Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (2.del)

Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (2.del)

2139
0
SHARE

Ko bomo opisovali način s katerim ljudje, ki se ukvarjajo s TTEAM-om začenjajo vjahavanje konja, bomo uporabili veliko imen, ki bodo bralcu morda nepoznana. Na koncu članka je pot, kako priti do več informacij o TTEAM-u. Da bi si stvari lažje zapomnili in naredili učenje zanimivo, uporablja TTEAM za opis Tellington dotikov imena živali (npr. dotik rakuna).

Preden zajahamo mladega konja, TTEAM priporoča, da konj in jahač gresta skozi TTEAM učenje vaj, uporabljanje prečk na tleh in ovir. Naučiti se morata premakniti, se ustaviti in stati mirno, zaupljivo in uravnoteženo. K vsemu temu pripomorejo obrati v labirintu, pobiranje palice, pomoč konju pri učenju ravnotežja, ko želimo, da gre naprej, v stranhodu ali okrog vogalov.

Ker želimo, da bi se konj bil sposoben spoprijeti z različnimi načini in situacijami mirno in ker mlad konj, ko nosi jahača, rabi nov občutek za ravnotežje, TTEAM predstavlja različne aktivnosti. Kako naučiti konja, da se uči? Konje sprehajamo med zidovi iz polivinila, hodijo po njem, med ljudmi, ki stojijo nad njihovim vidnim poljem in pod polivinilom, ki ga držijo ljudje nad njimi.

Od konja želimo tudi, da jasno razume znake, ko hočemo, da gre naprej v hodu in kasu, ter, da se zna ustaviti. TTEAM uporablja metodo »the Dingo«, t.j. pozicijo, s katero naučimo konja, da vodi (gre pred nami) in gre takoj nazaj, če to želimo. To vajo lahko prenesemo tudi v delo pod sedlom. Ko učimo konja, postavimo temeljno znanje, ki ga trener lahko uporablja na mnoge načine. Dopušča tudi obraten proces in prehajanje na nižje vaje, če dosežemo točko, kjer konj več ne razume kaj želimo od njega. Če primanjkuje razumevanja in se pojavi upor za sodelovanje, je ta (obraten) proces zelo pomemben.

Sočasno lahko konja učimo, da hodi in kasa na lonžirni liniji in dovolimo, da se »svobodno lonžira« v hodu, kasu in galopu. Da bi vseskupaj bilo zares uporabno, mora biti narejeno brez lovljenja konja, tako da se odziva »tiho« in z razumevanjem znakov za vsak korak. Lonžiranje je lahko več kot samo vaja. Ko se konj premika na koncu lonžirne linije tako v ovalu, kvadratu, kot tudi krogu, predstavlja partnerstvo z njegovim trenerjem, nasprotno pa; konj, ki brezciljno divja ali vleče trenerja iz ravnotežja, ne sodeluje.

AppleMark

Vprega je naslednji možen, posebno učinkovit način pred jahanjem. TTEAM pripne »vozne« vajeti na hlevsko uzdo in na začetku postavi še enega pomočnika pri konjevi glavi, da mu pomaga preusmeriti pozornost iz trenerjevih znakov na voznika/jahača. Na ta način vprega omogoča konju, da doseže več neodvisnosti in prostora med privajanjem na aktivnosti za njim in na bolj bistroumne znake, kot so »whoa« (stoj) in »hija« (pojdi naprej).

Zraven tega ali namesto teh vajeti lahko konja vprežemo z več vrvmi, zvezanih skupaj in ovitimi okrog prsnega predela. Takšen način vodenja daje konju drug občutek njegovega telesa in ga vzpodbuja, da uporabi svoje telo bolj učinkovito, rajši kot pri učenju v voznikovih/jahačevih rokah.

Drug razlog, zakaj to učinkuje je, da priprava na vožnjo omogoča, da se konj navadi na vprego ali sedlo. TTEAM uporablja naslednje metode za pripravo konja na sedlo:

– Belly Lifts (dvigovanje trebuha)

– The Boa Constrictor

– The body rope