Willi Mellinger v CKŠ Celje

Willi Mellinger v CKŠ Celje

2063
0
SHARE

Konec januarja (25. – 27.1. 2010) je v pokriti jahalnici Centra konjeniškega športa Celje potekal trening pod vodstvom Willija Mellingerja (SUI), namenjen vsem, ki želijo izboljšati svoje znanje v preskakovanju zaprek.

__Vili - CKŠ Celje 041_

Gre za enega najuspešnejših švicarskih jahačev na mednarodni skakalni sceni, ki ima skupno 15 medalj iz evropskih prvenstev in več deset zmag za veliko nagrado na najprestižnejših turnirjih sveta (1993: evropsko prvenstvo, zlata medalja posamično in ekipno; 1996: OI (Atlanta), srebrna medalja; 1998: svetovno prvenstvo v Rimu, 4. mesto; 2000: OI (Sydney), srebro z ekipo Švice…).

__Vili - CKŠ Celje 008

Trening je bil sestavljen iz več delov. Vsaka skupina (skupno jih je bilo 7 s po 4 ali 5 jahači) je konje vsak dan najprej skupaj segrela z dresurnimi vajami (cca. 30 min, približno polovica celotnega treninga na dan). G. Willi je večkrat poudaril, da se pri preskakovalnem športu nemalokrat zanemarja jahanje dresure in da je treba jahače pri tem še bolj vzpodbujati in priganjati. Ravno iz tega vzroka na treningu na primer nista izostala niti sedeči kas in lahko jahanje kasa brez stremen. Po uvodnem delu je bila pred jahači naloga galopiranja preko drogov na tleh, čim bolj zbrano, sproščeno ter v enakomernem tempu in čeprav se naloga na oko zdi precej lahka, so jahači pri izvajanju le-te včasih imeli težave. Konjeništvo je zahteven šport, ki zahteva doslednost, disciplino, potrpežljivost in vztrajnost.

__Vili - CKŠ Celje 048_
galopiranje preko drogov

Prvi dan je nato sledila še gimnastika in nekoliko manj zahteven parkur. Drugi dan je bilo več jahanja v parkuru in ovire že nekoliko višje; zadnji dan pa sta se zahtevnost in višina postavljenih zaprek še nekoliko stopnjevali. Jahači so med seboj povezovali ovire v različnem vrstnem redu, na različne (vnaprej dogovorjene oziroma predvidene) razdalje in po različnih linijah – najprej le po dve ali tri hkrati.

__Vili - CKŠ Celje 078_
povezovanje posameznih ovir in postopno odpravljanje težav

G. Mellinger pravi, da si je trening vedno potrebno zasnovati vnaprej in točno vedeti kdaj boš počel kaj; potem moraš pa znati vse to prilagoditi še konju. Zaman mu ponudiš jahališče prepredeno z nešteto ovirami in se jeziš, ko ga moraš prejahati neštetokrat, pa gredo vedno iste stvari narobe. Takšen način treninga je prenaporen, tako za jahača kot konja in nemalokrat ne prinaša želenih rezultatov. Pomembneje se je vprašati kje naletimo na težave in jih poskušati odpraviti – korak za korakom. Včasih je potrebno vaditi distance, drugič dvo- ali tro-skoke, predstaviti konjem različne vrste in oblike ovir ipd. Prednost je vaditi na kakovostnih, raznobarvnih ovirah, vodnih jarkih in zidovih; saj jih kasneje srečujemo na tekmah.

Willi Mellinger prihaja v naše konce trenirat večkrat in pravi, da jahači predvsem pa njihovi konji iz leta v leto precej napredujejo. Vidi, da jahači in trenerji dobro delajo, a smo kot država in glede na tradicijo še nekako na začetku te konjeniške zgodbe. Imamo dobre konje, a žal ne vrhunskih, zato je naša pot še toliko težja.

__Vili - CKŠ Celje 119
Willi Mellinger in Tajda Bosio z eno od skupin

A vsak začetek je težak in volja vendar vedno najde pot, mar ne?

BREZ KOMENTARJEV