj za ušesi, 1. vretenca – atlas
b) linija nad požiralnikom ( prav tako cel požiralni trakt)
c) zgornji del lopatice
d) točka na komolcu
e) točka za kolenom
f) rebra in abdomen
g) hrbet (“sedišče”)
h) koleno, kolenski sklep
i) kost kolka (tuber coxae)
j) najvišja točka medenice (pelvis)

Na navedenih mestih (velja pa tudi za tetive na nogah) ne izvajajte pritiska, samo nežno drsite s prsti.

Pri višjih kobilah si za masažo “križcev” (sacrum – zaključni del hrbtenice) pristavite zaboj, balo ali kaj podobnega. Spet poudarjam, pazite na reakcijo. Sploh zadnje dneve pred žrebitvijo se bo odločna masaža od sredine hrbta pa do korena repa obrestovala z globokimi vzdihi olajšanja (kobile, da ne bo pomote). Z vsakodnevno preprosto masažo, božanjem, se bolje spoznate s kobilo, čutite brcanje, premike žrebeta in lažje opazite spremembe, priprave na porod.

BREZ KOMENTARJEV