Pripravljeni, pozor, halter! (2.del)

Pripravljeni, pozor, halter! (2.del)

2077
0
SHARE

V prejšnjem delu smo govorili o pravilnem postavljanju konja, poglejmo zdaj še nekaj »trikov in ukan« ki se jih lahko naučite s konjem, da bosta dosegla lep, profesionalen izgled.{+++}

 

Včasih je treba »neubogljivo nogo« popraviti tako, da se je dotaknete s konico škornja, ali pa jo kar prestavite z roko. V primeru, da tla maneže niso povsem ravna, vaš ljubljenec pa je že zavzel idealno pozicijo, z roko dvignete konjevo nogo, ki se je preveč pogreznila in s škornjem poravnate tla.

Včasih za korak, dva nazaj pomaga tudi neznaten sunek, dražljaj s prsti v prsa.

Starejši, bolj izkušeni konji se v tekmovalni areni držijo dosti bolj profesionalno kot »weanlings«. To je izraz za žrebeta od nekje šestega meseca starosti (odkar so odstavljeni od kobile) pa do enega leta starosti. Prosti prevod bi bil nekje med »odstavljenček« in »jokec«. No, pri teh, drugače dokaj potrpežljivih malčkih (vsaj kar se krtačenja in urejanja tiče, je postavljanje malo trši oreh, zato se je treba zateči k estetskim in malo manj estetskim ukanam.

Razumljivo pa je tudi, da je pri mladostnikih treba biti dosti bolj previden pri vodenju oz. samem držanju žrebeta.Lahko ga naučite stati pri miru, težko pa ga boste pripravili na, zanj povsem nepričakovan gromki aplavz publike! Za silo pomaga pri vadbi tudi radio, nasplošno pa svoje prinesejo tekmovalne izkušnje.

Priprava konja na nastop – skrivnosti čiščenja in poliranja

Tako, s konjem sta se naučila postavljati, našla sta opremo, ki pristaja kot ulita, preostane nam samo še, da pokukamo med majhne skrivnosti velikih trenerjev – KONČNI IZGLED. Kolikor se bo to povprečnemu rejcu v Sloveniji zdelo smiselno ali ne, beseda bo tekla o pripravi »profesionalcev«, konjev, ki s svojimi nastopi v »showbiznisu« svojim lastnikom poleg slave prinesejo tudi lepe nagrade. Čistega in urejenega konja je vedno veselje pogledati, posebni dodatki so pač stvar posameznika, res pa je, da se je za sijoč izgled treba s konjem dosti več ukvarjati.

Kopanje, striženje in poliranje kopit je treba opraviti že doma, tu navajamo 10 »tik pred zdajci« nasvetov AQHA Profesionalnega Konjarja Jasona Smith:

 • SPROSTITEV

Pravočasno nahranite konja, da se bosta pred pripravami za nastop lahko oba še umirila in »ohladila«.

 • ODSTRANJEVANJE POVRŠINSKE UMAZANIJE

Če je konj redno čiščen in kopan, na sam dan tekmovanja ne potrebuje hudega drgnjenja in sesanja. S preveč agresivnim krtačenjem dosežete prav nasprotno. Kožo razdražite in na površino potegnete prhljaj. Nežno krtačenje ali sesanje od glave do pet bo odstranilo prah z dlake in potegnilo naravno olje dlake vse do konic, kar ji da naraven sijaj.

 • REGENERATOR

Dnevni regenerator v spreju se nanaša od glave do pet in pokrtači v smeri rasti dlak s čisto krtačo!

 • PUDRANJE NOG

Če želite poudariti bele noge, jih napudrajte z otroškim pudrom. Vsekakor opravite to preden ste namazali kopita. Sprehodite se par korakov s konjem, da se otrese višek pudra na tla.

 • KOPITA

Nepogrešljivo je razpršilo proti insektom. Nanesite ga na noge in pri delu boste imeli dosti manj težav in nevšečnosti z neizogibnimi nadležneži. Ker je konj na tekmovanje prišel z že urejenimi kopiti (spodrezana, očiščena), je potrebno samo odstraniti površinsko umazanijo in jih namazati s črno barvo (v pravilniku APHc se prepoveduje takšno barvanje kopit, ki bi prekrilo naravne karakteristike, dovoljeno je brezbarvno; prepovedano je tudi barvanje oznak, repa ali grive!). Nasvet, ki ga nikakor ne gre spregledati je, da med barvanjem ne držite posode z barvo v roki – zna se zgoditi, da bi je mimogrede imeli tudi na svojih škornjih in obleki! Prav tako je pomembno, da nanašate mažo na čisti in trdni podlagi, saj se mivka oz. vsa ostala umazanija kaj hitro prime na »svežo barvo«. Ena izmed rešitev je, da konja postavite na desko ali kakšno vrečo, vendar to nikakor ni stvar, ki bi jo prvič poizkusili tik pred nastopom. Kakorkoli se trudimo, zadnje minute so stresne in konju tega ne moremo prikriti. Tega se moramo zavedati, ko se mu motamo pod nogami in mu, zaradi naše nezbranosti, mimogrede izginemo iz vidnega polja, trenutek kasneje pa smo že drugje – vsekakor bo tudi konj težko ostal miren. Ni odveč omisliti si pomočnika, ki ga bo držal in miril.

 • KOSTANJCI

Ob posebnih priložnostih je treba poskrbeti tudi za kostanjce, izrastke na notranjih straneh konjevih nog. Pri temnejših, rjavih konjih jih Smith enostavno namaže s primerno kremo za čevlje. Svetel konj bi zaradi takšnih posegov izgledal malo čuden, zato jih je najbolje pustiti takšne, kot so. Najlažje je s črnodlakimi – po očiščenih kostanjih potegnete z barvo za kopita nihče jih ne bo opazil.

 • ČIŠČENJE OBRAZA

Čista krpa, na katero ste napršili regenerator, bo zadosti. Ne ukvarjajte se preveč z ušesi, ker konja ponavadi samo znervirate, kakšnih posebnih efektov pa ne boste dosegli, vsaj tik pred zdajci ne. Sicer pa vsak lastnik oz. trener konja mora vedeti, do katere meje je še toleranten kar se tiče ušes. Halter konji se predstavljajo javnosti s pobritimi dlačicami, tipalkami po nosu, zato je zdaj trenutek, ko s priročno britvico previdno odstranite morebitni narastek.

 • RAZSTAVNA OGLAVNICA

Kako najti pravo v nadaljevanju, na tem mestu samo priporočamo, da jo imate s sabo!

 • OTROŠKO OLJE

Kanite nekaj kapljic otroškega olja na dlani in ga vtrite po nosu in obrazu (konja, da ne bo pomote). Izogibajte se očem in ušesom, da ga ne bi dražilo oz. privlačilo prah. Malenkost olja nanesite tudi po vrhu grive.

 • »KONČNI« SPREJ

Je drugačen od dnevnega regeneratorja, ker ponavadi vsebuje malenkost olja za končni sijaj. Nanesite ga od glave do pete, s čisto (ali celo novo) krtačo pokrtačite v smeri dlake in še enkrat po nogah razpršite sredstvo proti insektom. TIK PREDEN vstopite v tekmovalno areno, pa še hiter poteg s čisto krpo!

Oglavnica mora pristajati do potankosti

Le tako boste naredili trajni vtis v tekmovalni areni. Oglavnica je edini kos opreme, ki jo nosi konj na tekmovanju. Pravilno izbrana lahko pomaga skriti kakšno manjšo napako ali nesorazmerje glave, če pa izberete preveliko, premajhno ali nasploh napačno, je lahko ves vaš trud zaman.

Ves trud okrog čiščenja in urejanja konja do visokega sijaja zbledi, ko mu nataknete kar za nekaj številk preveliko, pa tudi za letnika povsem prerobustno oglavnico.

Prva stvar, ki jo sodnik zagleda, ko se približa konju, je glava in ker je prvi vtis ponavadi odločilnega pomena, vas lahko »lepa glava daleč pripelje«. Oglavnica mora konju pristajati kot da je narejena posebej zanj. Naj mu stoji kot ulita, kot mora rokavica ustrezati roki.

Odlično prileganje idealne oglavnice in Im Fine Lee, »Superior Halter Horse« (AQHJ)

Pri žrebetih in letnikih je to najtežje. Sploh v prehodnem obdobju boste dostikrat postavljeni pred dejstvo, da je oglavnica ali premajhna ali prevelika. Če posedujete kaj ročnih spretnosti, jo lahko poizkušate podaljšati s tem, da zamenjate oglavni pasek.

In kako lahko prikrijemo napakico? Oglavnica se mora natančno prilegati liniji čeljusti. Na oko pa potem presodite in namestite jermenček, ki poteka čez nos. Če ima konj drobnejšo, nežnejšo glavo, se vsekakor odločite za manjšo oglavnico, narejeno iz ožjih trakov usnja. Širok, bolj robusten »halter«, z večjim srebrnim okrasjem, pa lahko elegantno zakrije veliko, robato ali povsem navadno, v ničemer posebno glavo. Vendar bodite tudi pri srebru previdni, ne izbirajte oglavnic s prevelikimi zaponkami in ostalim okrasjem, ker ga hitro lahko polomite. Tudi pri halterju velja, da je manj dostikrat več. Pozorni bodite pri izbiri povodca. Vsekakor naj bo barvno usklajen z oglavnico, pazite pa tudi na dolžino. Tudi vi se morate počutiti udobno, ko vodite konja. Upoštevajte dejstvo, da boste morda morali odstopiti kak korak in si ogledati konjevo stojo. Ali pa ga celo popraviti. Nikakor ne bo prijetno, če se vam bo zaradi prekratkega povodca izmuznil iz rok, ko boste zaposleni z njegovimi zadnjimi nogami.

Izbira konja

Za razliko od ostalih disciplin je pri izbiri halter konja najbolj pomemben prvi vtis. Bolj kot zveneč in preizkušen rodovnik. Najtežja odločitev pri nakupu je spet pri mladih konjih. Težko je povsem predvideti, v kakšno smer bo šel razvoj. Eno pa je sigurno – konj s pravilno konstrukcijo in s korektno stojo bo tak tudi ostal. Na trenerju je samo, da z vajami ojača mišične skupine. Po drugi strani pa slabo grajenemu konju ne pomaga niti izgled pravega »body-builderja«.

Profesionalni Konjar Randy Jacobs izbira svoje bodoče šampione na osnovi tega, kako se gibljejo, ali so skladni in kako so grajeni. Kot pravi sam: »Ko privedeš konja pred sodnika, mora biti njegov prvi vtis – ta konj pa res dobro izgleda in se lepo giblje!« Kljub vsemu pa je vsak konj svet zase, prav tako pa tudi sodnik. Eni imajo rajši mišice, drugim je všeč izrazita in lepa glava… Vsekakor pa počasi upada trend (pretirano) mišičastih konjev na šibkih nogah. Rejci počasi »ustvarjajo« konje z močnejšimi nogami, ki so sposobne bolje nositi težo telesa. V samih začetkih halter tekmovanj so nastopali konji, ki so bili uporabni tudi v drugih disciplinah. Sčasoma pa so postali konji strogo specializirani in v bistvu neuporabni za ježo. Vendar se najboljši ameriški trenerji strinjajo, da je tem konjem potrebno vrniti sposobnost, da bodo počasi lahko postali vsaj jezdni konji in ne samo »lepotci za v vitrino«

Da pa ne bi dajali porekla povsem v nič, si poglejmo najnovejšo lestvico žrebcev oziroma plemenjakov vseh časov. Narejena je glede na seštevek vseh točk, ki so jih v halter tekmovanjih zaslužili njihovi potomci.

 • Mr Conclusion (Conclusive x Miss Amber Charge od Otoe Charge)
 • Impressive (Lucky Bar (TB) x Glamour Bars od Lightning Bar)
 • Two Eyed Jack (Two D Two x Triangle Tookie od Grey Badger III)
 • Ima Cool Skip (Skipa Star x Susie Impressive od Impressive Image)
 • Obvious Conclusion (Conclusive x Buz’s Baccarat od Poco Buz Boy)
 • Kid Clu (Obvious Conclusion x Conclusives Lace od Conclusive)
 • Mr Impressive (Impressive x Joak Easter Gal odJoak)
 • The Intimidator (Impressive x School Queen od Mark V Bars)
 • Page Impressive (Pretty Impressive x Page Boys Pearl od Page Boy’s First)
 • Sonny Dee Bar (Win Or Lose x Chigger’s Baby od Chigger)

 

Novosti v letu 2005 v Pravilniku AQHA

Najpomembnejša novost je izključitev iz tekmovanja za konja, ki pobegne trenerju in ni več pod kontrolo. Če zaradi neprimernega obnašanja (vzpenjanje na zadnje noge, umikanje ritensko in zaletavanje v druge) enega konja uidejo drugi, je izključen samo povzročitelj nemira. Quarter konj je že dolgo znan kot uravnovešen in dobro vzgojen konj. V cilju približevanja temu idealu je AQHA sklenila, da je tudi pri halter tekmovanjih nujno dati velik poudarek tudi obnašanju.

Naslednji določbi sta posledici lanskoletne spremembe »belega pravila«:

 • idealni quarter konj, prikazan na halterju, se smatra za enobarvnega
 • »American Quarter Horse« je dolgo bil priznan in definiran kot enobarven konj. Očitna večja bela znamenja se smatrajo kot nezaželena.

Pripravljeno v sodelovanju z AQHJ

BREZ KOMENTARJEV