Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (4.del)

Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (4.del)

3175
437
SHARE

Na mladega, neizkušenega konja in na tistega, ki rabi ponovno učenje, naj bi se povzpel samo samozavesten in izkušen jahač. Če smo nevešči v tem, je najboljše, če konja uči trener, ki ga je lastnik prej preveril. Drugo, pri čemer moramo biti pazljivi: pri vzpenjanju na konja iz desne strani – to počenjajte le, ko je konj dobro treniran in bo gotovo stal pri miru; konja v začetku šolanja zajahamo iz leve (kar je precej lažje za jahača in zaradi tega konja ne obremenjuje preveč). Povzpenjanje na neizkušenega konja iz bal ali drugih dvignjenih pripomočkov ali tako, da pokrčimo levo nogo in nas nekdo dvigne gor, je lahko izvedeno še preden imamo na konjičku sedlo. Ampak spet – to naj počne samo izkušena oseba, saj je potrebno veliko paziti, da se izognemo lovljenju ravnotežja in ne stiskamo konja z nogami.

TTEAM uči konja stati mirno in udobno medtem ko se vzpenjamo – to je skoraj najbolj pomembno od vseh stvari nasploh. Samo tako lahko sprejme težo jahača in je pripravljen poslušati naslednje znake. Najprej naj trener pomaga jahaču z dajanjem signalov in podpira konja.

Jahač tukaj spet lahko ponudi del korenčka ali malo ovsa, da se bo konj počutil udobno pri previjanju vratu in premikanju glave (čeprav je nekaj, t.j. jahač, nad njim). Nato rahlo udarjamo konja po vsem telesu s TTEAM bičkom (dolg, bel, dresurni bič). Ker je konj to že doživel prej, pri delu na tleh, so zdaj občutki premikanja (božanja in dotikanja) z bičem sprejemljivi.

Naslednji korak. Želimo, da konj gre naprej v hodu. Z nogo nežno pritisnemo in hkrati naredimo »tap-tap« z bičem (t.j. znak, da gre konj naprej, to že pozna od prej, ko smo z njim delali na tleh à »Dingo« vaja). »Tapkanje« malo za sedlom, na križu, z rahlim priganjanjem z nogo, uči konja, da razume pritisk. Jahač lahko uporablja znake bička na prsnem predelu za ustavljanje in odstopanje, ker se je tudi tega že naučil (»Elegant Elephant, »Cueing the Camel«, »the Grace of the Cheetah«).

Konj – novinec mora jasno razumeti kdaj se mora ustaviti. Dodatek, »Balance Rein« (vrv za ravnotežje), uči konja, da se ustavi s celim telesom, takoj. Po sprehajanju v labirintu, med drugimi ovirami in po prehodih iz hoda v »stoj«, se konja da že lepo voditi tudi v kasu.

Ko jahač čuti, da je konj v ravnotežju in je samozavesten v njegove znake, lahko prosi trenerja, da odstrani povodec ali lonžo – vendar naj še zaradi varnosti en čas hodi zraven njega. Končno, trener lahko pusti jahača in konja, da začneta naslednje korake njunega prijateljstva, ki ju lahko vodi do raznih tekmovanj, vedno z užitkom.

AppleMark

Užitek jahanja? Ali mora vseskupaj trajati tako dolgo? Ljudje, ki se ukvarjajo s konji lahko vprašajo, ali so vse te stvari potrebne preden začnejo jahati konja. Veliko metod, ki os zelo popularne, začne delati s konji pod sedlom takoj, po nekaj urah na lonži. Medtem ko je to narejeno, je najpomembnejša stvar, ki jo moramo upoštevati: »Kaj se je konj naučil iz treninga? Ali lahko varno in samozavestno nadaljujem? Kakšen bo odziv tega konja pri naslednji vaji? Se lahko nauči in si zapomni kaj ga zdaj učim in bo pripravljen za naslednji korak, ne glede na to ali bo čez 5 ali 15 minut ali morda čez 5 ali teden dni?«

In, ali rabim pomoč drugih ljudi? Mogoče ne. Izkušeni trenerji, ki se že dolgo ukvarjajo s konji, lahko mnogo teh aktivnosti naredijo sami. Ampak za ostale – možnost delati z drugimi ljudmi je lahko eden tistih časov, ko se naučimo novih stvari udobno, varno, samozavestno in morda tudi komično.

Užitek jahanja, to je največji ponos TTEAM-a. In timsko delo – med konjem in jahačem ter drugimi ljudmi… Pridobiti način, kako delati s konjem, so prioritetne za TTEAM delo. Vaje ne samo dajo (neizkušenim) pot kako se naučiti tehnike, ampak tudi priložnost, da pridobijo zaupanje pri delu s konji in izrazijo najboljše v delu in odnosu, sebi in njihovim konjem. Izkušeni konjeniki dobijo enako nagrado pri učenju novih, alternativnih poti.

Za več informacij o TTEAM-u pišite ali pokličite:

TTEAM News International, Site 20 Comp 9 RR1, Vernon, B.C.Canada V1T6L4 TT.E.A.M. Training, POB 3793, Santa Fe, New Mexico 87501.

437 KOMENTARJI

  1. FiverrEarn

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did a single discover about Mid East has got more problerms too […]

  2. Raahe Guide

    […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless actually really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got far more problerms too […]