Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (3.del)

Ujahovanje konja z Lindo T.Jones (3.del)

2992
451
SHARE
AppleMark

Uvoden korak k jahanju je, da pustimo jahaču – da je, in konju – da postane, prilagojen. Udobna učna ura in sodelovanje različnih Tellington dotikov pusti konju, da izkusi trenerja kot nekoga, ki mu lahko zaupa in mu da razumevanje konjevega telesa in odnosa. TTEAM uči konja stati pri miru za učenje brez privezovanja kot tudi, da sprejme učenje, če je privezan.

Zdaj, ko sta konj in trener usklajena, je veliko lažje sedlati. Zaradi prejšnjih aktivnosti je konj navajen na pritisk na njegovem hrbtu in okrog prsi. Zna poslušati znake, ne samo pri glavi ampak tudi od voznika/jahača, ki je za (in nad) njim. Bil je pripravljen skozi mnogo vaj, z njim so delali posamezniki, dva ali celo trije ljudje. Na ta način se je naučil osvojiti znanje in najverjetneje lahko prenese to novo izkušnjo, ker ne bo predstavljala bolečine, nelagodja ali prisile.

Sedlo je položeno na konjev hrbet, dvigovanje trebuha (Belly Lifts) je narejeno z sedelnim pasom in nato je pas zapet samo toliko, da se sedlo ne obrača. Oprsnik, iz usnja ali dela širše bombažne vrvi, je pripet na sedlo, da prepreči drsenje nazaj. Če je konj bolje delal z vrvjo na telesu (Body Rope), lahko sočasno na sedlo pripnemo še njo. Vzemite si čas za sedlanje iz obeh strani. Premaknite stremena okrog, na strani, da konj začuti njihovo gibanje. Naslednji korak je, da jih »pospravite« navzgor in s tem zavarujete konja pred udarci.

Zdaj se konj sprehaja in kasa z sedlom na sebi. Zaradi njegove teže rabi pri gibanju nov občutek za ravnotežje. Z delom skozi ovire, v hodu in kasu, se bo naučil kako se prilagodi. Kasneje se mora »spopasti« še s težo in razmišljanjem jahača.

Preden se jahač povzpne pripnite vajeti na hlevsko uzdo, ali nadenite »Lindel« (posebna uzda, ki jo uporablja TTEAM), zelo uporaben je tudi »Balance Rein«. Postavite konja med bale sena ali kaj podobnega. Jahač naj ima pomagača, če je le mogoče. Stoji lahko na balah in izvaja TTouch, premika stremena, se nasloni na sedlo iz obeh strani… V tem času lahko zelo pomaga hranjenje s korenčkom ali ovsom, da naredimo izkušnjo prijetno in ohranjamo konja mirnega, sproščenega (ker ne more žvečiti in požirati brez dihanja). Druga oseba, ki stoji na balah, želi od konja, da obrne glavo in vzame hrano. Jahač na drugi strani naj to pusti ampak vzpodbuja tudi, da se previja samo vrat in premika samo glava (telo mora ostati mirno, na istem mestu in zravnano). Odvisno od konja, lahko se tudi malo sprehodi okrog bal in ljudi ter se nato spet vrne mimo bal.

Ko smo prilagodili zategnjenost sedelnega pasu, se jahač začne vzpenjati. Najprej pritiska z nogo na streme, nato pa se mirno nagne preko sedla, počaka, potem spet stopi na bale. Pomagač na drugi strani tišči streme bliže h konju in s tem preprečuje možnost, da bi se sedlo obrnilo. Bale pripomorejo k temu, da jahač ne zajaha iz tal in s tem toliko ne obremenjuje konja (prepreči vlečenje sedla po konjskem hrbtu). Imeti jahača nad konjskim vidnim poljem je lahko tudi nevarno, saj se mnogi neizkušeni konji (mladi, nevjahani) prestrašijo že, če jahač seže v žep, si popravi jahalno kapo (čelado) ali si obriše nos. Spet je treba upoštevati individualnost vsakega konja, več ali manj je veliko časa treba nameniti tem korakom.

Ko je jahač prepričan, da je konj pripravljen, po tem ko je stopil v streme in počaka, dvigne še drugo nogo preko sedla in pazi, da ne udari konja ter z občutkom in pazljivo sprosti svojo težko pod sedlom. Jahač bi moral zajahati tudi iz druge strani. Zelo pomembno je, da sedi lahkotno in se izogiba tolčenju z nogami ob konja. Medtem ko se konj prilagaja teži jahača, lahko delamo Ttouch na konjskem vratu. Ves ta čas trener stoji pri konjevi glavi. Ker mu je vlival zaupanje že prej, je konj preusmeril njegove prejšnje izkušnje na to veliko lažje. Včasih in občasno lahko konja, ki potrebuje ponovno šolanje, hranimo z ovsom iz roke, ali ga damo na tla. To ga bo vzpodbudilo k normalnemu dihanju in ostal bo sproščen in miren, glavo pa bo pustil v udobnem položaju (in je ne bo zategoval nazaj v znak upora in bližajočega se bega).

Vse te vaje se lahko uporabijo za ponoven trening konjev, ki ne stojijo pri miru ko se hočemo povzpeti, ali pa zbežijo proč, ko se jahač usede v sedlo.

V odgovor argumentu, da je hranjenje konja, ki se izmuzne, nagrada za slabo dejanje, TTEAM verjame, da to ni bilo načrtovano ali namerno in ponuja ta način ohranjanja konja mirnega, dihanje (ki je pri žvečenju in požiranju neizbežno) pa pomaga preseči in spremeniti obnašanje.

451 KOMENTARJI

  1. FiverrEarn

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless truly worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got additional problerms at the same time […]