Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (1.del)

Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (1.del)

2213
0
SHARE
AppleMark

Ujahovanje konja

Obstajajo različne poti, da »zlomimo« konja, ki so ponavadi zelo resnične. Lahko jih tepemo, ko ne ravnajo, kot smo želeli in naredimo neobčutljive, si jih podredimo, uporabimo tako imenovan trening »brez ovir« ali enega izmed mnogih ponujenih sistemov, ki jih ponujajo profesionalni trenerji. Nekatere od naštetih stvari so bolj učinkovite, če jih naredijo izkušeni trenerji. Na primer, nekdo, ki je izkušen ne bo udaril konja tako, da bi ga poškodoval, temveč ga bo kaznoval v mejah normale. Kakorkoli že, kakršnakoli metoda, ki bi lahko vodila do poškodb, bolečine ali nelagodja nas lahko drago stane (časa, denarja in morda tudi konja). Druge metode priporočajo čas in znanje, ki ga neizkušeni ljudje nimajo. Na koncu koncev naj bi bilo vse skupaj varno za konja in jahača.{+++}

Druga stvar, ki naj bi jo upoštevali, je razlog, zakaj se ljudje zapletajo s konji: radi jih imajo. Torej, če gre za to, zakaj bi potem ti ljudje dovolili tehniko treninga ali hoteli metodo, ki se jim ne zdi primerna.

Linda Tellington-Jones, ki je »odkrila« tako imenovane Tellington dotike združene z metodo zavedanja (TTEAM), verjame, da je način, kako se povežemo z živalmi odraz tega, kako ravnamo z drugimi »dvo-nožci«. Je dober način, kako se naučiti vseh metod treniranja, zato, da se lahko samo odločite kaj boste naredili in kaj lahko dovolite. »Kako se počutite pri srcu?« Linda hoče dvigniti zavedanje. Če nimamo dovolj povezave z živalmi, potem lahko to samo obžalujemo, saj s tem onemogočamo prenos impulzov ali odzivov na nasilje, na ravnanje s konjem brez spoštovanja ali sočustvovanja… Trdno je prepričana, da so načini za doseganje partnerstva z živaljo, zato, da lahko izrazi najboljše v sebi tako konj kot človek.{+++}

»Nočem soditi, ker so ljudje, ki sodijo, morda še slabši. Zraven tega, sem to že doživela. Ponuditi hočem alternativo, nekaj drugega. To me zanima. Kaj lahko naredim, da bom v pomoč? Mislim, da je vredu, če skrbimo za živali in TTEAM ponuja nekaj »orodij«, načinov, da dosežemo partnerstvo z njimi«, je povedala Linda, na nekem seminarju, udeležencem iz klinike za živali.

TTEAM ponuja drugo pot vjahavanja konja. Rajši, kot zlomiti konja, da je voljen delati z nami, je cilj TTEAM-a izobraziti konja, da bo vedel kaj od njega pričakujemo. Razviti hočemo njegovo zmožnost učenja. Nadaljnje je TTEAM metoda, ki jo lahko uporabljajo neprofesionalci.

Razlogi so mnoga »orodja« TTEAM-a:

– TTOUCH, to so Tellington dotiki

– vaje učenja na tleh

– užitek jahanja