Želodec, lat.: Gaster

Želodec, lat.: Gaster

1941
0
SHARE

Želodec pri prežvekovalcih je zgrajen iz štirih delov. Tridelnega predželodca in četrtega dela tj. siriščnika. Tridelni želodec obsega vamp, kapico(je kroglast organ, ki se vrija med prepono in sp. koncem vampove vreče) in prebiralnik. Vsi ti trije deli imajo brezžlezno, kutano sluznico. Želodec je večvotlinski, ki se razvije podobno kot enovotlinski, iz enostavne vretenaste želodčne zasnove.

Prečni prerez želodčne votline:

Najbolj notranji del je sluznica, mišice in serozna mrena.Sluznica je močno nagubana. Tu so sluzne žleze, ki izločajo sok, prebavne žleze, želodčni sok, žleze.

Serozna mrena želodec obdaja, kot prevleka. Pomen: zmanjšuje trenje, vsebuje maščobno in limfatično tkivo.

Konjski želodec je zelo majhen in drži v fizioloških razmerah komaj 8- 15 litrov. Je zelo ukrivljen tako, da ležita kardija in pilorus-želodčni vratar- na manjši krivini drug blizu drugega. Vhod v želodčno ustje imenujemo cardia. Cardialno ustje obdaja kardialna mišična zanka, ki je posebno močna. Levo ob cardiji je želodčni svod ali fondus. Nadaljuje se v telo ali corpus. Na desni strani je mala krivina na levi pa velika, pri vhodu in izhodu v želodec sta dva sfinktra.

Po svoji zgradbi in obliki sestavljen enovotlinski. Konj ne more z bljuvanjem izprazniti želodca, čeprav je ta skrajno napolnjen, tudi zato ker se želodec izmika neposrednemu delovanju trebušne stiskalnice. Počenje želodca (lat.: ruptura ventriculi) pri konju ni ravno redek pojav prav zaradi tega.Močno napolnjen želodec se raztegne na levo in kavdalno, lahko pa se razširi proti preponi do 8. ali 7. medrebrnega prostora.

Leži, četudi je močneje napolnjen, s svojim največjim delom v levem intratoraklanem (znotraj v prsnem košu) delu predtrebušja. Samo s svojim piloričnim (pylorus-želodčni vratar) delom prehaja na desno čez medialno ravnino. Tudi tedaj, če je močno napolnjen ne doseže ventralne (zunanje) trebušne stene.

Viri: Anatomija domačih živali, Leo Rigler
napisal: mmavha

BREZ KOMENTARJEV